حسین عبده تبریزی در غرفه شهر بورس:
لاتاری خودرو باید حذف شود؛ از اظهارات «اتابک» تعجب کردم!/ لایحه بودجه توان کنترل تورم را ندارد
حسین عبده تبریزی، دبیر علمی یازدهمین نمایشگاه کیش اینوکس، با حضور در غرفه شهر بورس، به اهمیت برگزاری این رویداد اشاره کرد و گفت: امسال یازدهمین دوره کیش اینوکس برگزار شد که خبر خوبی برای کشور است؛ چراکه ادامهدار بودن یک رویداد نشاندهنده اهمیت و تأثیرگذاری آن است.
وی افزود: چند سالی است که مسئولیت کمیته علمی این رویداد را بر عهده گرفتهام و مباحث این کمیته را هماهنگ میکنم. امسال نیز تلاش کردیم کیفیت مباحث کمیتههای مختلف را ارتقا دهیم و امیدوارم در سالهای آینده نیز این روند ادامه داشته باشد. البته طبیعی است که نمایشگاه کیش اینوکس نیز باید خود را با واقعیتهای زمانی و فناوریهای موجود تطبیق دهد.
عبده تبریزی با تأکید بر اهمیت معرفی فرصتهای سرمایهگذاری در این رویداد گفت: امیدوارم به سمتی حرکت کنیم که در سالهای آینده، شرکتها بتوانند طرحهای پایلوت کوچک خود را ارائه دهند و جلساتی برای بررسی نحوه اجرای آن برگزار کنند. و برای مثال مسئول اقتصاد دریامحور حضور داشته باشد و درآنحا در خصوص فرصت های موجود برای عملیاتی کردن طرحها بحث و بررسی صورت بگیرد.
وی با اشاره به عدم حضور اتحادیه بورسهای منطقهای (فیاس) در این دوره از نمایشگاه به دلیل بحرانهای منطقهای، ابراز امیدواری کرد که در سال آینده سرمایهگذاران خارجی به شکل مؤثرتری حضور داشته باشند.
مسئول محتوایی رویداد کیش اینوکس گفت: کیش اینوکس امسال در شرایطی برگزار میشود که فعالان بازارهای مالی تحت فشارهای اقتصادی و سیاسی شدیدی هستند.
عبده تبریزی ادامه داد: همچنین تلاش داریم تا سرمایهگذاران خارجی، سفرا و تجار کشورهای هدف صادراتی را به این رویداد دعوت کنیم تا زمینه همکاریهای مشترک فراهم شود. هدف ما این نیست که اغراق کنیم که سرمایهگذاران فوراً پول وارد کشور میکنند، بلکه تلاش داریم در هر سطح ممکن همکاریهای مشترک را آغاز کنیم.»
لایحه بودجه توان کنترل تورم را ندارد
این کارشناس ارشد اقتصاد، در بخش دیگران سخنان خود به وضعیت لایحه بودجه کشور پرداخت و اظهار داشت: بودجه امسال با در نظر گرفتن مشکلات فعلی کشور که با آن دستوپنجه نرم میکنیم تدوین شده است و دارای مزایایی است. بهعنوان مثال، تلاش شده است بخشی از فرابودجه، یعنی آن قسمت از هزینههایی که در بودجه رسمی انعکاس پیدا نمیکرد اما در عمل بخشی از بودجه بودند، وارد بودجه اصلی شود.
عبده تبریزی در ادامه افزود: میتوان به یک خرید دولتی اشاره کرد که در بودجه با مبلغ ۱۰۰ دلار ثبت میشد، اما در واقعیت هزینه آن به ۱۳۰ دلار میرسید. این تفاوت در بودجه رسمی منعکس نمیشد و بانک مرکزی مجبور میشد به یکی از بانکهای عامل دستور دهد که این مبلغ را تأمین کند؛ در نتیجه دولت به این بانک بدهکار میشد. اکنون بخشی از این هزینهها، که شامل مواردی مانند یارانهها نیز میشود، با بودجه اصلی تا حدی تلفیق شده است و این را میتوان یکی از نقاط قوت بودجه امسال دانست.
وی ادامه داد: با این حال، همچنان مشکلات ساختاری وجود دارد. بخش عمده هزینههای جاری، مانند حقوق و دستمزد، قابل کاهش نیست و نمیتوان در این بخش تغییری ایجاد کرد. از سوی دیگر، بودجه اختصاصیافته به طرحهای عمرانی، که حدود ۴۰۰ همت برآورد شده است، حتی برای تکمیل ۵ طرح بزرگ هم کافی نیست.
