تاریخ انتشار : شنبه ۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۱۵:۳۵
زمان مطالعه: 9 دقیقه
کد خبر : 202058

در یکصد و یازدهمین نشست شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی آذربایجان‌شرقی مطرح شد؛

تخصیص اعتبار 500 میلیارد تومانی جهت تکمیل محور جلفا- آق‌ بند

تخصیص اعتبار 500 میلیارد تومانی جهت تکمیل محور جلفا- آق‌ بند
یکصد و یازدهمین نشست شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی آذربایجان‌شرقی با حضور سیدحمید پورمحمدی؛ معاون رئیس‌جمهور و رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور، رئیس اتاق تبریز، مدیران دولتی و فعالان اقتصادی استان در اتاق بازرگانی تبریز برگزار شد.

به گزارش شهر بورس، سید حمید پورمحمدی؛ رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور، در سفر خود به آذربایجان شرقی و تبریز ضمن تبریک قهرمانی تیم تراکتور، بر اهمیت رفع موانع فعالان اقتصادی استان تأکید کرد و گفت: سازمان برنامه و بودجه به عنوان آخرین پناهگاه برای حل مسائل حوزه‌های مختلف اقتصادی عمل خواهد کرد.

پورمحمدی با تأکید بر اهمیت شنیدن نظرات فعالان اقتصادی افزود: اولویت من در این جلسه بیشتر گوش دادن است تا سخنرانی.
وی با اشاره به نقش تاریخی فعالان اقتصادی آذربایجان‌شرقی در تحولات اقتصادی کشور، بیان کرد: وظیفه ما رفع موانع پیش روی این فعالان و حمایت از آن‌هاست.

مهر آیندگان

پورمحمدی با اشاره به اهمیت پروژه محور جلفا- آق‌بند، از تخصیص اعتبار 500 میلیارد تومانی جهت تکمیل پروژه محور یادشده خبر داد.

رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور همچنین از اهتمام این سازمان برای تفویض اختیارات به استان‌ها خبر داد و افزود: پیشنهاد و اولویت ما این است که بودجه مشخصی برای هر استان در نظر بگیریم و به استانداران بدهیم.

همچنین به فرصت‌های موجود برای پیشرفت کشور اشاره کرد و افزود: اکنون فرصت داریم ایران را به اوج توسعه برسانیم.

وی به اهمیت تشکیل نهاد مالی اختصاصی برای استان اشاره کرد و گفت: ما در سازمان برنامه و بودجه آمادگی انجام چنین کاری را داریم و معتقدیم، اگر مردم بدانند عوارض و منابع دریافتی صرف توسعه و آبادانی استان می‌شود، اطمینان خاطر بیشتری خواهند داشت.

طرح مطالبات اقتصادی استان در هیئت دولت

بهرام سرمست؛ استاندار آذربایجان‌شرقی، با اشاره به سفر اخیر عارف، معاون اول رئیس‌جمهور، به استان گفت: در جریان این سفر از چند پروژه مهم و زیربنایی بازدید و چندین طرح‌ افتتاح شد و نشست‌هایی با فعالان اقتصادی، سیاسی، مدنی و اجتماعی برگزار شد که خوشبختانه خروجی آن، طرح مطالبات فعالان اقتصادی استان در هیئت دولت بود؛ مطالباتی که با نگاه مثبت مورد بررسی قرار گرفت.

وی افزود: از جمله موضوعات مطرح‌شده می‌توان به قول‌های مساعد درباره ساخت و تکمیل زیرساخت‌های ورزشگاه یادگار امام براساس الزامات AFC، همچنین توسعه زیرساخت‌های بهداشت و درمان در استان اشاره کرد.

استاندار همچنین از وجود ادبیات مشترک و گفتمان سازنده میان بخش دولتی، خصوصی و نمایندگان مجلس در استان ابراز خرسندی کرد و گفت: این هم‌افزایی زمینه را برای توسعه متوازن استان فراهم کرده است.

سرمست ضمن ابراز خرسندی از سفر رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور به آذربایجان‌شرقی و بازدید از قطعه ۶ آزادراه تبریز-ارومیه، خاطرنشان کرد: نگاه متوازن به توسعه در همه حوزه‌های استان در دستور کار ماست.

وی در پایان، خواستار تشکیل نهاد مالی توسعه استانی با هدف تأمین منابع برای پیشبرد پروژه‌های کلان و زیربنایی استان شد.

