سینا رهبرشهلان، کارشناس بازار سرمایه، در گفتوگو با شهر بورس با اشاره به تصمیمات ناگهانی و ریسکزای نهادهای سیاستگذار، اظهار داشت: یکی از مهمترین مسائلی که همواره با اقتصاد ایران گره خورده، صدور بخشنامههای ناگهانی و تغییر یکشبه قوانین بازی است که به افزایش ریسک در بازار سرمایه منجر میشود.
وی با اشاره به مداخلات اخیر در حوزه صندوقهای اهرمی، گفت: ممکن است نهاد ناظر نگرانیهایی درباره آپشنهای صندوقهای اهرمی و فعالیتهای آن بخش از بازار سرمایه داشته باشد، شاید قابل تامل و بررسی باشد؛ اما سوال اینجاست که چرا در شش ماه گذشته اجازه دادیم بازار آپشن اینچنین پرریسک و بهلحاظ اعتباری آسیبپذیر شود که حالا ناچار شویم برای مقابله با انتقال منافع و کاهش ریسکها، در روز تعطیل ضریب اعتباری را ناگهان به نصف کاهش دهیم؟ نتیجه چنین تصمیمی چیزی جز صفوف فروش سنگین در بازار سرمایه نیست.
وی با تاکید بر لزوم ثبات در تصمیمگیریها، خاطرنشان کرد: اولین گام مهم این است که با عدم صدور بخشنامههای ناگهانی، بازار سرمایه را به سمت پیشبینیپذیری و تحلیلپذیری سوق دهیم.
رهبرشهلان با اشاره به اصلاحات لازم در ساختار بازار سرمایه، گفت: برای بازار اصلی بورس نیز ضروریترین اقدام، تعدیل حجم مبنای سهام کوچک و متوسط است. این اقدام باید با فرمولمحور و داینامیکسازی حجمهای مبنا انجام شود، چراکه در وضعیت کنونی، حجم مبنا ابزاری شده که در روزهای مثبت، به دلیل عدم حضور فروشنده، سهام کوچک و متوسط حجم مبنای خود را پر نمیکنند و در روزهای منفی مثل امروز، با پر شدن پایانی سهمها، ریزش بیشتری در بازار رخ میدهد.
وی در پایان افزود: این شرایط منجر به شکلگیری بازاری ناتراز و نامتوازن شده که در تابلو بازار بهوضوح دیده میشود و این ناترازی، بهمرور از میزان رغبت سرمایهگذاران برای حضور در بازار سرمایه میکاهد.