عقب ماندگی اقتصادی آذربایجان شرقی از استان های هم تراز/ وضعیت استان از پتانسیل ها تا چالش ها
آذربایجان شرقی با پتانسیلهای فراوان اقتصادی و صنعتی، همچنان در برخی شاخصهای اقتصادی از استانهای همتراز خود عقب مانده است.
به گزارش شهر بورس، استان آذربایجان شرقی با وجود پتانسیلهای صنعتی و اقتصادی فراوان، از نظر اقتصادی در برخی شاخصها نسبت به استانهای همتراز خود عقب مانده است. این استان با ۴۵ هزار و ۴۹۰ کیلومتر مربع مساحت و چهار میلیون و ۹۲ هزار نفر جمعیت، در برخی شاخصهای اقتصادی همچون نرخ بیکاری عملکرد بهتری نسبت به میانگین کشور دارد، اما در شاخصهایی مانند تورم سالانه و نرخ فلاکت، وضعیت بدتری دارد.
وضعیت اقتصادی آذربایجان شرقی در شاخصهای مهم
حیدر فتحزاده، رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی آذربایجان شرقی، در اردیبهشتماه امسال اعلام کرد که سهم ارزش افزوده این استان از کل کشور 3.6 درصد است. ۳۷ درصد ارزش افزوده آذربایجان شرقی به بخش صنعت و معدن، ۷ درصد به بخش کشاورزی و مابقی به بخش خدمات اختصاص دارد.
نقش بخش خصوصی در اقتصاد استان
مسئولان و فعالان اقتصادی آذربایجان شرقی، بر نقش پررنگ بخش خصوصی در اقتصاد استان تأکید دارند. فتحزاده سهم این بخش را ۸۶ درصد و سهم بخش عمومی و دولتی را ۷ درصد اعلام کرده است. اما محمد کلامی، معاون استانداری، سهم بخش خصوصی را ۹۶ درصد ذکر کرده و اعلام کرده است که ۹۱ درصد از رشد اقتصادی استان در ۹ ماهه نخست سال گذشته به این بخش تعلق دارد.
چالشها و موانع
علیرضا نوین، رئیس مجمع نمایندگان آذربایجان شرقی، به نقش بخش خصوصی تأکید دارد اما ناترازی برق، گاز و آب و موانع دریافت تسهیلات بانکی را از چالشهای اصلی این بخش میداند. خبرگزاری ایرنا نیز در گزارش خود به نقل از نامزدهای انتخابات دوازدهمین دوره مجلس، از نیاز به سرمایهگذاری بیشتر در استان خبر داده است.
شرکت مجتمع پترو صنعت گامرون (شگامرن) سهامداران را به مجمع عمومی فوق العاده شرکت دعوت کرد.
وضعیت بخش معدن
آذربایجان شرقی از ظرفیت بالایی در حوزه معدن برخوردار است و دارای ۵۲ ماده معدنی مختلف با ذخایر هشت میلیارد تن میباشد. با این حال، عبدالحمید سرتیپی، سرپرست اداره کل صنعت، معدن و تجارت استان، به غفلت از این بخش اذعان کرده و بر ضرورت سرمایهگذاری بیشتر تأکید دارد. فتحزاده نیز مدعی رشد ۲۰۰ درصدی سرمایهگذاری در بخش معدن است.
شاخصهای اقتصادی استان
نرخ تورم سالانه
نرخ تورم سالانه آذربایجان شرقی بالاتر از متوسط کشوری است.
نرخ بیکاری
نرخ بیکاری استان کمتر از متوسط کشوری اما روند آن افزایشی است.
نرخ مشارکت اقتصادی
نرخ مشارکت اقتصادی استان اندکی کاهش یافته است.
نسبت اشتغال
نسبت اشتغال استان در حال بهبود است.
ضریب جینی
ضریب جینی استان کمتر از متوسط کشوری است.
شاخص فلاکت
شاخص فلاکت استان بالاتر از میانگین کشوری است.
چالشها و اولویتهای اقتصادی
مسئولان و فعالان اقتصادی استان بر تسهیل سرمایهگذاری، رفع چالشهای گمرکی و بانکی، تکمیل زنجیره ارزش و جبران عقبماندگیهای زیرساختی تأکید دارند. یونس ژائله، رئیس اتاق تبریز، بر نیاز پنج میلیارد دلاری برای تحقق رشد ۸ درصدی در استان تأکید کرده است.
با توجه به پایان زودهنگام دولت سیزدهم و آغاز به کار دولت جدید، باید دید که آیا در اولویتها و برنامههای اقتصادی استان تغییراتی رخ خواهد داد یا خیر.
منبع: تجارت نیوز
برچسب ها :
ناموجود- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0