بازارگردان کیست؟
تعریف دقیق بازارگردان ویکیپدیا این اصطلاح را اینگونه تعریف کرده است: بازارگردان یا بازیگر ، افراد یا شرکتهایی هستند که با هدف کسب سود، اقدام به خرید و فروش دارایی مالی (اوراق بهادار ) یا کالاهای اقتصادی کرده و بنا به ماهیت عملکرد، از نوسانات ناخواسته قیمت دارایی میکاهند. بازارگردان اهدافی دارد و برای رسیدن
تعریف دقیق بازارگردان
ویکیپدیا این اصطلاح را اینگونه تعریف کرده است:
بازارگردان یا بازیگر ، افراد یا شرکتهایی هستند که با هدف کسب سود، اقدام به خرید و فروش دارایی مالی (اوراق بهادار ) یا کالاهای اقتصادی کرده و بنا به ماهیت عملکرد، از نوسانات ناخواسته قیمت دارایی میکاهند.
بازارگردان اهدافی دارد و برای رسیدن به این اهداف نیازمند ملزوماتی است. یکی از عناصر مهم برای انجام فعالیت بازارساز در بازار بورس، پول و دارایی است. مورد دیگر دسترسی مستقیم این افراد به سامانه معاملاتی است.
بیشتر بخوانید: بازیگر بورس کیست؟
بازارگردانی عملی حرفهای و تخصصی است و بازارگردان باید به میزان مناسبی از دانش و تخصص برخوردار باشد. در غیر این صورت عملکرد درستی نخواهد داشت و اهداف مورد نظر برآورده نمیشوند. این افراد نقش مهمی در بازارهای مالی بر عهده دارند. یکی از این نقشها، کمک به افزایش قدرت نقدشوندگی است؛ عاملی که در بازار سرمایه بسیار مهم است. بازارساز باید از میزان عرضه و تقاضای اوراق بهادار مورد نظر اطمینان حاصل کند.
با فراهم کردن بسترهای نرمافزاری مناسب، بازارگردانی را میتوان به شیوه مکانیزه انجام داد. به این ترتیب، این نرمافزار است که تصمیمگیری برای خرید و فروش سهام را به عهده میگیرد. در واقع سیستم نرمافزاری بر اساس برنامهای که از مدیر بازارگردانی دریافت میکند، تشخیص میدهد که اوراق بهادار را چه زمانی و با چه قیمتی خریداری کند؛ همچنین زمان و قیمت فروش نیز بر اساس استراتژیهای داده شده به سیستم مشخص خواهد شد. از این رو دیگر نیاز به معاملهگر از بین میرود.
وظایف و اهداف اصلی بازارگردان
اگر بخواهیم به وظایف بازارگردان اشاره کنیم، به طور خلاصه میتوان سه مورد مهمتر را نام برد:
- کمک به افزایش قابلیت نقدشوندگی با در نظر گرفتن عرضه و تقاضای سهام موردنظر
- نگه داشتن قیمت سهام در یک بازه مشخص و جلوگیری از ایجاد نوسانهای شدید قیمتی
- کاهش شکاف قیمت خرید و فروش و در نتیجه کاهش هزینه معاملاتی
البته باید به این نکته توجه کنیم که وظایف و مسئولیتهای بازارگردان در بازارهای مختلف با هم تفاوت دارند. در واقع این امر به نوع بازار بستگی دارد. منظور از نوع بازار، بازارهایی نظیر بورس کالا، بورس اوراق بهادار، بازارهای آتی و دیگر انواع بازارها است.
کارگزاریها یا نهادهایی که به منظور کمک به افزایش نقدشوندگی و همچنین حجم معاملات یک سهم خاص، اقدام به خرید و فروش آن نماد میکنند، مرسومترین نوع بازارگردان هستند.
تسهیل معاملات به کمک بازارگردان
بازارگردان حجم زیادی سهام در دست دارد و به همین دلیل میتوانند سفارشهای فراوانی را در سیستم ثبت کنند. این سفارشها میتوانند هم در قالب خرید و هم در قالب فروش انجام شوند.
بازارگردانها با توجه به رفتار سرمایهگذاران، اقدامات خود را انجام میدهند. مثلا اگر ببینند که سرمایهگذاران اوراق بهادار خود را میفروشند، این اوراق را از آنها خریداری میکنند. به این صورت نیاز فروشندگان را تامین میکنند. از سویی دیگر، زمانی که سرمایهگذاران قصد خریداری اوراق بهادار را داشته باشند، آنها با عرضه این اوراق به افزایش حجم معاملات کمک میکنند.
پس میتوان متوجه شد که بازارگردان با توجه به عرضه و تقاضا در بازارهای مالی، اقدامات لازم را انجام میدهد. به این صورت کمک میکند که معاملات روان باشند و اوراق میان خریداران و فروشندگان جابهجا شوند.
