مجتبی سلطانی در گفتوگو با شهر بورس در مورد تغییرات اخیر ضریب اعتباری صندوقهای اهرمی اظهار داشت: ضریب اعتباری صندوقهای اهرمی که از ۷۰ درصد به ۳۷.۵ درصد کاهش یافته بود، حالا دوباره به ۷۰ درصد بازگشته که در واقع همان وضعیت سه ماه پیش است.
وی با اشاره به واکنش بازار سرمایه به این تغییرات افزود: در آن مقطع، بازار سرمایه به این کاهش ضریب اعتباری واکنش مطلوبی نشان نداد. در پی این امر، سازمان بورس پس از سه ماه و مشاهده اینکه حباب صندوقهای اهرمی به حدود منفی ۲۰ درصد رسیده بود، متوجه شرایط غیرعادی در این صندوقها شد و ترجیح داد که ضریب اعتباری صندوقها به وضعیت قبلی بازگردد.
این کارشناس بازار سرمایه با تاکید بر امیدواریها برای بهبود شرایط حباب صندوقها خاطرنشان کرد: امید است که با این تغییر، شرایط برای اهرمیها بهتر شود. کمیته پایش ریسک بازار نیز احتمالا اینگونه استنباط کرده که بورس اکنون ریسک زیادی ندارد. این سیگنال به بازار سرمایه ارسال شده که ریسک صندوقهای اهرمی کاهش یافته و احتمالا این تغییر شرایط به معاملهگران پر ریسک اجازه میدهد که در شرایط بهتری به خرید صندوقهای اهرمی بپردازند.
وی در خصوص دلایل این تغییرات توضیح داد: ضریب ۷۰ درصدی به معاملهگران این امکان را میدهد که صندوقهای اهرمی را با اعتبار بیشتری خریداری کنند. به ویژه معاملهگران پر ریسک با تایمفریمهای کوتاهمدتتر، وارد این صندوقها خواهند شد. در صورت عدم وقوع ریسکهای سیستماتیک، این تغییر میتواند فضای بهتری برای صندوقهای اهرمی ایجاد کند.
سلطانی در پاسخ به این سوال که «وضعیت صندوقهای اهرمی در هفته آینده بهتر خواهد شد یا خیر؟»، گفت: روند صندوقهای اهرمی نسبت به خود این صندوقها بهتر خواهد شد، به این معنا که تعداد معاملهگران بیشتری به خرید صندوقهای اهرمی تمایل خواهند داشت. به طور مثال، پیش از این ممکن بود پنج درصد از معاملهگران به صندوقهای اهرمی توجه کنند، اما حالا این عدد ممکن است به ۷ یا ۸ درصد برسد. در نتیجه، تعداد بیشتری از معاملهگران به صندوقهای اهرمی ورود خواهند کرد.
این کارشناس بازار سرمایه در خصوص آشنایی عموم با ضریب اعتباری و تاثیر آن بر بازار عنوان کرد: ممکن است برخی از افراد هنوز به طور کامل با ضریب اعتباری آشنایی نداشته باشند و ندانند که این تغییرات چه تاثیری دارد. تغییرات در ضریب اعتباری میتواند سیگنالهایی به بازار سرمایه ارسال کند. هنگامی که ضریب کاهش مییابد، به بازار سهام این پیام را میدهد که احتمالا ریسک بیشتری در داراییها و به ویژه در صندوقهای اهرمی وجود دارد. بنابراین، کمیته پایش ریسک بازار تصمیم به کاهش ضریب اعتباری میگیرد تا ریسک کاهش یابد و افراد اعتبار کمتری در پرتفوی خود داشته باشند.
وی یادآور شد: در صورتی که ضریب اعتباری افزایش یابد، این به این معناست که بازار سرمایه ریسک کمتری دارد و میتوان افراد با ضریب اهرم بالاتری وارد بورس شوند. این امر سیگنالی مستقیم به بازار سهام است. کارکرد دیگر این ضریب این است که امکان استفاده از اعتبار بیشتر را برای معاملهگران پر ریسک فراهم میآورد و موجب استقبال بیشتر از صندوقهای اهرمی خواهد شد.
سلطانی، کاهش ضریب اعتباری اهرمیها را عجولانه دانست و خاطرنشان کرد: تغییرات در ضریب اعتباری صندوقهای اهرمی بسیار سریع و شدید بود. تغییرات بورس باید بهطور تدریجی و در حد دو تا پنج درصد باشد. تغییر ناگهانی از ۷۰ درصد به ۳۷.۵ درصد و بازگشت به ۷۰ درصد، شوک زیادی به بورس وارد کرده و احتمالا این تصمیمات به نوعی سوتدبیر بوده است.
این کارشناس بازار سرمایه تصریح کرد: پس از سه ماه، به نظر میرسد که مسئولان در تلاش هستند تا بحران را برطرف کنند، اما بهدنبال ریزشهای سنگینی که صندوقهای اهرمی تجربه کردند، این اقدامات باید با دقت بیشتری انجام میشد.