در نشست مشترک کمیسیون کشاورزی اتاق تبریز با استاندار آذربایجان غربی در ارومیه مطرح شد؛
ضرورت وحدت رویه در آذربایجان شرقی و غربی جهت احیای دریاچه ارومیه
نشست کمیسیون کشاورزی، آب و محیط زیست اتاق بازرگانی تبریز با استاندار آذربایجان غربی و دبیر ستاد احیای حوضه آبریز دریاچه ارومیه با دستور کار "آخرین یافتهها و راهکارها برای مدیریت یکپارچه احیای حوضه آبریز دریاچه ارومیه با آسیب شناسی گذشته و ترسیم نقشه راه آینده" در محل استانداری آذربایجان غربی برگزار شد.
به گزارش شهر بورس، در این نشست استاندار آذربایجان غربی، دریاچه ارومیه را یک سرمایه تاریخی و طبیعی خواند و با تاکید بر منحصربفرد بودن احیای آن تصریح و خاطرنشان کرد: احیای حیات حوضه آبریز دریاچه ارومیه جزو اعتقادات ماست و ضرورت دارد تا شخصاً در اول جبهه حفظ منافع نگین آبی آذربایجان گام برداریم.
باید به دور از هیاهو همچون مادر واقعی به دریاچه ارومیه نگریست
رضا رحمانی با ذکر این نکته که باید نکات کارشناسی تاثیر اقلیم بر خشکی دریاچه احصاء شود تا در مسیر احیای آن گام برداریم نقش رسانه ها را در مسیر احیای دریاچه با اهمیت خواند اما در عین حال بر پرهیز از جوسازی تاکید کرد و با بیان اینکه چنین برخوردی بزرگترین ضربه را به روند احیای دریاچه وارد می کند تاکید کرد که باید با دید مادری به دریاچه نگاه کرد.
دبیر ستاد احیای دریاچه ارومیه افزود: با برخی از کارشناسان حوزه محیط زیست در این زمینه که صندوق ویژهای برای احیای حوضه آبریز دریاچه ارومیه و صرف هزینههای آن تشکیل شود، هم نظر هستیم و لذا ستاد عالی توسعه آذربایجان غربی، ستاد احیای حوضه آبریز دریاچه ارومیه و ستاد توسعه فرصتهای اقتصادی مرزی استان را پس از ورود به آذربایجان غربی به ساختار تبدیل کردیم.
رحمانی با اشاره به اینکه علیرغم وجود ثروتهای خدادادی، آذربایجان غربی در محرومیت به سر میبرد متذکر شد: جلسات این چنینی از آنجایی مهم است که پیشنهادات مورد نظر در سطوح ملی باید از طریق مسئولان کشوری انجام گیرد.
نجات دریاچه با حیات و ممات چند استان گره خورده است
بشیر جعفری؛ رئیس کمیسیون کشاورزی، آب و محیط زیست اتاق بازرگانی تبریز خطاب به استاندار آذربایجان غربی گفت: شما علاوه بر اینکه استاندار یک استان مهم و استراتژیک هستید در عین حال، مسئولیت خطیر دبیر ستاد احیای حوضه آبریز دریاچه ارومیه را نیز بر عهده گرفته اید که حیات آن به حیات شهروندان چند استان شمالغرب تا تهران گره خورده است.
وی تاکید کرد که باید یک صندوق ویژه غیردولتی در اختیار دبیر ستاد احیای دریاچه ارومیه باشد تا کمکهای مردمی در آنجا ذخیره و برای احیای نگین آبی آذربایجان به کار گرفته شود.
ایجاد ساختار جدید برای مدیریت یکپارچه احیای حوضه دریاچه ارومیه ضروری است
عضو هیئت علمی گروه علوم و مهندسی آب و مدیر پژوهشی دانشگاه تبریز با بررسی آسیب های گذشته ایجاد ساختار جدید برای دورجدید تلاش های مربوط به احیای حوضه آبریز دریاچه ارومیه را ضروری خواند و گفت احیای دریاچه ارومیه یک مسئول تام الاختیار نیاز دارد تا به طور خاص درگیر این موضوع بوده و با کارشناسان حوزه آب، هوا و محیط زیست استانهای درگیر به تبادل نظر مداوم بپردازد.
