تاریخ انتشار : سه شنبه ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۰ - ۱۰:۰۴
زمان مطالعه: 14 دقیقه
کد خبر : 15504

۵ نکته مهم برای خرید سهام در بورس

به گزارش شهر بورس، طبق آمارها اکثر افرادی که چندان با سرمایه‌گذاری در بورس آشنا نیستند، هر ساله بخش قابل‌توجهی از سرمایه خود را در این بازار از دست می‌دهند. یکی از بارزترین دلایل این امر آن است که این سرمایه‌گذاران معمولا چندان در خصوص سهام تحقیق نمی‌کنند. با این وجود مواردی نیز وجود دارند

به گزارش شهر بورس، طبق آمارها اکثر افرادی که چندان با سرمایه‌گذاری در بورس آشنا نیستند، هر ساله بخش قابل‌توجهی از سرمایه خود را در این بازار از دست می‌دهند. یکی از بارزترین دلایل این امر آن است که این سرمایه‌گذاران معمولا چندان در خصوص سهام تحقیق نمی‌کنند. با این وجود مواردی نیز وجود دارند که سرمایه‌دار با بررسی آن‌ها می‌تواند میزان تحقیقات را کم کند؛ چرا که این موارد خود به نوعی تحقیق در خصوص سهام محسوب می‌شوند. در ادامه این نکات را بررسی خواهیم کرد.

نکات مهم درباره خرید سهام در بورس

حوزه فعالیت شرکت‌ها

هنگام خرید سهام در بورس باید چند سوال را در خصوص حوزه عملکرد شرکت بپرسید. تولیدات شرکت چیست؟ چه خدماتی از جانب این شرکت ارائه می‌شود؟ محدوده جغرافیایی فعالیت‌شان کجاست؟ محصول اصلی این شرکت چیست و شیوه فروش آن به چه صورتی است؟‌ آیا شرکت مذکور می‌تواند به عنوان پرچم‌دار حیطه‌ فعالیت خود باشد؟‌

این سوالات تنها بخشی از مواردی است که می‌توان در ابتدا به آن‌ها فکر کرد. اگر پاسخی برای این پرسش‌ها ندارید، نشانه خوبی نیست. چرا که با خرید سهام شرکتی که چیزی از آن نمی‌دانید ریسک بزرگی می‌کنید. گمان نکنید که به دست آوردن این اطلاعات کار دشواری است. تمام این موارد در وب‌سایت شرکت موجود است. با مراجعه به آن می‌توانید حتی اطلاعاتی بیشتر را نیز کسب کنید.

جیم کرامر (Jim Cramer)، سرمایه‌گذار و نویسنده سرشناس آمریکایی در این خصوص توصیه می‌کند که بهتر است پیش از سرمایه‌گذاری در بورس، مسائل مربوط به این بستر را به یکی از اعضای خانواده خود آموزش دهید. اگر در حین آموزش توانستید به سوالاتی که از شما می‌پرسد پاسخ دهید، پس می‌توان دریافت که اطلاعات خوبی در رابطه با بازار سهام دارید.

بررسی نسبت P/E (نسبت قیمت به سود)

فرض کنید که پیش از خرید سهام در بورس، با دو نفر صحبت می‌کنید و از آن‌ها کمک می‌گیرید. یکی از این دو نفر یک مشاور باتجربه در زمینه کسب درآمد است. شما تا کنون دیده‌اید که دوستان و اطرافیان‌تان چگونه با عمل به مشاوره‌های این شخص درآمدهای بالایی کسب کرده‌اند. به همین دلیل شما هم برای سرمایه‌گذاری در بورس به سراغ او می‌روید. چرا که مطمئن هستید او بهترین شخصی است که می‌تواند به شما کمک کند.

او یک پیشنهاد به شما می‌دهد. می‌گوید هر یک دلاری که از سرمایه‌گذاری به دست آوردید، ۴۰ سنتش را به عنوان دستمزد به او بدهید و ۶۰ سنت باقی‌مانده برای خودتان خواهد بود.