ثبت رسمی شرکت «مس آذربایجان» در استان ضروری است

یونس ژائله؛ رئیس اتاق بازرگانی تبریز، در ابتدای نشست به بیان مشکلات واحدهای صنعتی استان پرداخت و به چالش‌هایی همچون نبود زیرساخت‌های مناسب، ناترازی انرژی، محدودیت اعتبارات استانی و دشواری دریافت تسهیلات بانکی اشاره کرد.

وی با تأکید بر ضرورت توجه ویژه به ثبت و استقرار شرکت «مس آذربایجان» در استان گفت: این شرکت در زمان ریاست‌جمهوری شهید رئیسی ایجاد شد. ما خواهان استقلال این شرکت نیستیم، بلکه معتقدیم باید به صورت رسمی در آذربایجان شرقی ثبت شود.

ژائله افزود: در حال حاضر، این شرکت از منابع استان استفاده می‌کند و با ایجاد آلودگی‌های زیست‌محیطی، هزینه‌هایی را به منطقه تحمیل می‌کند. اما سود آن به خارج از استان منتقل می‌شود. اگر شرکت در استان ثبت شود، منافع آن مانند سهم قانونی از کارت بازرگانی، مالیات و سایر منابع مالی، صرف توسعه خود استان خواهد شد.

وی از رئیس سازمان برنامه و بودجه خواست تا در تخصیص بودجه و بودجه‌بندی، توجه ویژه‌ای به حوزه تولید داشته باشد.

تکمیل زیرساخت‌ها و تعیین تکلیف پروژه‌های نیمه‌تمام، اولویت دولت باشد

جمشید برزگر؛ نایب رئیس اتاق بازرگانی تبریز، با تأکید بر ضرورت تکمیل زیرساخت‌های استان آذربایجان‌شرقی، خواستار توجه ویژه به پروژه‌های نیمه‌تمام و رفع موانع توسعه استان شد.

وی با اشاره به مشکلات طولانی‌مدت از جمله انتظار ۲۸ ساله برای تکمیل خطوط قطار شهری، فرسودگی اتوبان تبریز-زنجان و معضلات راه‌آهن، خواستار بررسی دقیق و آسیب‌شناسی این پروژه‌های عمرانی شد.

برزگر گفت: استان ما در کریدور مهم جغرافیایی قرار دارد اما شایسته این عقب‌ماندگی‌ها نیست. طولانی شدن پروژه‌ها، پرداخت نشدن مطالبات پیمانکاران و مشکلات حمل و نقل کالا، از جمله دغدغه‌های اصلی است.

وی همچنین بر اهمیت اجرای قطار سریع‌السیر به‌عنوان راهکاری برای کاهش هزینه و زمان حمل‌ونقل، کاهش آلودگی محیط‌زیستی و تقویت ارتباطات منطقه‌ای تأکید کرد و افزود: در استان ۱۲۵۰ پروژه نیمه‌تمام وجود دارد که بسیاری از آن‌ها بیش از ۲۰ تا ۳۰ سال است که به نتیجه نرسیده‌اند.

نایب رئیس اتاق بازرگانی تبریز خواستار تعیین تکلیف سریع این پروژه‌ها و تزریق سرمایه لازم به آن‌ها شد و برای دولت چهاردهم آرزوی موفقیت کرد.

شرکت‌های دولتی زیان‌ده، حیات خلوت سیاستمداران شده‌اند

سیدباقر شریف‌زاده؛ عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی تبریز، در این نشست با انتقاد از عملکرد و مدیریت ناکارآمد شرکت‌های دولتی زیان‌ده گفت: چرا باید برای چاهی که هیچ‌گاه پر نمی‌شود، به طور مداوم منابع مالی و سرمایه تزریق شود؟

رئیس شورای راهبردی مرکز پژوهش‌های اتاق تبریز افزود: شرکت‌های دولتی به حیات خلوت سیاستمداران تبدیل شده‌اند و این موضوع مانع رشد واقعی اقتصاد کشور است.

شریف‌زاده با تأکید بر اهمیت نیروی کار، سرمایه و بهره‌وری در رشد اقتصادی اظهار کرد: برای رسیدن به رشد اقتصادی ۸ درصدی، به حدود ۲۰ هزار همت سرمایه نیاز داریم که این هدف باید از طریق افزایش بهره‌وری در تولید تحقق یابد.

