با این وجود کارشناسان اقتصادی با تکیه بر دیدگاه بانک مرکزی مبنی بر مهار قیمت دلار میگویند در صنایع بالادستی کشور قیمت دلار بیش از آنی است که در بازار آزاد عرضه میشود و این کاهش دستوری در بلندمدت جواب نمیدهد.»
این در حالی است که اکنون بیش از ۶ ماه از تثبیت نسبی قیمت دلار میگذرد و سیاستگذار توانسته با هر ابزاری که در دسترس داشته بازار را مهار کند. گاهی این ابزار سیگنالهای سیاسی بوده، برخی مواقع بگیر و ببندهای انتظامی در بازار ارز و در عمده موارد نیز ارزپاشی. با این وجود کارشناسان اقتصادی رقمهای فعلی را کف قیمت دلار میدانند.
حرکت رفت و برگشتی دلار دوام ندارد
در همین راستا سجاد بوربور فعال و کارشناس اقتصادی با اشاره به نوسانات قیمت دلار در سال جاری به تجارتنیوز گفت: «با وجود نقدینگی ۶ هزار و ۸۰۰ همتی، رشد اقتصادی ناپایدار سه درصدی، تورم بالای ۴۰ درصدی و دلار ۴۸ تا ۵۱ هزار تومانی، عملا ارزش با قیمت یکی شده است و متقاضیان به قیمت، دلار را میخرند. یعنی نه گران و نه ارزان. این موضوع در اقتصاد ایران طی ۲۰ سال گذشته اتفاقی نادر است که به طور نسبی ارزش دلار با قیمت دلار کاملا برابر شده است.»
وی افزود: «قیمت دلار با تصمیم سیاستگذار مهار شده است و غیر از سرکوب این اسکناس هیچ کاری از دست دولت برنمیآید. زیرا تورم ۵۰ درصدی روی تمام کالاها و خدمات اثر افزایشی گذاشته و دلار نیز یکی از همین کالاهاست.»
بیشتر بخوانید:هزار دانشآموز با مباحث اولیه مالی و سرمایهگذاری آشنا شدند
بوربور با تاکید بر اینکه در ریشهیابی وضعیت فعلی به قیمتگذاری دستوری دولتها برمیگردیم خاطرنشان کرد: «اگر قیمت دلار کمتر از کانال ۵۰ هزار تومانی عرضه شود، فعالان اقتصادی دلار یا طلا میخرد و اجازه افت قیمت بیش از این مقدار را نمیدهد.»
این فعال اقتصادی درباره رفت و برگشت قیمت دلار با سیگنالهای سیاسی گفت: «حرکات رفت و برگشتی اسکناس دلار را نمیتوان به مثابه یک روند در نظر گرفت. کاهش قیمت در بازار ارز نوسان محدودی است که دوام زیادی نیز ندارد. با توجه به اینکه نسبت سپردههای بلندمدت کاهش پیدا کرده و پول به سمت سپردههای دیداری در حرکت است.»
وی روند دلار را صعودی پیشبینی کرد و گفت: «بالا و پایینهای فعلی قیمت دلار نوسان است و فعالان اقتصادی نباید به آن توجهی کنند. چشمانداز این اسکناس با توجه به مولفههای موثر بر قیمت، صعودی است و حرکتهای کاهشی نیز استراحت در مسیر افزایشی است.»
چهارشنبه؛ روز مهم برای بازار ارز
گفتنی است موضوع جنگ میان حماس و اسرائیل که امروز ۱۱ روز از شروع آن میگذرد، طی مدت یادشده همواره مورد توجه معاملهگران بازار ارز قرار دارد. موضوع جانبگیری ایران نسبت به این رخداد نیز یکی از چالشهای معاملهگران دلار است.
در روز جاری احمد عبدالهادی، نماینده حماس در لبنان با اشاره به اینکه که این گروه تصمیم برای حمله به اسرائیل را به تنهایی و بدون هدایت ایران یا یک کشور خارجی دیگر اتخاذ کرده است. از سوی دیگر حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران در صفحه خود در شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) درباره جنگ اسرائیل با گروه حماس نوشت: «زمان برای راهحلهای سیاسی روبه پایان است.» او در ادامه هشدار داد: «گسترش احتمالی جنگ در دیگر جبههها به مرحله اجتنابناپذیر نزدیک میشود.»
به نظر میرسد توجه معاملهگران به تصمیمات سیاسی فردا معطوف است. زیرا از سویی در جلسهای در شورای امنیت سازمان ملل درباره لغو یا ماندگاری تحریمهای موشکی ایران تصمیمگیری شود و نیز موضع ایران درباره حماس وضوح بیشتری به خود میگیرد.
در روز جاری قیمت دلار در بازارهای همسایه افزایش داشت. امروز بازار هرات تعطیل بود. دلار سلیمانیه رشد ۶۵۰ تومانی داشت و با قیمت ۵۰ هزار و ۷۰۰ تومان معامله شد. درهم امارات نیز با افزایش ۶۰ تومانی با قیمت ۱۳ هزار و ۹۸۰ تومان معامله شد.
منبع: تجارت نیوز
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0