این کارشناس اقتصاد افزود: همین بودجه عمرانی بهصورت پراکنده تخصیص داده شده است، چراکه فشارها و درخواستهای متعددی وجود دارد تا هر پروژه بهصورت جزئی تأمین مالی شود. در نتیجه، مشکلات ساختاری و اساسی همچنان به قوت خود باقی ماندهاند.
عبده تبریزی به تاثیر لایحه بودجه در کاهش نرخ تورم را ضعیف توصیف کرد و گفت: به نظر من، سال آینده نرخ تورم خیلی پایینتر از امسال نخواهد بود و همچنان در محدوده ۳۵ تا ۴۰ درصد باقی میماند.
وی با اشاره به چالشهای تکنرخی کردن ارز و اقدامات صورت گرفته، عنوان کرد: این موضوع برای من به یک داستان تکراری تبدیل شده است. اولین بار سال ۱۳۶۳ درباره ضرورت آن صحبت کردم و امسال چهلمین سالگرد آن سخنرانی است. امیدوارم دولت امسال بتواند اقدامات سادهای در این زمینه انجام دهد.
بازار سرمایه سه سال است که نتوانسته نفسی تازه کند
عبده تبریزی در ادامه به وضعیت بازار سرمایه پرداخت و خاطر نشان کرد: باید توجه داشت که در حال حاضر، بازار سرمایه بهطور کلی تحت فشار نیست، اما بازار سهام بهطور خاص با مشکلات جدی مواجه است. در این میان، سایر بخشهای بازار سرمایه همچنان به فعالیت خود ادامه میدهند.
این کارشناس ارشد اقتصاد، ادامه داد: بازار سهام سه سال است که تحت فشار بوده و حتی در چند ماه گذشته نیز نتوانسته نفسی تازه کند.
عبده تبریزی عرضه خودرو در بورس را از عوامل تقویت بازار سهام معرفی کرد و تصریح کرد: چند روز پیش در کیش بودیم که خبر رسید وزیر اقتصاد اعلام کرده است مشکلی برای معاملات در بورس وجود ندارد و همین موضوع باعث شد بازار سهام کمی به دلیل رشد سهام مرتبط با خودروها و بورس کالا حرکت مثبتی نشان دهد.
وی افزود: خبر دیگری از سوی آقای دکتر اتابک، وزیر صمت، منتشر شد که ایشان بیان کردند بورس جایگاه چنین بحثهایی نیست. این اظهار نظر در حالی مطرح شده که به نظر نمیرسد در هیچ کشوری وزیری از فروش به شکل لاتاری حمایت کند. در گذشته خودروها به شکل لاتاری فروخته میشدند، اما اکنون تأکید بر این است که این بازدهی باید به خود شرکتها برسد.
لاتاری خودرو باید حذف شود
این کارشناس ارشد اقتصاد ادامه داد: میگوییم که سهام و محصولات خودرویی را در بازار سرمایه نگه داریم، زیرا هیچ دلیلی ندارد که خودرویی که با قیمت ۱۰۰ میلیون تومان فروخته میشود، چند قدم آنطرفتر به ۱۵۰ میلیون تومان برسد. حتی اگر به جای ۱۵۰ میلیون تومان، ۱۲۵ میلیون تومان در نظر بگیریم، بهتر است این مبلغ مستقیماً به شرکت بازگردد. بنابراین، فروش خودرو در بازار سرمایه باعث رضایت مصرفکننده خواهد شد، زیرا قیمت کاهش پیدا میکند. شرکت نیز از این فرآیند رضایت دارد، چون سود حاصل مستقیماً به خودش میرسد. در نهایت، سرمایهگذاران و بازار سهام هم از این رویکرد بهرهمند خواهند شد.
عبده تبریزی با بیان اینکه وزیر صمت در گذشته خود بارها از مشکلات قیمت سیمان و فولاد در جلسات متعدد ابراز نارضایتی کرده است، خاطر نشان کرد: وزیر صمت، خود سابقه مدیریت در شرکتهای مختلف را دارند و از معضلات کنترل قیمت و فساد ناشی از آن بهخوبی آگاه هستند. از این رو، اظهار نظر اخیر ایشان مبنی بر نامناسب بودن بورس برای فروش خودروها، بسیار تعجبآور است.
وی ابراز امیدواری کرد: امیدوارم ایشان در این تصمیم تجدیدنظر کنند و بتوانیم مصوبهای دریافت کنیم که خودروها یا در بورس عرضه شوند یا از طریق دستگاه حراج عمومی به فروش برسند. اگر دولت به بورس اعتماد ندارد، میتواند از روش حراج عمومی استفاده کند. اما به هر شکل، روش لاتاری دیگر نباید ادامه پیدا کند، چراکه مدلهای دیگر نشان دادهاند در کاهش مشکلات موجود مؤثر هستند.
برچسب ها :حسین عبده تبریزی
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0