ابوالفضل مجنونی ضمن تشریح ساختار پیشنهادی موارد زیر را از جمله الزامات ایجاد ساختار جدید خواند:
تشکیل کنسرسیوم شرکت آب منطقه ای حوضه دریاچه ارومیه با مدیریت یکپارچه
تشکیل کارگروه علمی و آسیب شناسی (برای بازنگری پروژه های مصوب و ارائه برنامه علمی، اجرایی و زمانی احیا)
منابع مالی لازم با اختصاص ردیف بودجه بلند مدت از محل منابع ملی در هیات دولت مصوب شود
تشکیل صندوق ملی و بین المللی حمایت مردمی احیای دریاچه ارومیه با مدیریت آقای نوبر یا مردانی آذر
اختصاص درصدی از مالیات های استانهای آسیبپذیر در حوضه دریاچه ارومیه به صندوق ملی و بین المللی احیای دریاچه اختصاص درصدی از درآمد منابع معدنی و صنعتی منطقه به صندوق احیای دریاچه ارومیه
اختصاص هرگونه درآمد از محل برداشت یا فروش منابع دریاچه و فعالیت اقتصادی از دریاچه ارومیه به صندوق حمایت از احیای دریاچه ارومیه
داشتن اختیارات کامل برای اعمال حاکمیت بر روند اجرای پروژه های مصوب
سواحل شرقی دریاچه ارومیه در حال وداع با بارشهای برف هستند
عضو هیئت علمی دانشکده برنامهریزی و علوم محیطی دانشگاه تبریز در نشست مشترک با استاندار آذربایجان غربی درباره دلایل فرار ابرها از آسمان استانهای شمال غرب کشور و دریاچه ارومیه گفت: در روز جمعه ۳ اسفند ۱۴۰۳ حرارت گرما در منطقه بیداد میکرد، یک حفره گرم وجود دارد که به سبب آن برف مناطق پیرامون دریاچه ارومیه را از دست میدهیم.
“بهروز ساری صراف” با اشاره به اینکه ابرها چند کاره هستند و فقدان آن ها گرمابخش زمین میشود افزود: برای افزایش دمایی که باید معمولاً دو یا سه درجه باشد گاهی به ۲۳ درجه رسیدهایم که بسیار خطرناک بوده و در بازه ۵ ساله شاید تا ۲۹ روز سال طول موج گرما را تجربه کنیم.
وی با ذکر این نکته که تبریز از یک شهر دارای نسیمهای دلانگیز و به یاد ماندنی به یک شهر گرمازده تبدیل شده است اضافه کرد: دلیل آن، همان گودال یا حفره گرماست که متاسفانه در گسترش پوشش برفی شمالغرب ایران، آرام آرام سواحل شرقی دریاچه ارومیه در حال وداع با بارشهای برف هستند.
کارشناس آب و هواشناسی دانشگاه تبریز، انجام پروژههایی در ارتباط با پایش کل هوای شمالغرب کشور با تاکید بر آزمایشات ژئوفیزیک، اجرای کامل قانون هوای پاک و اجرای قانون افزایش تاب آوری و سازگاری با تغییر اقلیم مصوب برنامه هفتم توسعه کشور، توسعه مزارع کشت جلبک و علوفه های مرتعی به صورت دیمی جهت تثبیت شرایط اکوسیستمی در سواحل دریاچه ارومیه به دلیل افزایش پدیدههای حدی اقلیمی، نیاز به ارتقای فناوریهای نوین در مراکز پیش بینی هواشناسی با استفاده از هواپیماهای شناسایی، دراپ سوند و … با هدف ارتقای پیش بینیها را از جمله پیشنهادات خود در این خصوص اعلام کرد.
با استفاده از روشهای نوین می توان به کنترل اقلیم منطقه پرداخت
عضو هیئت علمی دانشکده فیزیک دانشگاه تبریز درباره چگونگی ابرزایی با استفاده از لیزر به اظهارنظر پرداخت و راهاندازی سایت مطبوع سازی آب و هوای منطقه را پیشنهاد کرد.
“ابراهیم صفری” با اشاره به بارورسازی ابرها و ایجاد بارش گفت: این امر با استفاده از روشهای شیمیایی و روشهای نوین امکانپذیر است که با کنترل اقلیم منطقهای با استفاده از فناوریهای نو به وقوع می پیوندد.
