مدیرعامل شرکت سبدگردان نیکان در گفتوگو با شهر بورس:
مشهداینوکس میان نهادهای فعال، رقابت سالم ایجاد میکند

فردین آقابزرگی، مدیرعامل و موسس شرکت سبدگردان نیکان، در گفتوگو با شهر بورس با اشاره به تحولات پیشرو در عرصه سیاست خارجی و تاثیر آن بر بازارهای مالی، اظهار داشت: هفتههای پیشرو، توجهها معطوف به نتیجه مذاکرات است. متاسفانه در داخل کشور با خلا اطلاعاتی قابل توجهی روبهرو هستیم که موجب افزایش سطح شایعهها و گمانهزنیهایی میشود که حتی ممکن است پایه و اساس نداشته باشند.
وی با اشاره به پوشش رسانهای مذاکرات از سوی منابع خارجی، گفت: به قرار اطلاع و آنچنان که از خارج از کشور اطلاعرسانی شده، اگر ما بپذیریم که سطح غنیسازی را در حدی که مورد خواست آمریکا بوده کاهش دهیم، آن سایه جنگ احتمالی که محور توجهها برای هفتههای آتی خواهد بود، فروکش میکند.

وی با تاکید بر نقش این تحولات در بازارهای داخلی، خاطرنشان کرد: در این صورت، ثبات در بازار بورس و کاهش تنش در بازار ارز و طلا که ممکن است منجر به کاهش محسوس قیمت در حوزه بازار ارز شود، محتملترین حالت خواهد بود.
آقابزرگی در ادامه با اشاره به صنایع بورسی، گفت: با توجه به اینکه تغییر خاصی در نرخ فروش محصولات شرکتها و صنایع از جمله پالایشگاهها، پتروشیمیها، شرکتهای فولادی و کانیهای فلزی و غیرفلزی اتفاق نیفتاده است و این شرکتها با نرخ ارز بازار توافقی کار کردهاند، افت نرخ ارز در بازار آزاد تاثیر خاصی بر کاهش سود آنها نخواهد داشت. بالعکس، ثبات اقتصادی با پیشفرضهایی که عرض کردم، منجر به القای رویکرد مثبت به بازار سرمایه خواهد شد.
مدیرعامل شرکت سبدگردان نیکان گفت: بازار سهام در سال ۱۴۰۴، مستعدترین مقطع زمانی برای آغاز یک دوره رونق و رشد است که لزوما به معنای بهبود شرایط اقتصادی کشور نیست.
وی با جمعبندی شرایط بازار سرمایه نسبت به سایر بازارها، تصریح کرد: در مجموع، شرایط کنونی در بازار سرمایه و بورس، نسبت به سایر بازارها، بر اساس معیارها و مختصاتی؛ از جمله کاهش سطح نسبی P/E از سال ۱۳۹۹ تا ۱۴۰۳، بازماندگی بازدهی بازار بورس در سه سال گذشته نسبت به سایر بازارها نظیر ارز، مسکن، خودرو، طلا و سکه، همچنین کاهش ارزش دلاری بازار سرمایه و کاهش فاصله نرخ ارز بازار توافقی و ارز بازار آزاد، پتانسیلهایی هستند که این نکته را برای ما پررنگتر میکنند.
وی در پایان با اشاره به روندهای تاریخی بازار سهام، گفت: با توجه به سیگنالهای تکنیکالی که طی بازههای زمانی چهار تا پنج ساله معمولا منجر به حرکت پلکانی در بورس میشود، حتی در شرایط بیثبات و پرتنش فعلی، بازار بورس از این قاعده مستثنا نیست. همانطور که سایر بازارها در دو تا سه سال گذشته رشد قابل توجهی داشتند و البته به دلیل اورولیو بودن سطح قیمتها در آن بازارها، بازار بورس حتما پیشرو خواهد بود.
جدول مقایسهای بازدهی بازارها، جایگاه برتر بورس را اثبات میکند
مدیرعامل شرکت سبدگردان نیکان، با اشاره به مقایسه بازدهی بازارها، عنوان کرد: جدولی که ارسال کردم بهوضوح بیانگر اختلاف مشهود و قابل توجه بازدهی بورس در تایمفریمهای بلندمدت است. نزدیکترین رقیب بازار سرمایه، سکه است که در شرایط حال حاضر، ممکن است آنچنان ثباتی نداشته باشد. چراکه انس جهانی از حدود ۱۸۰۰ دلار در یک سال پیش، اکنون در محدوده ۳۳۰۰ یا ۳۴۰۰ دلار قرار دارد و بنابراین، تداوم این روند چندان قطعی نیست.
وی با تاکید بر لزوم مقایسه منصفانه میان بازارها، خاطرنشان کرد: در مطلبی که در زمینه مقایسه بازدهی بازارها مطرح شد، باز هم مزیت بورس مشهودتر میشود. ما قائل به این هستیم که مقایسه بازارها باید با شرایط منصفانه و متعادل انجام شود؛ یعنی با مفروضات ثابت باید این بازارها را با هم مقایسه کنیم.
وی با اشاره به ساختار درآمدزایی در بازارها، گفت: هیچ بازاری مانند بورس عایدات مستمر ندارد. کسی که در بازار خودرو سرمایهگذاری میکند، در واقع کالا را خریداری کرده و نگه میدارد تا در زمانی در آینده آن را با نرخ تورم بفروشد. در بازار کالاهای سرمایهای نیز همین روند وجود دارد. مسکن نیز در مقیاس انبوه به همین شکل عمل میکند. ارز و طلا که جای خود دارند. اما بورس بازار عایدات مستمر است. بهطور متوسط، حدود ۱۲۰۰ همت سودی که شرکتهای بورس و فرابورس دارند، حدود ۱۵ درصد آن بهصورت سود بین سهامداران توزیع میشود. هیچ بازار دیگری چنین عایدات مستمری ندارد و این خود یک مزیت بزرگ است.
