حق و حقوق زنان کارگر در قانون کار؛ صدای زنان کارگر شنیده میشود؟
به گزارش شهر بورس، زنان کارگر، بهویژه مادران سرپرست خانوار، با مشکلات متعددی از جمله اضافهکار اجباری، دستمزدهای پایین و محرومیت از حمایتهای قانونی مواجه هستند. بسیاری از آنها حتی از حقوقی که بهصورت قانونی برایشان تعریف شده؛ مانند ساعت کاری شناور، دورکاری، کاهش ساعت کار برای مادران و مرخصی زایمان مناسب بیخبرند.
سیمین یعقوبیان، فعال صنفی زنان کارگر، در این باره میگوید: با وجود حضور بانوان در دولت، تغییری در وضعیت زنان کارگر ایجاد نشده است. وی با انتقاد از عدم تصویب آییننامهها و بخشنامههای حمایتی برای زنان مشمول قانون کار، تاکید میکند که وزارت کار تاکنون اقدامی موثر در این زمینه انجام نداده است.
به گفته یعقوبیان، یکی از بزرگترین مشکلات زنان کارگر، اضافهکار اجباری بدون پرداخت اضافهدستمزد است. این مسئله برخلاف ماده ۵۹ قانون کار بوده اما همچنان در بسیاری از مشاغل، بهویژه در اصناف، فروشگاهها و تولیدیها، اجرا میشود.
وی تصریح میکند: زنان کارگر در روزهای پایانی سال مجبور به اضافهکاری بدون دریافت حقوق مناسب هستند و هیچ توافقی در این زمینه وجود ندارد. بسیاری از آنها حتی از دریافت بن خواربار، حق مسکن و اضافهکاری محروماند.
امروز ۲۰ بهمن ۱۴۰۳ قیمت گوشت قرمز در بازار اعلام شد. در این گزارش نرخ روز انواع گوشت گوسفندی و گوساله، از گوشت خورشتی گرفته تا ماهیچه و زبان بررسی شده است.
عدم حمایت از مادران شاغل و تبعیض در پرداخت غرامت زایمان
یکی دیگر از مشکلات اساسی زنان کارگر، عدم اجرای قوانین حمایتی برای مادران شاغل است. به گفته یعقوبیان:
- طبق ماده ۷۵ قانون کار، حضور زنان در مشاغل سخت و زیانآور ممنوع است؛ اما این قانون اجرا نمیشود و زنان بدون لحاظ سختی کار، در این بخشها مشغول به کار هستند.
- مهدکودک در محیط کارگاهها که بر اساس ماده ۷۸ قانون کار باید فراهم شود، همچنان اجرا نشده است.
- مرخصی دو هفتهای پدران که طبق قانون تنظیم جمعیت و خانواده مصوب ۱۳۹۲ برای کارکنان دولتی اجرا میشود، برای مشمولان قانون کار اعمال نمیشود.
- پرداخت غرامت ایام بارداری نیز عادلانه نیست؛ زنان کارگر تنها ۶۵ درصد میانگین حقوق ۹۰ روز را دریافت میکنند که با توجه به سیاستهای افزایش جمعیت، نیاز به اصلاح دارد.
به گفته یعقوبیان، زنان کارگر از داشتن تشکلهای صنفی مستقل محروماند. وی تصریح میکند که بسیاری از زنان فعال در تشکلهای رسمی بیشتر به دنبال چانهزنی برای منافع شخصی هستند تا بهبود وضعیت زنان کارگر.
درخواست اصلاح قوانین کار برای زنان شاغل
این فعال صنفی در پایان خطاب به وزارت کار و معاونت روابط کار میگوید: زنان کارگر از تبعیض و بیعدالتی خسته شدهاند. آیا وقت آن نرسیده که کمیتهای برای تطبیق قوانین کار و حمایت از زنان در معاونت روابط کار تشکیل شود؟ آیا کسی از وضعیت بحرانی زنان کارگر در کارگاههای کوچک که از حقوق اولیه خود محروماند، خبر دارد؟
به نظر میرسد زنان کارگر همچنان در سایه بیعدالتیهای قانونی و اقتصادی قرار دارند و برای بهبود شرایط، نیاز به اقدام فوری از سوی مسئولان دارند.
منبع: ایلنا
برچسب ها :
ناموجود- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0