شهر بورس گزارش میدهد؛
ورود رسمی سرخابیها به بازار سرمایه/ بورس فوتبالی میشود
شهر بورس – امیر ملک زاده: سهام دو باشگاه پرطرفدار استقلال و پرسپولیس امروز به طور رسمی وارد بازار سرمایه خواهد شد. سهام سرخابیها با نماد «استقلالح» و «پرسپولیسح» در بازار پایه نارنجی فرابورس پذیرهنویسی میشود. در ادامه به بررسی این موضوع که استقلال و پرسپولیس بخریم یا نه؟ می پردازیم.
شیوه خریداری سهام سرخابیها
افرادی که کد بورسی دارند، امروز میتوانند با مراجعه به وبسایت کارگزاری خود و جستوجوی نام نماد مدنظر نسبت به خرید سهام دو باشگاه اقدام کنند.
سهامداران میتوانند سهام هر دو باشگاه را هم خریداری کنند و محدودیتی در این زمینه وجود ندارد. البته باید توجه داشته باشید که حداکثر تعداد سهام تخصیصیافته به هر کد بورسی در نماد استقلالح 1030 برگه سهم است. قیمت هر برگه سهام باشگاه استقلال در پذیرهنویسی 291 تومان تعیینشده و حداکثر مبلغ موردنیاز برای خرید سهام این باشگاه، 300 هزار تومان است.
سهام پرسپولیس اما، گرانتر از استقلال بوده و قیمت 338 تومان برای هر برگه سهم آن تعیینشده است. بر این اساس، حداکثر تعداد قابلخرید برای هر کد بورسی، 885 برگه سهم بوده و حداکثر مبلغ موردنیاز برای خرید سهام باشگاه استقلال نیز 300 هزار تومان است.
بیشتر بخوانید: هشدار به خریداران سهام پرسپولیس و استقلال؛ سرمایهتان بلوکه میشود
یک هشدار مهم
مسئلهای که هواداران و سهامداران در خرید سهام دو باشگاه پرسپولیس و استقلال به آن توجه داشته باشند، بلوکه شدن سرمایهشان است.
شیوه واگذاری این دو باشگاه از طریق «افزایش سرمایه از محل صرف سهام» است، پس از پایان پذیرهنویسی خریداران سهام پرسپولیس و استقلال باید منتظر انجام فرآیند افزایش سرمایه که امری زمانبر و در اکثر اوقات چندین ماهه است بنشینند.
بر این اساس، سرمایه خریداران سهام استقلال و پرسپولیس در این مدت و تا زمان پایان پذیرهنویسی بلوکه میشود و آنها باید تا زمان بازگشایی منتظر بمانند.
بازگشایی نمادهای مختلف در بازار سرمایه پس از پذیرهنویسی، معمولاً پروسه این زمانبر بوده و تا زمان نهایی شدن فرایند افزایش سرمایه به طول میانجامد. پیشبینی میشود بازگشایی نماد استقلال و پرسپولیس چندین ماه طول بکشد.
سرمایه سهامداران در این مدت بلوکه میشوند و آنها نمیتوانند نسبت به خرید یا فروش آن اقدام کنند. بر این اساس، ضروری است که افراد پیش از تصمیمگیری برای شرکت در پذیرهنویسی به این نکته توجه داشته باشند.
سهامداری یا هواداری؛ مسئله این است
واگذاری سهام دو باشگاه پرطرفدار استقلال و پرسپولیس سالهای سال است که میان مدیران مختلف مطرح شده، اما هیچگاه به واقعیت نپیوسته است. در راستای سیاستهای دولت سیزدهم، حالا این مهم به وقوع پیوسته و سهام پرسپولیس و استقلال امروز وارد بازار سرمایه خواهد شد.
بحثی که در این میان به وجود میآید، تفکیک بحث سهامداری با هواداری است. طبیعتاً هر کسی میتواند تعلقات رنگی به تیمهای مختلف داشته باشد و این موضوع در همه جای دنیا مرسوم است، اما پیوند آن با سهامداری میتواند حواشی در پی داشته باشد.
طبیعتاً هواداران متعصب یک تیم، حاضرند که حتی تمامی دارایی خود را بدون هیچ چشم داشتی در اختیار باشگاهشان قرار بدهند، اما سهامداران در ازای مبلغی که در یک باشگاه یا شرکت سرمایهگذاری میکنند، به دنبال کسب سود هستند.
از طرفی دیگر، دو باشگاه استقلال و پرسپولیس زیان ده هستند و صورتهای مالی جالبی هم ندارند که سهامداران باید در خرید خود به این موضوع نیز دقت کنند.
