تاریخ انتشار : پنجشنبه ۲۱ فروردین ۱۴۰۴ - ۱۹:۳۹
زمان مطالعه: 11 دقیقه
کد خبر : 192452

مدیرعامل شرکت سبدگردان نیکان در گفت‌وگو با شهر بورس؛

سال ۱۴۰۴، مستعدترین مقطع زمانی برای آغاز یک دوره رونق و رشد است

سال ۱۴۰۴، مستعدترین مقطع زمانی برای آغاز یک دوره رونق و رشد است
مدیرعامل شرکت سبدگردان نیکان گفت: اطلاعات تاریخی نشان می‌دهد که بازار سهام در سال ۱۴۰۴، مستعدترین مقطع زمانی برای آغاز یک دوره رونق و رشد است؛ رونقی که لزوما به معنای بهبود شرایط اقتصادی کشور نیست.

فردین آقابزرگی، مدیرعامل و موسس شرکت سبدگردان نیکان، در گفت‌وگو با شهر بورس، با اشاره به فضای پرابهام حاکم بر کشور، اظهار داشت: در حال حاضر، با توجه به شرایط پرابهام سیاسی، ژئوپلیتیک و نظامی و همچنین ابهامات گسترده اقتصادی از جمله ناترازی‌های مهم در نظام بانکی، تراز عملیاتی بودجه دولت و ناترازی حوزه انرژی، فضای اقتصادی کشور با چالش‌های متعددی مواجه است.

وی با تاکید بر لزوم تحلیل شرایط با بهره‌گیری از داده‌های گذشته، گفت: با وجود این شرایط، می‌توان صرفا تحلیلی مبتنی بر داده‌های تاریخی ارائه کرد. یکی از منابع قابل اتکا، تحلیل رفتار تکرارشونده بورس در دوره‌های گذشته و در بازه‌های زمانی متفاوت است. به همین منظور، جدولی تهیه شده است که  ارائه خواهد شد.

مهر آیندگان

فردین آقابزرگی جدول

آقابزرگی با اشاره به محتوای این جدول، ادامه داد: این داده‌ها نشان می‌دهد که بازار سرمایه، علی‌رغم ریسک‌های موجود، همواره از یک چرخه سینوسی بازدهی تبعیت کرده است. این چرخه، مستقل از بهبود یا وخامت شرایط اقتصادی در دوره‌های مختلف، قابل مشاهده است.

خبر مرتبط
شرایط به نفع بازار سرمایه تغییر کرده/ شرایط امروز برعکس سال 1399 است
شرایط به نفع بازار سرمایه تغییر کرده/ شرایط امروز برعکس سال 1399 است

فردین آقابزرگی کارشناس بازار سرمایه، گفت: شرایط امروز برعکس سال 1399 است که بازار خودرو و مسکن جذابیت بیشتری برای جذب نقدینگی داشت. در واقع، امسال شرایط به نفع بازار سرمایه تغییر کرده است.

وی با مقایسه بازار سرمایه با سایر بازارها، تشریح کرد: در مقایسه با بازارهایی نظیر مسکن، خودرو، ارز و طلا که البته نرخ تورم و سود بلندمدت سپرده‌های بانکی به دلیل بازدهی پایین حذف شده‌اند، بازار سرمایه عملکرد قابل توجهی داشته است.

وی با اشاره به داده‌های جدول، تصریح کرد: اطلاعات تاریخی نشان می‌دهد که بازار سهام در سال ۱۴۰۴، مستعدترین مقطع زمانی برای آغاز یک دوره رونق و رشد است؛ رونقی که لزوما به معنای بهبود شرایط اقتصادی کشور نیست.

آقابزرگی با اشاره به تفاوت بورس با سایر بازارها، افزود: در ایران، سرمایه‌گذاری در کالاهای سرمایه‌ای، خودرو یا مسکن حتی در صورت خالی بودن آن‌ها، بدون نیاز به جریان درآمد مستمر، صورت می‌گیرد. اما تنها بازاری که براساس تحلیل‌های آکادمیک، با اتکا به جریان درآمدهای آتی ارزش‌گذاری می‌شود، بازار سرمایه است.

وی ادامه داد: در حالی که بازارهایی مانند سکه یا خودرو بدون تولید هرگونه درآمد نیز به‌عنوان ابزار حفظ ارزش سرمایه شناخته شده‌اند، بازار سهام وابسته به درآمد حاصل از سرمایه‌گذاری و تحلیل جریان‌های نقدی تنزیل‌شده است.

وی با تاکید بر ساختار تورمی اقتصاد ایران، عنوان کرد: در کشوری با ساختار تورمی، ارتباط مستقیم ارزش سهام با درآمد سرمایه‌گذاری ممکن است با اختلال مواجه شود. هرچند ارزیابی و تحلیل جریان‌های نقدی آتی به نرخ روز، روشی علمی و پذیرفته‌شده در دنیاست، اما در اقتصاد ایران، این مدل الزاما نتایج دقیقی به همراه ندارد.

مدیرعامل شرکت سبدگردان نیکان خاطرنشان کرد: از این‌رو، پیش‌بینی وضعیت بازار در سال ۱۴۰۴ صرفا بر پایه تاریخچه بازدهی صورت می‌گیرد. این سابقه، دربردارنده دوره‌های مثبت و منفی همراه با تنش‌های نظامی، اقتصادی و بین‌المللی است.

