شهربورس
تاریخ انتشار : شنبه ۲۶ تیر ۱۴۰۰ - ۱۲:۵۰
کد خبر : 16559

«ابراهیم رییسی» کدهای حمایت را داده است

«ابراهیم رییسی» کدهای حمایت را داده است

رئیس سازمان بورس درباره مواضع رئیس جمهور جدید درباره بازار سهام اظهارات امیدبخشی داشته که به نظر می‌رسد برای سهامداران اهمیت قابل توجهی داشته باشد.

به گزارش شهر بورس به نقل از ایلنا، یک هفته پس از استعفای «حسن قالیباف اصل» در اواخر دی ماه سال گذشته، «محمدعلی دهقان دهنوی» با پیشنهاد وزیر اقتصاد و با رای شورای عالی بورس به عنوان رییس سازمان بورس و اوراق بهادار انتخاب شد. دهقان دهنوی در روزهای اوج اعتراضات سهامداران به وضعیت بازار سرمایه و ریزش‌های پی در پی شاخص، ریاست سازمان بورس را پذیرفت. وی پیش از آن معاون وزیر اقتصاد و قبل‌تر عضو هیات مدیره بانک مسکن و هیات علمی گروه مالی و بانکداری دانشگاه علامه طباطبایی بود. 

دهقان دهنوی پس از گذشت 7 ماه از حضورش در بازار سرمایه به عنوان متولی این بازار دلایل سقوط شاخص در سال گذشته و صعود شاخص در چند هفته اخیرا را تشریح کرده‌ و معتقد است که صدای معترضان به ویژه سهامداران خرد متضرر باید شنیده شود. طبق گفته رییس سازمان بورس در سال 99 به جز سهام عدالتی‌ها 6 میلیون کد جدید بورسی صادر شد که با وجود ریزش‌های شاخص، هنوز 60 درصد آنها در سود هستند و 4.5 میلیون نفر از آنها سرمایه کمتر از 10 میلیون تومان وارد بازار کرده‌اند.  

انتخاب ترکیبی از عقاید و نظرات بودم، نه فقط وزیر اقتصاد                 

محمدعلی دهقان دهنوی در گفت‌وگو با ایلنا در پاسخ به این سوال که چرا در ماه‌های پایانی دولت و با وجود اعتراضات عده‌ای از سهامداران، ریاست سازمان بورس را پذیرفت و آیا جریان مخالف وی، پس از ورودش به سازمان بر روند بازار تاثیر گذاشتند، گفت: پیش از انتخابم به عنوان رییس سازمان بورس، دو سال در وزارت اقتصاد در معاونت اقتصادی مشغول به کار بودم اما از قبل با دکتر دژپسند آشنا بودم و مدت‌ها با وی همکاری داشتم و شناخت کاملی نسبت به یکدیگر داشتیم. فعالیت‌ها در معاونت اقتصادی وزارت اقتصاد دو محور اصلی بهبود فضای کسب و کار و تبیین و تدوین سیاست‌‌های اقتصادی دارد و برخی از برنامه‌های بورسی در این معاونت طراحی می‌شود.     

وی ادامه داد: معاونت اقتصادی وزارت اقتصاد عملا بازوی ستادی وزارت اقتصاد در حوزه بازار سرمایه است و مباحث کلان بازار سرمایه در معاونت اقتصادی جریان دارد و به همین دلیل همواره ارتباط پویا بین معاونت اقتصادی و بازار سرمایه وجود دارد و در همان مقطع به طور مستمر به اقای قالیباف اصل در اداره امور بازار سرمایه همفکری و همکاری داشتیم اما در نهایت تصمیم وی برای استعفا جدی بود و شورای عالی بورس در موقعیتی قرار گرفت که استعفای اقای قالیباف را بپذیرد.

رییس سازمان بورس افزود: پس از اینکه استعفای آقای قالیباف توسط خود ایشان علنی شد اقای دژپسند به بنده پیشنهاد حضور در سازمان بورس را داد و از آنجایی که بیشتر از 8 ماه تا پایان دولت باقی نمانده بود به دنبال گزینه‌ای بودند که آشنایی کامل را داشته و دو طرف فهم مشترک داشته باشند.