وی، راه اندازی مرکز یا سایت مطبوع سازی شرایط جوی را مورد تاکید قرار داد و افزود: ایجاد و راهاندازی این سایت در مرکز استان آذربایجان شرقی جهت مطالعه، جمع آوری اطلاعات شامل منطقه ای و فرامنطقه ای، پایش و بررسی معضلات آب و هوایی در آذربایجان شرقی و نهایتاً تصمیم سازی و انجام برخی راهکارها جهت کاهش اینگونه معضلات از جمله راهکارهای حوضه دریاچه است.
صفری که پیشنهادات او مورد استقبال استاندار آذربایجان غربی و دبیر ستاد احیای دریاچه ارومیه قرار گرفت در پایان تاکید کرد: با حدود ۴ یا ۵ هزار میلیارد تومان اعتبار می توان اینگونه اقدامات را انجام داد کمااینکه اکنون نیز در کشورهایی مانند امارات، قطر و حتی ترکیه انجام شده است.
عواقب و خطرات انتشار نمک دریاچه اورمیه غیرقابل کتمان است
استاد مدیریت منابع آب دانشگاه تبریز نیز درباره عواقب و خطرات انتشار نمک دریاچه ارومیه توضیح داد و گفت: پس از آزمایشات نمک دریاچه ارومیه مشخص شد مقدار پراکندگی نمک بر روی شهر تبریز با فاصله ۸۰ کیلومتری در یک طوفان ۳۶ کیلومتر بر ساعتی، ۲۴۴ کیلوگرم بر مترمکعب و در آذرشهر نیز با همین مشخصات آزمایشی، حدود ۳۶۴ کیلومتر کیلوگرم بر مترمکعب نمک جمع خواهد شد.
“احمد فاخری فرد” با اشاره به اینکه نمک های جمع آوری شده از گیاهان حساس شوری تا گیاهان شترخوار را در برگرفته و مورد آسیب قرار خواهد داد افزود: آشکارسازی طوفانهای گرد و غبار دریاچه ارومیه با استفاده از تصاویر ماهوارهای نشان میدهد که مدل سازی و مسافت انتشار گرد و غبار نمکی برخاسته از بستر دریاچه ضرورت پایش سنجش و تثبیت گرد و غبارهای دریاچه را به خوبی نشان میدهد.
عضو هیئت علمی دانشکده مهندسی آب دانشگاه تبریز اضافه کرد: به عنوان نمونه، ذرات معلق برخاسته از بستر دریاچه ارومیه در روز ۲۹ اکتبر ۲۰۱۷ در مدت ۴۸ ساعت میتوانست به مسافت چند ۱۰۰ کیلومتری آسیب جدی وارد کرده و علاوه بر مناطق پیرامونی آن، حتی تا کشورهای گرجستان و روسیه هم برسد!
توسعه کشاورزی اکولوژیک راه حل بهبود بستر دریاچه ارومیه است
رئیس مرکز تحقیقات مدیریت توسعه پایدار حوضه آبریز دریاچه ارومیه نیز به ضرورت ایجاد ساختار و سیستم مدیریت یکپارچه توسعه پایدار حوضه آبریز دریاچه ارومیه پرداخت.
“محمد ابراهیم رمضانی” با اشاره بر ضرورت تغییر نگرشها درباره دریاچه ارومیه گفت: چشم انداز نجات دریاچه ارومیه این است که مدیریت آن یکپارچه شود زیرا نبود مدیریت پایدار سرزمین، فقدان برنامه مدیریت محیط زیست، نبود سیستم مدیریت یکپارچه، حکمرانی مناسب و تاثیر عوامل اقلیمی در رفع این موضوع دخیل هستند.
وی در بخش دیگری از اظهارات خود، چشم انداز کنونی دریاچه ارومیه را مورد تاکید قرار داد و افزود: باید همگان بدانند که احیا به عنوان یک الگوی موفق با مشارکت تمام ذینفعان و بهبود شرایط عملیاتی خواهد شد و بدون مشارکت اجتماعی نمی توان به اهداف از پیش تعیین شده دست یافت.
رمضانی درباره چشم انداز محیط زیستی دریاچه بر مبنای احیای اکوسیستم، حفظ تنوع زیستی و کاهش آلودگیهای زیست محیطی پرداخت و اهداف کلان را در گرو احیای کامل حوضه آبریز، توسعه پایدار اقتصادی، ارتقای مشارکت عمومی و حفظ منابع برای نسلهای آینده دانست.
