تاریخ انتشار : شنبه ۲۳ فروردین ۱۴۰۴ - ۱۵:۰۹
زمان مطالعه: 9 دقیقه
کد خبر : 192945

عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی تهران در گفت‌وگو با شهر بورس:

مذاکرات، نمی‌تواند مشکلات داخلی را فوری حل کند

مذاکرات، نمی‌تواند مشکلات داخلی را فوری حل کند
عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی تهران، گفت: مذاکرات ایران و آمریکا نمی‌تواند مشکلات داخلی را فوری حل کند.

مهراد عباد، عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی تهران در گفت‌وگو با شهر بورس، در خصوص وضعیت کنونی اقتصاد ایران گفت: اقتصاد کشور در چند دهه اخیر به‌ویژه به دلیل تحریم‌های بین‌المللی و همچنین مشکلات داخلی، وضعیت مناسبی نداشته است. واردات و صادرات و تولید نیز با موانع جدی روبه‌رو است. به‌طور خاص، تحریم‌ها عامل اصلی این شرایط هستند که باعث شده تجارت خارجی ایران به حداقل برسد.

در بدترین دوران اقتصادی خود قرار داریم

وی ادامه داد: در عین حال، وضع قوانین دست پا گیر و سیاست‌های اتخاذ شده برای مقابله با تحریم‌ها کارآمد نبوده است و اکنون در بدترین دوران اقتصادی خود قرار داریم. از نظر تورم و شاخص‌های اقتصادی، وضعیت کشور مناسب نیست و مشکلاتی همچون تراز تجاری و صادرات نفتی وجود دارد.

مهر آیندگان

چالش‌های اصلی اقتصاد ایران

عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی تهران در خصوص چالش‌های اصلی اقتصاد کشور، تاکید کرد: تحریم‌ها مهم‌ترین عامل در شرایط کنونی هستند که خسارت‌های زیادی به اقتصاد ایران وارد کرده‌اند. از حدود ۳۰ سال پیش، اقتصاد ایران با تحریم‌ها دست و پنجه نرم می‌کند و در یکی دو سال اخیر شدت این تحریم‌ها افزایش یافته است. این تحریم‌ها باعث شده که تجارت خارجی کشور دچار اختلال شده و ایران هیچ ارتباط بانکی با کشورهای خارجی ندارد.

تاثیر مذاکرات ایران و آمریکا بر روابط تجاری

وی در پاسخ به سوالی در خصوص تاثیر مذاکرات ایران و آمریکا بر روابط تجاری و اقتصادی دو کشور، اظهار داشت: مذاکرات بین ایران و آمریکا، اگرچه در کوتاه‌مدت تاثیر زیادی نخواهد داشت، ولی حداقل می‌تواند به بازار یک ثبات و آرامش موقت بدهد. در صورتی که این مذاکرات به توافق منتهی شود و ایران بتواند به‌طور آزاد با دیگر کشورها تعامل تجاری داشته باشد، کشور از شرایط بحرانی عبور کرده و رشد اقتصادی خواهد داشت.

خبر مرتبط
تجارت، پیشران اقتصاد استان است
تجارت، پیشران اقتصاد استان است

نشست هم‌اندیشی هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تبریز با استاندار آذربایجان‌شرقی با محوریت بررسی برنامه‌ها و اهداف حوزه اقتصاد و صنعت استان در سال جدید برگزار شد.

عباد در خصوص تاثیرات توافقات بر وضعیت اقتصادی ایران، گفت: اگر توافقی صورت نگیرد، ممکن است تورم افزایش یابد و ارتباطات ایران با سایر کشورها کمتر شود. همچنین، احتمالاً تحریم‌های جدیدی اعمال خواهد شد. فکر نمی‌کنم که شرایط بهبود یابد اگر توافقی انجام نشود.

وی ادامه داد: اگر توافق حاصل شود، باز هم بستگی به نوع توافق و امتیازاتی دارد که دولت آمریکا می‌خواهد بدهد. فرآیند اجرایی تحریم‌ها اگر به شکل قانونی و اداری پیش برود، بسیار طولانی خواهد بود. به‌عنوان مثال، پیوستن ایران به FATF نیز ممکن است چندین سال طول بکشد، حتی اگر دولت ایران امروز تصمیم به پیوستن بگیرد. امیدوارم امتیازاتی که ایران می‌خواهد، شامل تسریع این مراحل باشد.

عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی تهران خاطرنشان کرد: در صورتی که دولت آمریکا بتواند با استفاده از فرمان‌های اجرایی، این پروسه‌ها را سریع‌تر کند، ممکن است تاثیرات مثبتی در کوتاه‌مدت مشاهده شود. اما در غیر این صورت، در کوتاه‌مدت، تنها اثر هیجانی توافق می‌تواند تاثیرگذار باشد، که ممکن است قیمت ارز حتی تا ۲۰ یا ۳۰ درصد کاهش یابد. با این حال، چالش‌های تحریم‌ها همچنان پابرجا خواهند بود و نیاز به اصلاحات داخلی در کشور داریم.

مشکلات داخلی اقتصاد ایران

عباد در ادامه به مشکلات داخلی کشور اشاره کرد و گفت: یکی از بزرگترین مشکلات ایران، نگرش دولت‌ها به اقتصاد است. در سال‌های اخیر، دولت‌ها به جای کوچک کردن خود و کاهش نهادگرایی، در تلاش بودند تا دولت را بزرگتر کنند. در حال حاضر، بیش از ۹۰ درصد اقتصاد ایران دولتی است و بسیاری از پروسه‌ها و قوانین کسب‌وکار تحت کنترل دولت قرار دارد که این امر مشکلات زیادی را به وجود آورده است.

راهکارهای بهبود شرایط اقتصادی داخلی

وی افزود: برای بهبود وضعیت اقتصادی کشور، دولت باید نگرش خود را تغییر دهد و به بخش خصوصی اهمیت بیشتری بدهد. باید به سمت بازار آزاد حرکت کرده و موانع پیش‌روی کسب‌وکارها برداشته شود. همچنین، اصلاحات اساسی در سیاست‌ها و فرآیندهای تجاری از جمله تخصیص ارز و واردات ضروری است.

جذب سرمایه‌گذاران خارجی

عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی تهران در خصوص جذب سرمایه‌گذاران خارجی، گفت: شرایط فعلی ایران به‌ویژه در جذب سرمایه‌گذاران خارجی، به‌ویژه از آمریکا، مناسب نیست. رتبه‌های اقتصادی و سرمایه‌گذاری که ایران در حال حاضر دارد، به‌ویژه در مقایسه با سایر کشورها، متاسفانه رتبه خوبی نیست. این موضوع باعث کاهش علاقه‌مندی کشورهای دیگر برای سرمایه‌گذاری در ایران شده است. اولین قدم برای تغییر این وضعیت، کاهش تنش‌ها است. همچنین، ایران با مشکلات قانونی و خلاهای زیادی مواجه است که باید در آینده این خلاها برطرف شوند تا بتوانیم سرمایه‌گذاری‌های زیادی جذب کنیم.

وی با بیان اینکه اجرای استانداردهای جهانی می‌تواند تاثیر بسیار زیادی در جذب سرمایه گذاران خارجی به کشور داشته باشد، تشریح کرد: به‌عنوان مثال، پیوستن ایران به بانک جهانی  می‌تواند در این مسیر بسیار کمک‌کننده باشد. در این راستا، شاخصی به نام ‘بیزنس ردی’ وجود دارد که کسب‌وکارها در کشورهای مختلف را بررسی می‌کند و نشان می‌دهد که انجام کسب‌وکار در آن کشورها چقدر آسان یا سخت است. ما باید تلاش کنیم که رتبه‌مان در این شاخص‌ها را ارتقا دهیم تا شرایط برای جذب سرمایه‌گذاری خارجی بهتر شود.

عباد بیان کرد: اگر ایران پیشنهاد سرمایه‌گذاری به آمریکا بدهد، این می‌تواند به‌ویژه در حوزه‌هایی چون گاز مفید باشد. ایران در حال حاضر با کمبود علم و تکنولوژی در این بخش‌ها مواجه است و بسیاری از تکنولوژی‌های مورد نیاز در دست شرکت‌های آمریکایی قرار دارد. در گام اول، بخش خصوصی ایران و آمریکا می‌توانند به راحتی با هم همکاری کنند و این تعامل‌ها پیش از این نیز وجود داشته است. در مراحل بعدی، امیدواریم که دولت‌ها نیز بتوانند همکاری‌های بیشتری داشته باشند.

نویسنده:

برچسب ها :

ارسال نظر شما

مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

نیلی

بانک صادرات

بانک توسعه تعاون