تاریخ انتشار : یکشنبه ۱۴ بهمن ۱۴۰۳ - ۱۰:۲۳
زمان مطالعه: 9 دقیقه
کد خبر : 177291

یک کارشناس بازار سرمایه در گفت‌وگو با شهر بورس عنوان کرد:

وضعیت بنیادی بازار قابل قبول است/ بازار در میان‌مدت و بلندمدت جای رشد دارد

وضعیت بنیادی بازار قابل قبول است/ بازار در میان‌مدت و بلندمدت جای رشد دارد
یک کارشناس بازار سرمایه گفت: شاخص‌هایی مانند نسبت قیمت به سود بازار، ارزش دلاری بازار، ارزش دلاری سودهای شرکت‌ها یا شاخص کل به دلار نیما نیز گواه این امر هستند که بازار در دو ماه اخیر رشدی نکرده است که نیازمند اصلاح عمیق باشد. در واقع، بازار بخشی از عقب‌ماندگی خود را جبران کرده و هنوز در میان‌مدت و بلندمدت جای رشد دارد.

امیرمحمد گلوانی، در گفت‌وگو با شهر بورس، در مورد وضعیت کلی بازار اظهار داشت: وضعیت کلی بازار سرمایه، نتیجه هم‌زمانی دو پدیده است؛ نخست، اصلاح بازار پس از دو ماه رشد قابل‌توجه در آبان و آذر و دوم، واکنش‌های بازار به ترس‌های ناشی از اقداماتی که ترامپ می‌تواند علیه اقتصاد ایران انجام دهد. این دو عامل باعث شده است که اصلاح و افت بازار طولانی‌تر شود.

وی افزود: ارزش معاملات خرد که به عنوان یکی از اصلی‌ترین سنجه‌های کوتاه‌مدت بازار در نظر گرفته می‌شود، کاهش محسوسی داشته و در حال حاضر در حدود ۱۰ هزار میلیارد تومان قرار دارد. اگر بازار بخواهد روند رشد خود را از سر بگیرد، این ارزش معاملات باید حداقل ۵۰ درصد افزایش یابد و چند روز در این سطح باقی بماند تا بتوان به ادامه رشد بازار و بازگشت آن به مسیر صعودی امیدوار بود.

این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: گزارش‌های منتشر شده در فصل پاییز نشان می‌دهد که به طور متوسط و به صورت اسمی، سودسازی شرکت‌ها حدود ۵۰ تا ۶۰ درصد افزایش یافته است. این داده‌ها نشان می‌دهد که بازار از نظر بنیادی در وضعیت قابل قبولی قرار دارد. شاخص‌هایی مانند نسبت قیمت به سود بازار، ارزش دلاری بازار، ارزش دلاری سودهای شرکت‌ها یا شاخص کل به دلار نیما نیز گواه این امر هستند که بازار در دو ماه اخیر رشدی نکرده است که نیازمند اصلاح عمیق باشد. در واقع، بازار بخشی از عقب‌ماندگی خود را جبران کرده و هنوز در میان‌مدت و بلندمدت جای رشد دارد.

گلوانی خاطر نشان کرد: منتها چیزی که اکنون در بازار غالب است، به نظر من ترس‌ها و بیم‌ها نسبت به امیدهاست. بیم‌ها از جنس نااطمینانی هستند، به‌ویژه اینکه آقای ترامپ کار خود را در کاخ سفید آغاز کرده و برخی اقدامات تهاجمی علیه اقتصاد کشورهایی مانند کانادا، مکزیک و چین انجام داده است. این موضوع بازار را در شرایطی قرار داده که فعالان آن نمی‌توانند به‌طور دقیق پیش‌بینی کنند که چه سیاستی در قبال ایران اتخاذ خواهد شد.

خبر مرتبط
پیش بینی بورس فردا یکشنبه 14 بهمن 1403
پیش بینی بورس فردا یکشنبه 14 بهمن 1403

بازار سهام روز شنبه را با روند منفی سپری کرد و کارشناسان پیش‌بینی می‌کنند که این وضعیت تا زمانی که شرایط بنیادین بازار، از جمله قیمت دلار توافقی، تغییر نکند، ادامه خواهد داشت.