عوامل تاثیرگذار بر اقدامات بازارگردانها
از میان عوامل موثر بر تصمیمات بازارگردان میتوان به سه مورد اساسی اشاره کرد:
- عرض بازار: حضور مستمر خریداران و فروشندگان اوراق بهادار و وجود سفارشهای مداوم خرید و فروش در محدوده ارزش ذاتی سهام، نشاندهنده عرض بازار است. اگر بازاری چنین ویژگی را داشته باشد، از آن با نام بازار نقدشونده یاد میشود. در چنین بازاری، بازارگردان حتی با سود کم هم فعالیت میکند.
- عمق بازار: اگر مطلبی که در مورد وجود سفارشهای مستمر گفته شد، در قیمتهایی بالاتر یا پایینتر از ارزش ذاتی سهام رخ دهد، این مسئله عمق بازار را نشان میدهد. یعنی منحنی عرضه و تقاضا حول ارزش بازار آن سهم، کاملا پیوستگی دارد. در این شرایط، عدم تعادل ناگهانی میان سفارشها اتفاق میافتد. به این ترتیب، اختلاف میان سفارشهای عرضه و تقاضا قیمت دارایی را کمی تغییر میدهد؛ سپس تعادل مجددا برقرار خواهد شد. بنابراین منحنی تغییرات قیمت سهم نیز در بازاری که عمق مناسبی دارد پیوسته خواهد بود. زمانی که عمق بازار زیاد است، بازارگردان با کمترین اختلاف میان قیمت خرید و فروش کار خود را انجام میدهد؛ یعنی با کمترین میزان سود. اما در بازاری که عمق آن کم است و منحنی عرضه و تقاضا پیوسته نیست، اختلاف میان عرضه و تقاضا زیاد است. در این بازارها اقدامات بازارگردانها در مقابل هزینههایی که به بازار تحمیل میکنند به شیوهای است که حضور این افراد در چنین بازارهایی چندان جذابیت ندارد.
- نسبت میان سرمایهگذاران دارای اطلاعات و سرمایهگذاران دارای نقدینگی: سرمایهگذاران ممکن است از دو گروه متفاوت باشند. دسته اول گروهی هستند که منابع مالی مازاد دارند و با آن سرمایهگذاری میکنند. دسته دوم افرادی هستند که معتقدند اطلاعات فراوانی در مورد یک شرکت در اختیار دارند. این افراد با توجه به این اطلاعات، اوراق بهادار شرکت مذکور را بررسی میکنند و در نهایت دست به خرید یا فروش میزنند.
نحوه کسب سود بازارگردانها
بازارگردانها ریسک نگهداری دارایی را به جان میخرند و در ازای آن سود به دست میآورند. اما اگر ارزش اوراق بهادار یک شرکت کم شود چه اتفاقی میافتد؟ یعنی اگر این افراد سهامی را خریداری کنند که قبل از فروش ارزش آن کم شود، خطر را به وضوح حس خواهند کرد.
بازارگردانها به ازای سهمهای تحت پوشش خود، اسپرد (spread) مطالبه میکنند. این اصطلاح در مورد شکاف قیمت پیشنهادی خرید و فروش (bid-ask spread) استفاده میشود و در معاملات مالی مرسوم است.
برای درک بهتر این موضوع مثال زیر را در نظر بگیرید. فرض کنید سرمایهدار سهام شرکتی را از طریق پنل کارگزاری خود جستجو میکند. ممکن است قیمت خرید سهم ۱۵۰۰ تومان و قیمت فروش آن ۱۵۰۵ تومان باشد. یعنی کارگزار سهام مذکور را در قیمت ۱۵۰۰ تومان خریداری کرده است و سپس آن را در قیمتی بالاتر یعنی ۱۵۰۵ تومان میفروشد. اگر حجم معاملات زیاد باشد، اسپردهای کوچک میتوانند تا حدی سود روزانه را افزایش دهند.
بازارگردان در یک نگاه
بازارگردان به فرد یا شرکتی گفته میشود که با خرید و فروش سهام از نوسانات قیمتی ناخواسته کم میکند و نقدشوندگی بازار را بالا میبرد. بازارگردان با استفاده از پول و دسترسی مستقیم به سامانه معاملات و با توجه به عرض و عمق بازار و همچنین نسبت میان سرمایهگذاران اطلاعات مدار و نقدینه مدار اقدام به فعالیت میکنند. بازارگردانان همچننی سود خود را از شکاف قیمت پیشنهادی خرید و فروش به دست میآورند.
منبع: اخبار بورس
برچسب ها :
ناموجود- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0