از رفتار جریان مخالفم تعبیر لجاجت و بداخلاقی نداشتم و ندارم

دهقان‌دهنوی درباره مخالفان حضور وی در سازمان بورس اظهار داشت: طبیعی است که افراد بنا بر نظرات خود یا بابت شناخت کمتری که از من داشتند گزینه‌های دیگری را برای ریاست سازمان بورس مطرح می‌کردند اما در نهایت تصمیم‌گیرنده درباره انتخاب رییس سازمان، شورای عالی بورس است. در واقع وزیر اقتصاد گزینه مورد نظر خود را به شورا پیشنهاد می‌دهد و اگر گزینه پیشنهادی در شورا رای نیاورد، نمی‌تواند رییس سازمان بورس شود.   

وی تاکید کرد: البته همواره در انتخاب افراد برای پست‌های مختلف یک جریان لابی وجود دارد و نمی‌توانم این موضوع را انکار کنم به هر حال چراکه همواره موافقان و مخالفانی در این باره وجود دارد اما در نهایت شورای عالی بورس براساس برنامه‌هایی که برای این سازمان و بازار سرمایه ارایه دادم، من را به عنوان رییس سازمان بورس انتخاب کرد. باید توجه داشته باشیم که شورای عالی بورس ترکیبی از افراد حقیقی و حقوقی و نهادهایی از بازار سرمایه، نمایندگان دولت، دادستانی و …. است و این شورای ترکیبی از عقاید و نظرات مختلف و متنوع است.  

وی تاکید کرد: باید بتوانیم فضایی ایجاد کنیم که مجلس هم به کمک بازار سرمایه بیاید و اگر اصل را بازار سرمایه بدانیم، موضوعاتی مانند انتخاب یک فرد خاص برای سازمان بورس دیگر نباید اهمیتی داشته باشد و مهم این است که مجلس اعتقاد بر حمایت از بازار سرمایه داشته باشد.

سرعت تحولات بورس بالاتر از سرعت تصویب مصوبه در مجلس بود

وی در پاسخ به این سوال که اگر مجلس از بازار سرمایه حمایت کرده، چرا گفته می‌شود در تصویب پیشنهادهای حمایتی از بازار کُند بوده و فرصت استفاده از ابزار و مصوبه‌های طلایی گرفته شد، گفت: این موضوع درباره مصوبه صرف سهام بود. مصوبه صرف سهام یکی از روش‌هایی بود که در ابتدای سال گذشته در تلاش بودیم از طریق آن، عرضه سهام را افزایش دهیم تا روند صعودی شاخص تند نباشد. اتفاقا منشا اولیه این پیشنهاد هم بنده بودم که در معاونت اقتصادی پیش‌نویس آن را تدوین و تهیه کردم اما از آنجایی که اجرای آن نیاز به قانون داشت باید در شورای عالی هماهنگی اقتصادی به تصویب می‌رسید اما در آن شورا، تصمیم به ارجاع به مجلس گرفته شد.

وی افزود: واقعیت این است که مجلس هم در کوتاه‌ترین زمان ممکن نسبت به تصویب آن اقدام کرد. به طور دقیق‌تر نسبت به پروسه‌ها و فرایندهای عادی مجلس، این مصوبه در کوتاه‌ترین زمان ممکن انجام شد و اتفاقا با رای بالایی هم به تصویب رسید. اما این سرعت مجلس نسبت به سرعت بسیار بالای بازار سرمایه در آن مقطع، کافی نبود. وقتی این مصوبه در مجلس تصویب شد زمانی بود که شاخص شروع به ریزش کرد و عملا دیگر امکان استفاده از ین ابزار وجود نداشت. البته از ابزارهای زیادی برای بهبود فضای بازار سرمایه استفاده کردیم و کمک گرفتیم.