آقابزرگی با اشاره به سایر مزایای بورس، تصریح کرد: نقدشوندگی بالا، قابلیت تفکیکپذیری سرمایه به صنایع مختلف و مزایای دیگر، همگی عواملی هستند که طبق همین جدول، باعث میشوند بازه زمانی موعود برای سال ۱۴۰۴ بسیار محتملتر باشد که ما شاهد بازدهی قابل توجهی تحت عنوان بازماندگی بازدهی بازار در چهار سال گذشته باشیم؛ هرچند در تایمفریمهای ۵، ۱۰، ۱۵ و حتی ۳۰ ساله نیز همواره بازدهی بورس برتر بوده است.
وی در ادامه با اشاره به فضای اقتصادی کشور، گفت: نکته آخر نیز به وضعیت فعلی کشور و مشکلاتی که اخیرا در بندر شهید رجایی پیش آمد، مربوط می شود، متاسفانه به شرایطی عادت کردهایم که اقتصاد با ناملایمات متعددی دست و پنجه نرم میکند. با این حال، امیدواریم از این شرایط عبور کنیم. اما لزوما بهبودی در اقتصاد بهتنهایی شرایطی را فراهم نمیکند که بورس وضعیت مطلوبی داشته باشد. چهبسا در همین شرایط ناترازی و تورم بیش از اندازه، بازار بورس بهواسطه حفظ ارزش داراییها عملکرد بهتری از خود نشان دهد.
مدیرعامل سبدگردان نیکان با اشاره به رشد نرخ تورم در کشور، خاطرنشان کرد: چگونه برخی انتظار دارند برگهای به نام سهم که در واقع نماینده داراییهای واقعی شرکت است، از نرخ تورم کمتر بازدهی داشته باشد؟ این همان اتفاقی است که در سال ۱۴۰۳ افتاد و بازار تنها ۲۳.۵ درصد بازدهی داشت.
وی ادامه داد: این وضعیت نشاندهنده کمبود سطح آگاهی و عدم آشنایی اغلب اشخاص غیرحرفهای و آماتور با ماهیت بازار سرمایه است؛ افرادی که بورس را بیش از حد به نوسانات سودآوری گره میزنند.
وی با تاکید بر تفاوت ساختاری بازار سرمایه با سایر بازارها، افزود: چگونه انتظار داریم یک برگه سهام، مثلا فولاد مبارکه که متشکل از داراییهای ثابت، زمین، ماشینآلات، برند تجاری و تاسیسات است، اگر با کوچکترین نقصانی در سودآوری یا تغییر نرخ خوراک مواجه شد، حتما باید افت قیمت پیدا کند؟ کدامیک از بازارهای دیگر مانند ارز، طلا، خودرو، مسکن یا سکه چنین ساختاری دارند که سودی برایشان تعریف شده باشد که در صورت کاهش آن، قیمت هم کاهش یابد؟ اصلا این بازارها سود مشخصی ندارند که بخواهیم چنین اثری را برایشان متصور شویم.
مشهد اینوکس در ایجاد رقابت سالم موثر است
آقابزرگی، با اشاره به ضرورت تغییر محل برگزاری نمایشگاههای اقتصادی، تشریح کرد: مناسبترین شکل ممکن، آن است که ما بهصورت دورهای و سالیانه، محل برگزاری این نمایشگاهها را تغییر دهیم. به هر حال، قرار نیست آنچنان در یک شهر یا یک استان متمرکز شویم که با گرفتاریهایی چه از لحاظ کمبود زیرساختهای لازم در امور روزمره مانند آب، برق، گاز یا ترافیک مواجه باشیم. بنابراین، مناسبتر آن است که این روند از یک نقطه آغاز شود و ادامه یابد.
وی با تاکید بر اهمیت چنین رویدادهایی برای نهادهای مالی، افزود: برگزاری همایشها و نمایشگاههایی مانند مشهد اینوکس، بهعنوان یک ابزار، میتواند در ایجاد رقابت سالم میان نهادهای فعال در حوزه سرمایهگذاری و بازار سرمایه بسیار موثر باشد. تا زمانی که هر نهاد مالی جایگاه خود را چه از نظر پیشران بودن و چه از نظر عقبماندگی نداند، این موضوع موجبات رشد کلی و تشدید توسعه بازار سرمایه و بازار مالی را فراهم نخواهد کرد.
وی با اشاره به بعد نوآورانه چنین نمایشگاههایی، خاطرنشان کرد: این نمایشگاهها که حتما مستلزم رونمایی از ابزارها و اپلیکیشنها، راهکارها و راهبردهای جدید هستند، بسیار سازنده و موثر خواهند بود.
آقابزرگی با تاکید بر نقش تمرکززدایی در توسعه ملی، گفت: تمرکززدایی از یک شهر یا یک استان بسیار موثر است. زمانی در بازار سرمایه و بورس اعتقاد داشتیم که باید شعب و دفاتر استانی برای بورس، شرکت بورس و فرابورس ایجاد شود. هرچند بهمرور زمان این موضوع بهصورت الکترونیکی و آنلاین تغییر کرد، اما حضور فیزیکی، همانگونه که در سطح بینالملل نیز مرسوم است، همچنان جایگاه مهمی دارد. در دنیای امروز، اگرچه اغلب مراودات اقتصادی بهصورت غیرحضوری انجام میشود، اما نمایشگاهها همچنان بهصورت فعال برگزار میشوند و نقش موثری در ارتقای تعاملات اقتصادی ایفا میکنند.
برچسب ها :فردین آقابزرگی
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0