بیشتر بخوانید: نقدینگی لازم برای خرید سهام پرسپولیس و استقلال مشخص شد؛ پرسپولیس گران تر از استقلال
تزریق هیجان به بورس با سرخابیها
بهنام صمدی، کارشناس بازار سرمایه در گفتوگو با شهر بورس، درباره وضعیت صورتهای مالی دو باشگاه استقلال و پرسپولیس، اظهار داشت: در صورتهای مالی هرکدام از این دو باشگاه، حداقل 30 اظهارنظر مشروط حسابرس دیده میشود که مشخص نیست برخی از منابع مالی استقلال و پرسپولیس در کجا خرج شده است. استقلال و پرسپولیس پیشازاین بهعنوان باشگاه فعالیت میکردند و نظارتی بر روی آنها وجود نداشت.
وی افزود: ورود این باشگاهها به بازار سرمایه، اتفاق مثبتی است که باعث میشود در مورد فعالیتهای آنها شفافسازی صورت بگیرد. باشگاههای استقلال و پرسپولیس از این پس باید درباره تمامی قراردادهای با اهمیت خود در سامانه کدال اطلاعرسانی کنند.
بهنام صمدی، سناریوهای احتمالی پس از عرضه سهام سرخابیها در بازار سرمایه را بررسی کرد و یادآور شد: شنیده میشود که پس از ورود استقلال و پرسپولیس به بورس، 15 درصد از بلوک آبی پوشان به همراه اول و 15 درصد از بلوک سرخ پوشان به ایرانسل واگذار خواهد شد. هماهنگیهای لازم در این خصوص صورت گرفته.
وی تصریح کرد: با وجود اینکه محل درآمد سرخابیها مشخص نبوده و شرایط صورتهای مالی نیز افتضاح است، اما آینده آنها روشن ارزیابی میشود. بعید است که دولت به همین راحتیها از مدیریت استقلال و پرسپولیس کنارهگیری کند. اگر 10 درصد سهام در اختیار مردم قرار بگیرد، 5 درصد به بازار گردان برسد و 15 درصد هم به اپراتورها واگذار شود، دولت همچنان 70 درصد از مالکیت سرخابیها را در اختیار خواهد داشت.
این کارشناس بازار سرمایه گفت: تا زمانی که استقلال و پرسپولیس در اختیار دولت باشند، این دو باشگاه نیز شرایطی مانند صنعت خودروسازی که ظاهراً خصوصی هستند. باید دولت بهصورت کامل از مدیریت سرخابیها کنار برود و درآمد آنها ازجمله حق پخش و بلیتفروشی شفاف شود.
بهنام صمدی یادآور شد: حضور استقلال و پرسپولیس در بازار سرمایه اتفاق مثبتی است، اما آنها به بنگاههای سود ده تبدیل نخواهند شد. پس از عرضه استقلال و پرسپولیس، فضای جالبی هم به وجود میآید و بهطور مثال، شاید پس از برگزاری دربی سهام یک باشگاه صف خرید و سهام باشگاه دیگر صف فروش باشد. اگرچه دربی و نتیجه آن اثر مالی بر روی باشگاهها نمیگذارد، اما هیجانات اینچنینی به بازار تزریق خواهند کرد.
مشکلات و چالشهای احتمالی
هنوز هم که هنوز است، در بحث واگذاری سهام استقلال و پرسپولیس ابهامات بسیاری وجود دارد که میتواند پس از بازگشایی این دو نماد، مشکلاتی را در بازار سهام به وجود بیاورد.
سناریوهای احتمالی و هیجاناتی که احتمالاً با ورود سهام دو باشگاه به بازار سرمایه وارد میشود، میتواند به یک چالش جدی برای کلیت بازار تبدیل شود.
به طور مثال؛ ممکن است طرفداران یک باشگاه در سهام خود اقدام به خریدهای سنگین کرده و سهم را به سمت صف خرید هدایت کنند. در این شرایط، طرفداران تیم حریف نیز بر سر کری خوانی که با آنها دارند، به دنبال رساندن سهم باشگاه موردعلاقهشان به صف خرید خواهند بود.
مثال دیگر، این است که دو باشگاه پرسپولیس و استقلال همیشه در صدر اخبار ورزشی قرار دارند. فرض میکنیم که یک شیطنت رسانهای حاشیه جدیدی را متوجه یکی از دو باشگاه بکند که حتی میتواند بر صورتهای مالی آن نیز تأثیر بگذارد؛ مثلاً محکومیت در یک پرونده به پرداخت غرامت یا جریمه به بازیکن، مربی و حتی فدراسیون فوتبال و هر فرد و ارگان دیگر.
اگرچه ممکن است این خبر حتی واقعیت هم نداشته باشد، اما قطعاً وضعیت سهام این باشگاه در بازار سرمایه را تحت تأثیر قرار خواهد داد و باشگاهها مجبور به شفافسازی در این مورد هستند.
