تاریخ انتشار : سه شنبه ۳۰ مرداد ۱۴۰۳ - ۹:۴۵
زمان مطالعه: 4 دقیقه
کد خبر : 146503

چگونه صنعت خودروسازی چین پیشرفت کرد و ایران عقب ماند؟

چگونه صنعت خودروسازی چین پیشرفت کرد و ایران عقب ماند؟
چین توانسته است با استفاده از استراتژی‌های هوشمندانه، خود را به یکی از برترین صادرکنندگان خودرو در جهان تبدیل کند، در حالی که صنعت خودروسازی ایران با مشکلات فراوان دست و پنجه نرم می‌کند.

به گزارش شهر بورس، صنعت خودروسازی ایران با وجود بیش از نیم قرن سابقه، همچنان نتوانسته جایگاه معتبری در بازار جهانی پیدا کند و حتی رضایت مصرف‌کنندگان داخلی را نیز جلب نکرده است. این در حالی است که زیان انباشته این صنعت به 250 همت رسیده است و افول آن در مقابل خودروسازی‌های نوظهور مانند کره و چین، کاملاً مشهود است.

در این میان، کشورهای موفق در صنعت خودرو مانند چین، می‌توانند به عنوان الگویی برای ایران محسوب شوند. چین در سال‌های اخیر توانسته است با صادرات بیش از 3 میلیون دستگاه خودرو در سال 2022 به پنجمین صادرکننده بزرگ خودرو در جهان تبدیل شود.

دولت چین با استفاده از سیاست‌های هوشمندانه توانسته است منابع بخش دولتی و خصوصی را در جهت توسعه این صنعت تلفیق کند. یکی از مهم‌ترین عوامل موفقیت چین در این زمینه، اولویت‌گذاری این صنعت به عنوان یک هدف ملی بوده است، امری که در ایران کمتر به آن توجه شده است.

در گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس با عنوان «بررسی مدل توسعه خودروسازی در کشورهای پیشرو»، تاکید شده است که هیچ صنعتی نمی‌تواند به یک بخش تاثیرگذار در اقتصاد کشور تبدیل شود، مگر آنکه به عنوان یک اولویت ملی شناخته شود. این گزارش همچنین به تجربه توسعه خودروسازی چین اشاره کرده و نشان داده است که این کشور چگونه با استفاده از سیاست‌های تجاری و سرمایه‌گذاری‌های خارجی، توانسته است به یکی از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان و صادرکنندگان خودرو در جهان تبدیل شود.

جدول مقایسه‌ای بین چین و ایران در صنعت خودروسازی:

فاکتور ایران چین
سال‌های فعالیت بیش از 50 سال کمتر از 40 سال
میزان صادرات خودرو بسیار کم بیش از 3 میلیون دستگاه در سال 2022
اولویت ملی خیر بله
سرمایه‌گذاری خارجی محدود گسترده

همچنین، در این گزارش تفاوت‌های کلیدی بین خودروسازی ایران و چین در سطوح کلان، میانی و خرد بررسی شده است. در سطح کلان، چین توانسته با سیاست‌گذاری مناسب و تلفیق با سرمایه خارجی، عقب‌ماندگی‌های فناورانه خود را جبران کند. در سطح میانی، تدوین نقشه راه برای صنعت خودرو و تلاش برای ارتقای ظرفیت‌های تولید ملی با جذب سرمایه‌گذاری خارجی از جمله اقدامات کلیدی بوده است.

در نهایت، چین با استفاده از تجربه خود در جذب فناوری و افزایش رقابت‌پذیری، توانسته است جایگاه خود را در بازار جهانی تثبیت کند. ایران نیز می‌تواند با استفاده از الگوی موفق چین و تقویت نهادهای واسط، خود را به عنوان یک هاب صادراتی برای شرکت‌های خودروسازی جهانی مطرح کند.

منبع: بانک اول

برچسب ها :

ارسال نظر شما

مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

نیلی

ششمین نمایشگاه و همایش تخصصی حمایت از ساخت داخل در صنعت نفت، گاز، پتروشیمی و پالایش

بانک توسعه تعاون