اما شخص دیگر تازه وارد بازار بورس و دنیای سهام شده است. به نظر می‌رسد که این فرد از بازار سهام اطلاعات خوبی دارد؛ اما تجربه و موفقیت چندان زیادی در این بازار ندارد. از سویی دیگر در قیاس با شخص اول، درصد کمتری را به عنوان کمیسیون برمی‌دارد. او به ازای هر دلار، ۲۰ سنت طلب می‌کند و ۸۰ سنت باقی‌مانده را به شما می‌دهد. به همین دلیل شاید برای خرید سهام در بورس از او کمک بگیرید. اما به این فکر کرده‌اید که ممکن است این شخص نتواند به اندازه‌ نفر نخست برای شما درآمدزایی کند؟

این مثال دقیقا نشان‌دهنده نسبت P/E‌ است. به این ترتیب اکنون بهتر می‌توانید نسبت قیمت به سود را درک کنید.

اگر P/E‌ یک شرکت برابر ۲۰ باشد، این امر به آن معناست که سرمایه‌گذاران به ازای هر یک دلار درآمدشان حاضرند ۲۰ دلار پرداخت کنند. شاید در نگاه اول این مبلغ زیاد باشد اما اگر شرکت بتواند در مسیر رشدی سریع قرار بگیرد، این‌گونه نخواهد بود.

بهتر است شرکت‌هایی را که در یک حوزه مشترک فعالیت می‌کنند، با هم مقایسه کنید. اگر شرکت مورد نظر شما در قیاس با دیگر شرکت‌های هم‌صنف P/E بالاتری داشته باشد، این مسئله باید با دلیلی همراه باشد. اما اگر P/E آن در قیاس با شرکت‌های مشابه کمتر باشد و در مسیر رشدی سریع قرار داشته باشد، ارزش سرمایه‌گذاری را دارد.

بتا (Beta)

بسیاری از افراد فکر می‌کنند درک مفهوم بتا امری دشوار است؛ اما این چنین نیست. درست در همان صفحه‌ای که می‌توانید اطلاعات مربوط به P/E را ببینید، این میزان را نیز می‌توانید مشاهده کنید.

بتا در حقیقت اندازه‌گیری میزان نوسان را به عهده دارد. به عبارت دیگر نشان‌دهنده آن است که سهام شرکت مد نظر شما طی پنج سال اخیر چه عملکردی داشته است. توجه به این نکته هنگام خرید سهام در بورس بسیار مهم است.

در همین راستا، شاخص S&P 500 را به عنوان یک معیار در نظر بگیرید. فرض کنید ارزش شرکتی در یک بازه زمانی پنج‌ساله افزایش یا کاهشی بیش از شاخص S&P 500 داشته باشد. در این صورت بتای آن بالاتر است.

در این معیار، بتای بالاتر نشان‌دهنده ریسک بیشتر است. هر چه عدد کمتر از یک باشد نشان‌دهنده بتای پایین‌تر و در نتیجه ریسک کمتر است. در واقع بتا اطلاعاتی را در مورد ریسک قیمت در اختیار سرمایه‌گذاران قرار می‌دهد. اما باید دید در مورد عوامل ریسک اساسی تا چه میزان صحبت می‌کند.

در حقیقت شما باید سهام با بتای بالا را به دقت بررسی کنید. درست است که چنین سهامی پتانسیل زیادی برای کسب سود بالا دارند اما ریسک بالایی هم دارند. ممکن است دارایی‌ شما به چشم بر هم‌ زدنی از بین برود.

در نقطه مقابل، سهام با بتای پایین قرار دارد. این امر نشان می‌دهد که چنین سهمی در قیاس با سایر سهام، واکنش کمتری به تحرکات شاخص S&P 500 نشان داده است.

به سهامی با این ویژگی سهام تدافعی می‌گویند. دلیل این نام‌گذاری آن است که سرمایه‌گذاری در این سهام با امنیت بیشتر و ریسک کمتری همراه است. درست است که شاید در کوتاه‌مدت بازده موردنظرتان را کسب نکنید، اما از سوی دیگر نیازی نیست که هر روز با نگرانی سبد سهام خود را چک کنید و وضعیت سهم را بررسی کنید.