بر اساس قوانین، باشگاههای استقلال و پرسپولیس مجبورند تمامی رخدادهای خود را در سامانه کدال اطلاعرسانی کنند که با توجه به شرایط موجود در باشگاههای ایرانی و حواشی گوناگون آنها، میتواند به توقف نماد در اکثر روزها منجر شود.
نکات مثبت ورود سرخابیها به بازار سرمایه
دو باشگاه استقلال و پرسپولیس در سالهای اخیر دخلوخرج مشخصی نداشتند و هواداران هم هیچگاه متوجه درآمدها و هزینههای آنها نبودند.
با تبدیل باشگاههای استقلال و پرسپولیس به شرکت و ورود آنها به بازار سرمایه، شفافیت نخستین نکته مثبت در این باشگاهها به حساب خواهد آمد. مدیران مختلف که در تمامی این سالها بدهیهای کلان به بار آورده و در مقابل هیچکس پاسخگو هم نبودند، حالا نه تنها با هواداران، بلکه با سهامداران طرف حساب هستند.
همانطور که پیشازاین هم گفته شده، سهامداران در قبال تکتک اقدامات انجام گرفته منتظر توضیح هستند و بهانههای بنی اسرائیلی برخی مدیران هم آنها را قانع نخواهد کرد.
تکرار اتفاقات شستا در پرسپولیس و استقلال
مهدی حاجی وند، کارشناس خصوصیسازی نسبت به تکرار مشکلات شستا در عرضه سهام پرسپولیس و استقلال هشدار میدهد و میگوید: در صورتی که همانند عرضه شستا در بورس، قرار است 10، 15 درصد از سهام دو باشگاه پرسپولیس و استقلال در بازار سرمایه عرضه شود و مالکیت، مدیریت و تصمیمگیری کماکان با دولت باشد، بهتر است این کار را انجام ندهیم.
وی ادامه میدهد: به نظر میرسد دولت به دنبال تکرار ماجرای شستا در پرسپولیس و استقلال است تا 10، 15 درصد سهام آن را در بورس عرضه کند. سهام شستا نزدیک به دو سال است که در بورس عرضه شده، اما تغییری در مالکیت، مدیریت و کارایی آن اتفاق نیفتاده است که ممکن است پرسپولیس و استقلال به این سرگذشت دچار شوند.
حاجی وند یادآور میشود: اگر واگذاری پرسپولیس و استقلال در بورس به واگذاری مالکیت و مدیریت منجر میشود، خیلی خوب است. انتقال مالکیت، مدیریت، افزایش درآمدزایی و دست کشیدن دولت از این دو باشگاه؛ از جمله اهداف خصوصیسازی است که باید ببینیم واگذاری 10، 20 درصدی سهام تأثیری در درآمدزایی آنها خواهد داشت یا خیر.
بیشتر بخوانید: روی خوش بورس به اهالی بازار/ چیدمان سبد پس از توافق چگونه باشد؟
بورسیها موافق ورود استقلال و پرسپولیس هستند؟
حسین مرید سادات، کارشناس بازار سرمایه به بررسی ابعاد ورود باشگاههای استقلال و پرسپولیس به بازار سرمایه پرداخت و عنوان کرد: با توجه به طرفداران میلیونی که تیمهای استقلال و پرسپولیس دارند، ورود سهام آنها به بازار سرمایه نیز میتواند جزو جذابیتهای بورس بهحساب بیاید و قطعاً استقبال خوبی از آنها به عمل خواهد آمد.
وی افزود: در این شرایط، بازاری که ارزش معاملات آن سه هزار میلیارد تومان بوده و سهام مختلف با پی بر ای سه واحد خریداری ندارند، آیا کشش پذیرش این دو باشگاه زیان ده را دارند که صورتهای مالی عجیبوغریبی منتشر کردهاند؟ قطعاً جواب خیر است.
مرید سادات یادآور شد: شرکتکنندگان بسیاری به خاطر تعصبشان به این دو باشگاه، در پذیرهنویسی استقلال و پرسپولیس شرکت خواهند کرد، اما این نقدینگی برای خرید سهام سرخابیها از چه منبعی تبدیل خواهد شد؟ قطعاً ورود پولی به بازار اتفاق نخواهد افتاد و سهامداران دست به فروش سهامشان میزنند. متأسفانه به جای اینکه مصلحت بورس در نظر گرفته شود، سایر مسائل را در نظر گرفتهاند که امیدواریم که این کار فشار عجیبوغریبی را به بازار متحمل نکند.
گزارش از امیر ملک زاده
جهت مشاهده آخرین اخبار اقتصادی اینستاگرام شهر بورس را دنبال کنید.
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0