چرا روند ریزشی شاخص متوقف نشد

دهقان دهنوی در باره اینکه چرا با وجود استفاده از ابزارهای مختلف روند ریزشی بازار متوقف نشد، ادامه داد: سال گذشته در تاریخ اقتصادی کشور سال خاصی بود. اگر به گذشته بازار سرمایه نگاه کنیم و شاخص را مورد بررسی قرار دهیم، می‌بینیم که شاخص همواره افت و خیز داشته ‌است. پس از طی دوره‌های نزولی، شاخص احیا شده و به دوره‌های صعود رسیده‌ایم. این در حالی است که اساسا افت و خیز شاخص در طبیعت بازار سرمایه است اما سه موضوع، سال گذشته را از تاریخ بازار سرمایه متمایز می‌کند. شدت صعود و نزول شاخص، رشد جهشی کدهای جدید بورسی و انتظارات از رشد نرخ دلار موضوعاتی بودند که به شدت بازار را تحت تاثیر قرار دادند و بورس 99 را متمایز از سال‌های گذشته کردند. 

رییس سازمان بورس گفت: همان طور که گفته شد موضوع مهم رشد شاخص در سال گذشته است البته در سال 98 رشد شاخص بیشتر از سال 99 بوده اما از آنجایی که در آن سال ریزشی رخ نداد کسی درباره صعود جهشی شاخص در سال 98 صحبت نمی‌کند. ‌

وی با بیان اینکه موضوع دوم این است که در سال گذشته ورود مردم به بازار سرمایه نسبت به سنوات گذشته بسیار زیاد بود و شاهد ورود گسترده مردم به بازار سرمایه بودیم، اظهار داشت: کسانی که از قبل در بازار سرمایه حضور داشتند و از سهامداران قدیمی محسوب می‌شوند، وقتی از تجربه‌‌های خود در ریزش‌های دوره‌های گذشته می‌گویند جزو افتخارتشان است که سه الی 4 ریزش بازار را دیده‌اند. برخی از آنها پیشکسوتان بازار سرمایه هستند که به نظرات این افراد بسیار بها داده می‌شود. بعضا سرمایه این افراد در بورس چند بار به صفر رسیده‌‌است تا دریابند که چگونه ریسک در بازار سرمایه را مدیریت کنند. لذا این افراد همیشه مسئولیت سود و زیان خودشان را می‌پذیرند و واقعیت وجود ریسک در بازار را پذیرفته‌اند.

آنهایی که از خرداد 99 بورسی شدند، متضررترین هستند 

دهقان دهنوی افزود: جمعیت قابل توجهی در ابتدای سال 99 وارد بازار شدند و آنهایی که از ابتدای سال وارد شدند به دلیل اینکه چند ماه اول را در سود بودند،‌ هنوز در سود هستند یا اینکه ضرر قابل توجهی متوجه آنها نیست. اما اکثر افرادی که از اواخر خرداد ماه سال گذشته به بعد وارد بازار شدند،‌ در زیان هستند و برای افرادی که دو ماه پس از ورود به بازار با افت سنگین مواجه می‌شوند هضم این موضوع بسیارسخت است.

صدور 6 میلیون کد بورسی جدید در سال گذشته به‌جز سهام عدالتی‌ها 

رییس سازمان بورس با اشاره به میزان کدهای جدید بورسی در سال گذشته گفت: در طول سال گذشته حدود 6 میلیون کد بورسی جدید صادر شد. یعنی 6 میلیون نفر جدید وارد بازار سرمایه شدند البته تعداد زیادی از کدهای غیرفعال هم در این مدت، فعال شدند و پول جدید وارد بازار کردند. در عین حال، میزان افزایش سهامداران بسیار بیشتر است چراکه بسیاری‌ها هم به واسطه مدیریت سهام عدالت خود کد بورسی گرفتند و وارد بازار سرمایه شدند اما آنها جزو آمار 6 میلیون کد بورسی جدید که پولی وارد بازار کردند و سهام خریدند، حساب نمی‌کنیم.

60 درصد از تازه‌واردها هنوز در سود هستند

وی با تاکید بر اینکه حدود 55 تا 60 درصد از این 6 میلیون کد بورسی با وجود اینکه بخشی از سود خود را از دست داده‌اند، هنوز در سود هستند، گفت: باید توجه داشته باشیم که تا قبل از سال 99 حدود 11 میلیون کد بورسی در کشور وجود داشت. به عبارت دیگر فقط در یک سال بیشتر از نصف جمعیت تمام سال‌های فعالیت بورس، وارد بازار سرمایه شده و کد بورسی گرفتند.