این کارشناس ارشد حوزه محیط زیست شمالغرب کشور تاکید کرد: توسعه کشاورزی اکولوژیک راه حل بهبود بستر دریاچه و پیرامون آن است و به طور حتم باید در روستاها و جوامع محلی نیز کارهای اساسی در این خصوص انجام گیرد.
تغییر الگوی کشت در حوضه ابریز دریاچه ارومیه ضروری است
احمد بایبوردی، کارشناس حوزه محیط زیست و رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی نیز بحث کشاورزی را بزرگترین مشکل دریاچه ارومیه دانست که نیاز به الگوی کشت داشته و گفت: باید از نظرات و راهکارهای نخبگان محلی و استانی آذربایجان شرقی و آذربایجان غربی نهایت استفاده به عمل آید.
با توسعه کشت دیمی می توان به حفظ ذخایر زیرزمینی کمک کرد
مظفر روستایی، رئیس موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور نیز صرفه جویی را عامل اساسی کنترل منابع آبی دریاچه دانست که باید توسط کشاورزان انجام گیرد و گفت: شرایط باید طوری باشد که به جای ۵ یا ۶ بار استفاده آبی با سه بار آبدهی به نتایج قابل قبول در اراضی پیرامونی دریاچه ارومیه دست یافت.
وجود یک ساختمان مستقل برای مدیریت یکپارچه حوضه آبریز دریاچه ارومیه ضروری است
مدیر هیدروپلتیک انجمن ایرانی غرب آسیا و مشاور کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی تبریز نیز با بیان اینکه امروزه چالش ها به ابرچالش تبدیل شده و ابرچالش ها هم نیاز به ابرطرح دارند و عمر مرسوم ابرطرح ها 25 ساله هستند ایجاد یک ساختمان مستقل ترجیحا در منطقه تلاقی سه استان: اذربایجان غربی، اذربایجان شرقی و استان کردستان را برای پیگیری مستمر دور جدید تلاش های احیای حوضه دریاچه ارومیه یک ضرورت انکار ناپذیر خواند و با بیان اینکه طرح های مربوط به احیای دریاچه در سال های گذشته با تغییر دولت ها تغییر یافته بر بناگذاشتن یک ساختمان مستقل تاکید کرد و ان را برای مدیریت یکپارچه احیای حوضه آبریز دریاچه ارومیه ضروری و حیاتی خواند. تا به دور از مصائب تغییر مدیریتی و انتقال دولتها، اقدامات لازم احیا و بهبود شرایط دریاچه انجام گیرد.
“احمد کاظم زاده” همچنین با توجه به ابعاد و گستره بین المللی بحران های زیست محیطی برفعال کردن دیپلماسی زیست محیطی ، دیپلماسی آب و دیپلماسی کشاورزی در دورجدید تلاش های مربوط به احیای حوضه دریاچه ارومیه تاکید کرد و گفت در این حوزه ها ظرفیت های گسترده ای وجود دارد که تاکنون از ان ها استفاده لازم صورت نگرفته است.
شایان ذکر است در این نشست ، علاوه بر کارشناسان برجسته و اعضای کمیسیون کشاورزی، آب و محیط زیست اتاق بازرگانی تبریز، یاسر رهبردین معاون عمرانی استاندار جدید آذربایجان غربی، حجت جباری مدیرکل محیط زیست آذربایجان غربی، علیرضا نوروزی مدیرکل فرهنگ و ارشاد آذربایجان غربی، مجید رستگاری مدیرعامل آب منطقهای آذربایجان غربی و کامران زینال زاده رئیس پژوهشکده مطالعات دریاچه ارومیه وابسته به دانشگاه ارومیه نیز حضور داشتند و به تبادل نظر با کارشناسان محیط زیست آذربایجان شرقی پرداختند و قرار شد نشست بعدی در تبریز برگزار شود.
خبر مرتبط
جلسه ۱۰۹ شورای گفتگوی آذربایجان شرقی با حضور وزیر کشاورزی
یکصد و نهمین جلسهی شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی استان آذربایجانشرقی با حضور وزیر جهاد کشاورزی، مدیرعامل بانک کشاورزی، استاندار آذربایجانشرقی، رئیس اتاق تبریز و جمعی از مدیران دولتی و بخش خصوصی در اتاق بازرگانی تبریز برگزار شد.
برچسب ها :اتاق بازرگانی تبریز
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0