به گزارش شهر بورس، ایجاد زیرساختهای ایمن و استاندارد، از مهمترین اقدامات برای کاهش سوانح جادهای و ارتقای شاخصهای ایمنی و توسعه منطقهای است. در همین راستا، پروژه قطعه اول بزرگراه خواجه- ورزقان (تقاطع غیرهمسطح سهراهی تبریز–اهر–ورزقان (تقاطع خواجه)، صبح چهارشنبه ۲۵ تیرماه با حضور استاندار آذربایجان شرقی و جمعی از مقامات استانی در محل کیلومتر ۲۲ جاده اهر- تبریز به بهرهبرداری رسید.
این پروژه به طول چهار کیلومتر و با اعتباری بالغ بر ۲۸۰ میلیارد تومان در نقطه آغاز بزرگراه خواجه–ورزقان احداث شده است. عملیات اجرایی آن از سال ۱۴۰۰ آغاز شد و پس از چهار سال فعالیت مستمر، با صرف هزینهای معادل ۲۸۰۰ میلیارد ریال خاتمه یافت.
تأمین مالی این پروژه از محل مسئولیتهای اجتماعی شرکت ملی صنایع مس ایران (مجتمع مس سونگون) انجام شده و کنترل کیفیت آن را آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک استان برعهده داشته است. مشاور طرح، مهندسین مشاور رهاب و پیمانکار پروژه، شرکت بیس راه بودهاند.
اتصال خواجه–نوردوز، اولویت توسعه جادهای استان است
بهرام سرمست، استاندار آذربایجان شرقی در حاشیه مراسم افتتاح این پروژه در جمع خبرنگاران، با اشاره به نقش آن در ایمنسازی مسیر اظهار داشت: این تقاطع در نقطه آغاز بزرگراه خواجه–ورزقان احداث شده و با اعتبار بالغ بر ۲۸۰ میلیارد تومان، تکمیلکننده حلقه ارتباطی مسیر پرتردد سهراهی تبریز–اهر–ورزقان است.
وی افزود: کل پروژه بزرگراه خواجه–ورزقان در پنج فاز و به طول ۴۵ کیلومتر، از محل اعتبارات مسئولیت اجتماعی مجتمع مس سونگون اجرا شده و اکنون بهطور کامل زیر بار ترافیک رفته است.
سرمست با اشاره به چشمانداز توسعه این محور گفت: بر اساس برنامهریزیها، قرار است این مسیر به کریدور بزرگراهی نوردوز متصل شود. مسیر ۸۰ کیلومتری ورزقان–نوردوز در حال ساخت است و در آینده نزدیک نقش کلیدی در خروج منطقه از بنبست ایفا خواهد کرد.
استاندار آذربایجان شرقی در پایان با قدردانی از مجتمع مس سونگون اظهار داشت: از این مجموعه بابت نقشآفرینی در توسعه منطقه از محل مسئولیتهای اجتماعی، قدردانی میکنیم. امیدواریم بتوانیم با همین الگو، سایر کریدورهای بزرگراهی استان را نیز به بهرهبرداری برسانیم.
اتصال ورزقان به نوردوز، گام راهبردی برای توسعه شمالشرق کشور است
محمدجعفر عظمایی، مدیرعامل مجتمع مس سونگون ورزقان نیز در حاشیه این مراسم در گفتوگو با شهر بورس، با بیان اینکه این پروژه در چارچوب مسئولیتهای اجتماعی شرکت ملی صنایع مس ایران اجرا شده است، گفت: توسعه مسیرهای ایمن و استاندارد در منطقه یکی از اولویتهای ما بوده، چرا که بسیاری از جادههای منتهی به مجتمع، از شرایط مناسبی برخوردار نبودند.
وی ادامه داد: بزرگراه خواجه–ورزقان یکی از مصوبات سفر نخست استانی شهید آیتالله رئیسی به استان بود. در حالی که اعتبار پیشبینیشده آن حدود ۴ هزار میلیارد ریال برآورد شده بود، این پروژه در نهایت با صرف اعتباری بالغ بر ۱۸ هزار میلیارد ریال به اجرا رسید.
عظمایی با اشاره به وضعیت کنونی پروژه گفت: این مسیر اکنون ۹۵ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و تنها اتصال راههای روستایی آن باقی مانده که پیشبینی میشود تا پایان امسال تکمیل شود.
وی افزود: پروژه خواجه–ورزقان از نوع سازه بتنی با عرشه تیر پیشساخته به عرض ۲۷.۵ متر اجرا شده و هماکنون زیر بار ترافیکی قرار دارد.
مدیرعامل مس سونگون با اشاره به طرحهای توسعهای آتی در منطقه گفت: پروژه بزرگراه خواجه–ورزقان–خاورانا–نوردوز، که سه ماه از آغاز آن میگذرد، با هدف خروج ورزقان از بنبست جغرافیایی در دست اجراست و حتی فراتر از برنامه زمانبندی پیش میرود. این پروژه ظرف ۴۵ ماه، و احتمالاً زودتر، به بهرهبرداری خواهد رسید.
براساس این گزارش؛ افتتاح تقاطع غیرهمسطح خواجه–ورزقان بهعنوان یکی از پروژههای راهبردی در حوزه حملونقل شمال شرق کشور، گامی مؤثر در راستای ارتقای ایمنی جادهای، کاهش سوانح رانندگی، روانسازی ترافیک و توسعه متوازن منطقهای به شمار میرود.از اهداف و مزایای این پروژه میتوان به کاهش خسارات و سوانح جاده ای با برقراری ارتباط ایمن و سریع در این سه راهی، ارتقای مسیر موجود به بزرگراه جهت بهره برداری هر چه بهتر از ظرفیت های منطقه و مناطق موجود در آن و همچنین رونق اقتصادی و ارتباط سریع بین مناطق، همچنین کاهش چشمگیر ترافیک و زمان سفر اشاره کرد.
این پروژه با مشارکت مجتمع مس سونگون و همراهی دستگاههای اجرایی استان اجرا شده و نمونهای موفق از ایفای نقش صنایع معدنی در توسعه زیرساختی کشور محسوب میشود. همچنین اتصال این محور به کریدور نوردوز در آینده نزدیک میتواند ظرفیتهای تجاری و ترانزیتی استان را بهطور چشمگیری افزایش دهد.