آقابزرگی با اشاره به داده‌های گذشته، افزود: در بازه‌های زمانی پنج و شش ساله نیز، شواهد مندرج در جدول ارائه‌شده، این چرخه را تایید می‌کند. از این منظر، بازار سرمایه پتانسیل بازدهی مناسبی دارد.

وی در ادامه با اشاره به ریسک‌های موثر بر بازار در سال پیش‌رو، گفت: ریسک‌هایی که در سال جاری می‌توانند بر بازار اثرگذار باشند، همچنان در دو حوزه اقتصادی و غیراقتصادی (سیاسی) قابل تفکیک هستند.

وی با اشاره به تحولات ژئوپلیتیکی اخیر، تصریح کرد: افزایش فشار تحریم‌ها از سوی ایالات متحده آمریکا، بالا رفتن احتمال بروز مخاصمات نظامی در منطقه میان کشورهایی مانند ایران، آمریکا و اسرائیل، از مهم‌ترین ریسک‌های سیاسی سال جاری به شمار می‌روند.

آقابزرگی در بخش اقتصادی نیز مهم‌ترین عامل تهدید را اینگونه توصیف کرد: تصمیمات ذی‌نفعانه دولت و مداخلات آن در سودآوری شرکت‌ها و صنایع، در نتیجه ناترازی‌های مالی دولت، بزرگ‌ترین ریسک اقتصادی بازار محسوب می‌شود.

وی با اشاره به سایر چالش‌های کلان اقتصاد، ادامه داد: افزایش بی‌رویه نقدینگی، تداوم تورم، همراه با رکودی آشکار در اقتصاد کشور و همچنین بی‌ثباتی در نرخ ارز از دیگر ریسک‌های قابل توجه هستند.

وی، با جمع‌بندی شرایط اقتصادی کشور، خاطرنشان کرد: به‌طور شفاف و صریح باید گفت که سومدیریت در تصمیم‌گیری‌های اقتصادی، تحت تاثیر سنگینی سیاست در اقتصاد، از جمله ریسک‌های مهم و تاثیرگذار بر آینده اقتصادی کشور است.

مدیرعامل شرکت سبدگردان نیکان، در ادامه گفت‌وگو، با اشاره به نقش بنیادین بازار سرمایه در اقتصاد، عنوان کرد: اصلی‌ترین وظیفه بورس در جهان، تامین مالی برای بخش تولید و رفع موانع موجود در مسیر تامین مالی صنایع است. بنابراین، اگر این مقدمه به‌عنوان یک اصل پذیرفته شود، طبیعی است که راهکارهای جلب اعتماد عمومی و سوق دادن نقدینگی به سمت بورس، در ارتباط مستقیم با وظایف سازمان بورس، مقام ناظر و شورای عالی بورس قرار می‌گیرد.

وی با اشاره به ساختار بازار سرمایه در ایران، ادامه داد: در ایران، به دلیل ساختار نامتقارن بازیگران بازار که بیش از ۷۵ تا ۸۰ درصد سهام در اختیار دولت یا شرکت‌های شبه‌دولتی و وابسته به دولت قرار دارد، عملا با یک نابازار مواجه هستیم.

وی افزود: در چنین ساختاری، وظیفه سازمان بورس و نهاد رگولاتور، هدایت صحیح بازار و قانون‌گذاری در جهت جلب اعتماد عمومی است؛ به‌گونه‌ای که منافع تنها یک بازیگر تامین نشود و قوانین و مقررات در راستای منافع کلی بازار و نه فقط دولت تنظیم شود.

آقابزرگی با تاکید بر اهمیت اعتماد عمومی، گفت: اگر این مقدمه و هدف اصلی بازار سرمایه، یعنی تامین مالی تولید، به‌عنوان پیش‌شرط افزایش اعتماد عمومی پذیرفته شود، فرآیند مشارکت عمومی در بازار سرمایه با اطمینان خاطر و اعتماد بیشتری همراه خواهد بود.

وی با اشاره به ضرورت هماهنگی سیاست‌ها با شعارهای کلان کشور، خاطرنشان کرد: مانند شعار سال گذشته که بر مشارکت عمومی در تولید و صنعت تاکید داشت، تحقق این اهداف در گرو جلب اعتماد عمومی است. این امر نیز بدون حفظ و صیانت از حقوق سهامداران محقق نخواهد شد؛ موضوعی که در ماده ۷ قانون بازار اوراق بهادار نیز مورد تاکید قرار گرفته است.

وی در ادامه افزود: اگر سازمان بورس در راستای حفظ حقوق سهامداران، حتی از طریق موضع‌گیری‌های شفاهی و بیانیه‌های علنی نیز اقدام کند، قطعا به ارتقای سطح اعتماد عمومی در اقتصاد و بازار سرمایه کمک خواهد کرد.

مدیرعامل و موسس شرکت سبدگردان نیکان با اشاره به نقش بازار سرمایه در تامین مالی بخش تولید، گفت: در چنین شرایطی می‌توان ادعا کرد که بازار سرمایه در تحقق هدف اصلی خود، یعنی کمک به تولید و صنعت، موفق عمل کرده است.

وی در پایان هشدار داد: اما اگر بورس از چارچوب رسالت خود خارج شود و تنها در خدمت تامین مالی دولت یا بازیگر اصلی بازار برای جبران کسری بودجه قرار گیرد، نتیجه آن کاهش اعتماد عمومی و مشارکت کمتر مردم در فرآیند تامین مالی خواهد بود.

نویسنده:

برچسب ها :

ارسال نظر شما

مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

نیلی

بانک صادرات

بانک توسعه تعاون