مهدی امینی، عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی تبریز در گفتوگو با شهر بورس، با اشاره به مشکلات نظام بانکی در آذربایجان شرقی، گفت: نبود نماینده بانک مرکزی در استان، موجب اختلال جدی در حمایت از تولید و صنعت شده و یکی از بزرگترین چالشهای اقتصادی منطقه به شمار میرود.
وی با اشاره به همدلی مسئولان استانی در عبور از بحران جنگ ۱۲ روزه، اظهار داشت: در روزهای اخیر، با همراهی و مدیریت استاندار آذربایجان شرقی توانستیم بخش زیادی از مشکلات را مدیریت کنیم، اما متاسفانه در خصوص عملکرد بانکی چندین سال است که با مشکل مواجه هستیم.
رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت استان آذربایجانشرقی با انتقاد از عملکرد شبکه بانکی گفت: در حالی وارد تیرماه ۱۴۰۴ شدهایم که بسیاری از وامهای وعده دادهشده سال ۱۴۰۳ محقق نشده است و وامهای رونق تولید هنوز پرداخت نشدهاند. سیستم بانکی قفل شده و خودشان عامل اصلی این قفل شدگی هستند، در حال حاضر بانکها عملاً بهجای اینکه از تولید و صادرات حمایت کنند، بنگاه داری میکنند.
وی تاکید کرد: تا زمانی که بانکها بنگاه داری کنند نمیتوان کمک حال واحدهای صنعتی شد مشکل اساسی واحدهای صنعتی عدم نقدینگی است.
وی با انتقاد از نبود اختیارات کافی بانکهای استانها، افزود: اختیارات شعب استانی بسیار محدودتر از شعب تهران است. برای مثال، اختیارات شعبه وحدت بانک ملی در تهران از کل اختیارات بانک ملی در استان بیشتر است. همین موضوع باعث شده حتی مصوبات مرتبط با حمایت از واحدهای تولیدی نیز اجرایی نشود.
عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی تبریز تأکید کرد: بانکها نباید بدون مجوز نسبت به اجرای احکام علیه واحدهای صنعتی اقدام کنند. اما چون اختیارات کافی در استان وجود ندارد، در بسیاری موارد واحدهای تولیدی در تنگنا قرار میگیرند.به عنوان مثال وقتی برای اخذ تسهیلات سراغ بانکها می رویم ادعا می کنند که هیچ منابع و اختیاراتی برای آن ندارند.
وی همچنین با بیان اینکه آمارهای ارائهشده در مورد وامهای حمایتی از سوی برخی بانکها نادرست و غیرشفاف است، گفت: وامهایی برای واحدهای صنعتی اختصاص مییابد، عمدتاً با شرط مسدودی پرداخت شدهاند. در بسیاری موارد، اگر متقاضی مسدودی نداشت، اساساً وامی هم پرداخت نمیشد.
امینی در بخش دیگری از اظهاراتش با انتقاد شدید از عملکرد بانک مرکزی، یادآور شد: در حال حاضر، بانکهای خصوصی متولی ندارند و بزرگترین مشکل استان آذربایجان شرقی، نبود نمایندهای از سوی بانک مرکزی در استان است که باعث شده مراجعات فعالان اقتصادی به تهران بینتیجه بماند. بهصراحت میگویم که یکی از ناکارآمدترین و ضعیفترین نهادهای اقتصادی در دولت فعلی، بانک مرکزی است.
وی یادآور شد: مکاتبات بسیار زیادی از سوی اتاق بازرگانی به بانکها انجام شده اما هیچ پاسخی یا آماری در خصوص تسهیلات دریافت نشده است حتما موردی باعث این عدم پاسخگویی وجود دارد. اگر بانکها واقعا عملکردی خوبی داشتند میتوانستند در قبال اتاق پاسخگو باشند یا واقعاً نخواستهاند کاری انجام دهند یا نتوانستهاند و این امر ضعف بانک مرکزی است و معتقدم اگر بانک مرکزی وجود نداشته باشد بهتر از این حالت فعلی است.
رئیس کمیسیون بانک، مالیات، کار و تامین اجتماعی اتاق بازرگانی تبریز گفت: ما در ستاد تسهیل اتاق، واحدهایی که با بانک ها مشکل دارند تعیین تکلیف کرده ایم تا حداقل شامل جریمه نشوند، معتقدم بانک ها باید کمک حال واحدهای صنعتی باشند.