دهقان دهنوی در پاسخ به این سوال که متوسط پولی که 6 میلیون کد بورسی جدید وارد بازار سرمایه کردند، چقدر است، اظهار داشت: طبق بررسی‌هایی برای اجرای یک طرح حمایتی از سهامداران خرد داشتیم؛ از 6 میلیون کد بورسی جدید، 4 تا 4.5 میلیون نفر زیر 10 میلیون تومان پول وارد بازار سرمایه کرده‌اند.

برخی از سهامداران انتظار دلار 40 تا 60 هزار تومانی را داشتند

دهقان دهنوی با بیان اینکه افرادی که ضرر سنگینی داشتند حق دارند که صدای اعتراض خود رابه گوش همه برسانند و وظیفه ما هم این است که راهکارهای کمک به این افراد را مورد بررسی قرار دهیم تاکید کرد: اما باید توجه داشته باشیم که بخشی از سهامداران در همین مدت سود بسیار خوبی داشتند و به‌خصوص آن‌هایی که انگیزه‌های سرمایه‌گذاری بلند مدت در بازار دارند، توجهی به این فضا نمی‌کنند در واقع افرادی هستند که در همین روند نزولی شاخص با سرمایه گذاری هوشمند سود کرده‌اند و می‌کنند یا به فکر سرمایه‌گذاری بلند مدت هستند.   

وی ادامه دارد: در سال گذشته در کنار شدت صعود و نزول شاخص و افزایش کدهای بورسی،‌ نوسانات اقتصادی موضوع بسیار تاثیرگذار و مورد توجه برای بازارسرمایه بود. متاسفانه در ابتدای سال گذشته تا مدت زیادی انتظارات فعالان اقتصادی افزایش نرخ ارز بود و تصور می‌شد که فشارهای اقتصادی بیشتر می‌شود و براساس افزایش فشار، نرخ ارز بالاتر می‌رود.

دهقان دهنوی با اشاره به پیش‌بینی فعالان از رشد نرخ ارز گفت: فعالان مختلف، پیش‌بینی‌های مختلفی از نرخ ارز داشتند عده‌ای انتظار دلار 30 هزار تومانی را داشتند که در مقطعی، پیش بینی آنها محقق شد اما از گوشه و کنار حرف‌هایی که شنیده می‌شد این بود که قیمت دلار به 40 هزار تومان هم می‌رسد البته به طور انگشت شمار عده‌ای رقم فضایی دلار 60 هزار تومانی را هم پیش‌بینی کرده‌ بودند.

وی درباره چگونگی شکل‌گیری انتظارات اظهار داشت: یک عده از سهامداران برای مدیریت شرکت‌ها وارد بازار سرمایه می‌شوند که به عبارتی این افراد مشغول به شرکت‌داری هستند و کاری به خرید و فروش روزانه ندارند. اما عده‌ای دیگر سهامدارانی هستند که پس‌انداز اضافی دارند و برای این افراد قیمت تابلو بسیار اهمیت دارد و مدام در حال حساب سود و زیان خود هستند.

رییس سازمان بورس افزود: در کشورهای مختلف دنیا 4 بازار دارایی کلاسیک طلا، ارز، مسکن و سهام وجود دارد. وقتی مردم پس‌انداز اضافی دارند و کارآفرین نیستند که از این پس‌انداز در کسب و کار خود استفاده کنند، به سمت سرمایه‌گذاری در این بازارها می‌روند. حال در نظر بگیریم گفته شود که نرخ دلار به 40 هزار تومان می‌رسد و فرد سرمایه‌گذار هم به این احتمال افزایش نرخ ارز باور پیدا کند. به طور قطع در شرایطی که نرخ سود بانکی در حال کاهش است و فرد هم سرمایه خود را در مواجه با کاهش ارزش پول می‌بیند، سرمایه خود را از سپرده بانکی به سمت بازار دارایی هدایت می‌کند تا خود را در برابر تورم پوشش دهد.

 

نویسنده:

برچسب ها :

ناموجود

ارسال نظر شما

مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

دو × یک =

نیلی

کارگزاری بانک صادرات

کارگزاری بانک صادرات

پراپ تریدینگ

کمان