سود سهام

بررسی هر روزه بازار نیازمند زمان زیادی است. طبیعی است که همه سرمایه‌گذاران چنین زمانی را در اختیار ندارند. در این میان عده‌ای می‌خواهند بدون صرف زمان زیاد، بازده بالایی کسب کنند. بهترین شیوه برای این افراد توجه به سود سهام است.

سود سهام مانند همان سود بانکی است که به سپرده شما تعلق می‌گیرد. به این ترتیب با خرید سهام بدون آن‌که قیمت سهام را در نظر بگیرید،‌ سود دارایی خود را دریافت می‌کنید.

پیش از خرید سهام در بورس باید حتما از نرخ سود آن مطلع شوید. به این ترتیب می‌توانید با خیالی آسوده در بورس سرمایه‌گذاری کنید. کافی است به دنبال سرمایه‌گذاری در سهامی بروید که سود بالایی دارند.

نمودار

نمودارخوانی مهارت ارزشمندی است که فراگیری آن زمان‌بر است. اما خواندن نمودارهای پایه مهارت چندان بالایی نمی‌طلبد.

به طور کلی در صورتی‌که نمودار سرمایه‌گذاری از گوشه پایین سمت چپ آغاز شود و به گوشه بالا در سمت راست ختم شود، نشان‌دهنده شرایط مطلوبی است. اگر نمودار یک سهم حرکت نزولی داشته باشد باید از سرمایه‌گذاری در آن پرهیز کنید. حتی نیازی به آن نیست که به دنبال دلیل افت این سهم بروید. به جای این کار سهم‌های دیگر را شناسایی و در آن‌ها سرمایه‌گذاری کنید.

پس هرگز فراموش نکنید، پیش از خرید سهام در بورس نمودار آن را بررسی کنید و از خرید سهام زیان‌ده بپرهیزید. البته اگر واقعا به ارزشمندی سهام مذکور اعتقاد دارید، آن را تحت نظر داشته باشید و عملکرد آن را مدام بررسی کنید. نهایتا در زمان درست می‌توانید در خصوص آن تصمیم بگیرید.

سرمایه‌گذاری در بورس برای هر فرد به یک شیوه خاص است. مثلا ممکن است افرادی را ببینید که به سراغ سهامی با نمودارهای ریسکی می‌روند. احتمال دارد که این دسته از افراد، هم زمان و هم منابع کافی در اختیار دارند که شما از آن بی‌بهره‌ هستید. پس احتمال دارد که آن‌ها با تکیه بر این منابع به این نتیجه رسیده‌ باشند که سهم مذکور ارزشمند است.

جمع‌بندی

سرمایه‌گذاری و خرید سهام در بورس کار ساده‌ای نیست. برای آن که در این سرمایه‌گذاری متضرر نشوید، باید تحقیقات گسترده‌ای را درباره سهام مورد نظر خود انجام دهید. اما می‌توانید راه طولانی تحقیقات خود را با بررسی چند مورد کلیدی کوتاه‌تر کنید.

نمودار قیمت سهم، نسبت P/E، حوزه فعالیت شرکت و بتا از جمله مواردی هستند که در بررسی وصعیت سهام اهمیت بسیاری دارند. شما باید به دنبال سهامی باشید که سوابق موفقیت‌آمیزی از خود بر جای گذاشته است و سود مناسبی دارد. اگر در سرمایه‌گذاری در بورس استراتژی بلندمدت دارید، باید از خرید سهام پرریسک و تهاجمی بپرهیزید یا دست‌کم باید میزان آن را به حداقل برسانید تا نتایج بهتری کسب کنید.

منبع: اخبار بورس

برچسب ها :

ارسال نظر شما

مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
نظرات بسته شده است.

نیلی

ششمین نمایشگاه و همایش تخصصی حمایت از ساخت داخل در صنعت نفت، گاز، پتروشیمی و پالایش

بانک توسعه تعاون