وی افزود: این اقدامات از جنس نااطمینانی و ترس است و می‌تواند بازار را برای مدتی وارد اصلاح و توقف کند. اما من معتقدم که با تعیین تکلیف سیاست دولت ترامپ در قبال ایران، می‌توان به آینده این بازار امیدوار بود. از نظر بنیادی، هیچ دلیلی برای عدم رشد بازار وجود ندارد، مگر اینکه کشور به شرایطی بازگردد که ریسک‌های ژئوپلیتیک به شدت افزایش یابد، مانند آنچه در تابستان ۱۴۰۳ و ابتدای پاییز شاهد بودیم. همان‌طور که می‌دانیم، بازارهای مالی و سرمایه بیشترین واکنش را به این ریسک‌ها نشان می‌دهند و تنها حالتی که ممکن است بازار باوجود شرایط بنیادی مناسب همچنان مورد اقبال قرار نگیرد، افزایش مجدد این نوع ریسک‌هاست.

این کارشناس بازار سرمایه در ادامه به وضعیت سهام‌ پتروشیمی، پرداخت و گفت: یکی از ابهامات موجود، نرخ یوتیلیتی‌ها بود که تا حدودی برطرف شده است. هرچند فرمول جدید به طور رسمی اعلام نشده، اما به نظر می‌رسد که برخلاف انتظارات اولیه، با ابطال نرخ‌های سال‌های ۱۴۰۰، ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲، شرکت‌های پتروشیمی نتوانسته‌اند آن‌گونه که انتظار می‌رفت، از این تغییرات منتفع شوند. افشاهای اخیر برخی شرکت‌های پتروشیمی، از جمله پتروشیمی تندگویان، نشان داد که تعدیلات سود مورد انتظار در این شرکت‌ها محقق نخواهد شد.

وی افزود: نرخ‌های سال‌های ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ قطعی هستند و نهایتا در نرخ‌های سال ۱۴۰۳ افزایشی دیده نمی‌شود. همچنین، در قیمت اکسیژنی که به عنوان یوتیلیتی خریداری می‌شد، مقداری کاهش وجود دارد، اما این موضوع تنها بر واحدهایی که نیاز به خرید اکسیژن دارند تاثیرگذار خواهد بود. در عین حال، در دوره‌ای که نمادهای این شرکت‌ها متوقف بودند، بازار رشد کرده و نرخ دلار نیما افزایش یافته است، در حالی که این شرکت‌ها از رشد چندانی برخوردار نبوده‌اند. بنابراین، در صورت بازگشایی این نمادها، می‌توان انتظار تاثیر مثبتی بر شرکت‌های پتروشیمی، هلدینگ‌های بالادستی و صندوق‌های بخشی پتروشیمی داشت که می‌تواند محرکی برای کل بازار باشد.

این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به معاملات فلزات گرانبها در بازار سرمایه، گفت: طلا در کشور تحت تاثیر شرایط هیجانی قرار گرفته و برخلاف بسیاری از پیش‌بینی‌ها، افزایش قیمت را تجربه کرده است، به طوری که نرخ دلار نیز از ۸۴ هزار تومان عبور کرده است. این در حالی است که برخی سیگنال‌های مثبت برای شروع مذاکرات از سوی ایران صادر شده است، اما همچنان سیاست روشنی از سوی دولت ترامپ در این زمینه مشاهده نمی‌شود.

وی تاکید کرد: تا زمانی که مشخص نشود آیا ترامپ حاضر به مذاکره مستقیم با ایران خواهد بود یا نه، نمی‌توان انتظار کاهش قیمت طلا را داشت. هرچند که قیمت‌های فعلی را می‌توان پرریسک ارزیابی کرد، اما این موضوع بیشتر به کوتاه‌مدت مربوط است و در میان‌مدت و بلندمدت، وضعیت متفاوت خواهد بود.

گلوانی در پایان خاطرنشان کرد: تحولات بین‌المللی و سیاست‌های دولت ترامپ نقش تعیین‌کننده‌ای در مسیر آینده بازار سرمایه خواهند داشت. با کنار رفتن و تضعیف شدن بیم‌ها از سیاست‌های دولت ترامپ در قبال ایران، می‌توان به موج صعودی بعدی بازار سرمایه امیدوار بود. در صورتی که ریسک‌های ژئوپلیتیک خاصی مانند احتمال درگیری‌های نظامی، مشابه آنچه در تابستان ۱۴۰۳ شاهد بودیم، کمرنگ شوند، بازار سرمایه در سال ۱۴۰۴ می‌تواند به اهداف بسیار خوبی دست یابد.

نویسنده:

ارسال نظر شما

مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

نیلی

بانک صادرات

بانک توسعه تعاون

ششمین نمایشگاه و همایش تخصصی حمایت از ساخت داخل در صنعت نفت، گاز، پتروشیمی و پالایش