علی طائب یکی از روحانیون برجسته و مدیران باسابقه در ساختار امنیتی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران بود که در دهههای گذشته نقش موثری در نهادهایی چون سپاه پاسداران، قرارگاه ثارالله و مراکز علمیـتبلیغی حوزه ایفا کرد. او از دانشگاه علم و صنعت وارد حوزه علمیه شد و در کنار تحصیل علوم دینی، به فعالیتهای انقلابی و دفاعی پرداخت. در ادامه بیوگرافی علی طائب را بخوانید.
بیوگرافی علی طائب؛ از دانشگاه علموصنعت تا نماینده ولیفقیه در قرارگاه ثارالله
علی طائب از چهرههای شناختهشده امنیتیـمذهبی در جمهوری اسلامی ایران بود که در تیرماه ۱۴۰۴ دار فانی را وداع گفت. او از دانشگاه علم و صنعت ایران تا مرکز فرماندهی سپاه پاسداران، مسیری منحصربهفرد را طی کرد و در جایگاههای حساس اطلاعاتی، تبلیغی و فرهنگی نظام جمهوری اسلامی نقشآفرینی نمود.
تحصیلات علی طائب و ورود به حوزه علمیه
علی طائب در تهران متولد شد و ابتدا تحصیلات خود را در رشته مهندسی مکانیک دانشگاه علم و صنعت ایران آغاز کرد. با توصیه شخصیتهایی چون آیتالله بهجت و شهید قدوسی، تحصیل در حوزه علمیه را بهصورت غیرعلنی و با نام مستعار در پیش گرفت، چرا که در آن سالها تحت تعقیب ساواک قرار داشت. او نزد بزرگانی چون علامه طباطبایی، آیتالله فاضل لنکرانی، آیتالله خوشوقت و مرحوم میرزا جواد تبریزی شاگردی کرد و از برخی از آنان اجازه اجتهاد گرفت.
فعالیتهای انقلابی و نقش در دوران دفاع مقدس
طائب از جمله فعالان انقلابی پیش از پیروزی انقلاب اسلامی بود و پس از انقلاب نیز وارد ساختار سپاه پاسداران شد. در طول جنگ تحمیلی، بهعنوان معاون تبلیغات سپاه پاسداران فعالیت داشت و در ستاد کل سپاه نقش موثری در حوزه تبلیغات، عملیات فرهنگی و اطلاعاتی ایفا کرد. او از مدیران اصلی ستاد جنگ در تهران محسوب میشد.
مسئولیتها و سمتهای کلیدی علی طائب در سپاه و نهادهای حوزوی
علی طائب در طول چهار دهه پس از انقلاب مسئولیتهای متعددی برعهده داشت که از جمله مهمترین آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
-
نماینده ولیفقیه در قرارگاه ثارالله تهران
-
جانشین قرارگاه رمضان
-
مشاور رئیس ستاد مشترک سپاه
-
مدیر دانشکده شهید محلاتی قم
-
ریاست بنیاد جانبازان قم
-
ریاست جامعهالمصطفی العالمیه
-
عضویت در هیئت امنای مرکز تحقیقات نور (مرکز نرمافزارهای اسلامی حوزه علمیه)
-
ریاست مرکز اطلاعرسانی غدیر
او در عین حال از چهرههای تاثیرگذار در ساختار فرهنگیـامنیتی کشور بود که تلفیقی از علوم حوزوی و تجربههای میدانی در جنگ و تبلیغات را با خود داشت.
خانواده طائب؛ شبکهای تاثیرگذار در ساختار امنیتی کشور
علی طائب، برادر بزرگتر حسین طائب (رئیس سابق سازمان اطلاعات سپاه و مشاور فرمانده کل سپاه) و مهدی طائب (رئیس قرارگاه راهبردی عمار) بود. این سه برادر طی سالهای گذشته نقش پررنگی در شبکه تصمیمساز امنیتی، اطلاعاتی و فرهنگی نظام جمهوری اسلامی ایران ایفا کردند. همین نسبت خانوادگی، نقش و نفوذ او را در تصمیمسازیهای راهبردی تقویت میکرد.
وفات علی طائب و واکنشها
علی طائب در تاریخ ۱۹ تیر ۱۴۰۴ دار فانی را وداع گفت. مراسم تشییع او در گلزار شهدای علی بن جعفر قم برگزار شد و مراسم سوم در حسینیه جوانان حسینی در شرق تهران برگزار گردید. فرماندهان سپاه، روحانیون ارشد و شخصیتهای سیاسی در مراسم او حضور یافتند. سرلشکر محمد پاکپور در پیامی رسمی، از خدمات ارزنده علی طائب در حوزههای دفاعی، انقلابی و فرهنگی تقدیر کرد و درگذشت وی را ضایعهای برای جریان انقلابی کشور دانست.
جمعبندی
علی طائب شخصیتی چندبعدی بود؛ ترکیبی از عالم دینی، مدیر امنیتی، مروج فرهنگی و فرمانده انقلابی. کارنامه او نهتنها در عرصههای اطلاعاتی و نظامی، بلکه در آموزش دینی و مدیریت فرهنگی نیز قابلتوجه است. در گذار از مهندسی دانشگاهی به میدان مبارزه، طائب یکی از روایتهای خاص جمهوری اسلامی از تلفیق علم، دین و سیاست را رقم زد.