وی ادامه داد: ارزش افزوده بخش کشاورزی استان در سال ۱۴۰۲ حدود ۱.۷ میلیارد دلار بوده که با بهبود بهره‌وری، تولید این بخش می‌تواند به حداقل ۸.۲ میلیارد دلار افزایش یابد.

شریف‌زاده همچنین به رتبه‌های پایین ایران در شاخص‌های بین‌المللی اشاره کرد و گفت: ایران در زمینه حل ورشکستگی رتبه ۱۳۳، اجرای قراردادها رتبه ۹۰، تجارت فرامرزی رتبه ۱۲۳ و حفاظت از سرمایه‌گذاران رتبه ۱۲۸ را داراست که نشان‌دهنده ضعف‌های ساختاری جدی در نظام اقتصادی کشور است.

وی نقش کلیدی سازمان برنامه و بودجه را در هدایت و تسهیل سیاست‌های اقتصادی کشور ضروری دانست.

ناترازی مدیریتی و بودجه‌ای، اقتصاد کشور را فلج کرده است

جعفر محرم‌پور؛ دبیر اتاق بازرگانی تبریز، با انتقاد از شرایط فعلی مدیریت اقتصادی کشور گفت: در شرایط ویژه، متأسفانه مدیریت ویژه‌ای نداریم. فعالان اقتصادی ناچارند با بیش از ۵۰ سامانه مختلف درگیر باشند که خود این موضوع یکی از عوامل کندی روند فعالیت‌های تولیدی و بازرگانی است.

وی با اشاره به ناکارآمدی در بودجه‌نویسی و تخصیص اعتبارات، اظهار داشت: درصد بالایی از بودجه کشور به شرکت‌های دولتی اختصاص می‌یابد، در حالی که تنها ۸ درصد به بودجه عمرانی تخصیص داده می‌شود. این نسبت ناعادلانه، موجب کند شدن روند توسعه زیرساخت‌ها شده است.

«ایران 500» طرح پیشنهادی اتاق تبریز

محرم‌پور در ادامه افزود: آذربایجان‌شرقی با دارا بودن ۵ درصد جمعیت کشور، سهمی کمتر از این میزان از بودجه و تسهیلات ملی دارد.

همچنین سالانه ۱۳۶ میلیارد دلار یارانه غیرمستقیم از محل انرژی به حدود ۲۲ میلیون خانوار پرداخت می‌شود؛ یعنی هر خانوار سالانه حدود 500 دلار سهم می‌برد که در عمل اثربخشی اقتصادی ندارد.

وی با بیان این مطلب افزود: اتاق تبریز با شناسایی محل‌های اتلاف بودجه و منابع، طرح ایران 500 را تدوین کرده است که بر اساس آن، با جلوگیری از اتلاف منابع مالی و ارزی و همچنین کاهش بهره‌وری منابع، تا حد زیادی می‌توانیم شاهد افزایش سرمایه‌گذاری و تولید و به‌تبع آن، رشد و شکوفایی اقتصادی در کشور باشیم.

دبیر اتاق تبریز با تأکید بر ناکارآمدی سازوکارهای بودجه‌ای گفت: تنها با تغییر زمان و مکان خرید در ۱۰ قلم کالای اساسی در حوزه کشاورزی، می‌توان تا ۳.۴۱۳ میلیارد دلار صرفه‌جویی کرد.

محرم‌پور با انتقاد از نحوه بهره‌برداری از دارایی‌های دولتی اظهار داشت: ارزش دارایی‌های راکد دولت معادل ۱۸ هزار همت است که به ارزش روز به 213 هزار همت تبدیل می‌شود. در صورت فروش این دارایی‌ها، دولت می‌تواند بخشی از کسری‌ها و هزینه‌ها را جبران کند.

وی در پایان با اشاره به درآمد ۶۷ همتی شرکت مس سونگون گفت: در سه سال اخیر، از این رقم تنها ۲ همت به آذربایجان شرقی اختصاص یافته که ناعادلانه و غیرقابل قبول است. در حالی‌که بار زیست‌محیطی و هزینه‌های آن برای استان باقی می‌ماند، سهم اقتصادی آن به استان نمی‌رسد.

ضرورت توسعه و تامین زیرساخت‌ها در مناطق کم‌برخوردار

سید فرید موسوی؛ نماینده مردم مراغه و عجب‌شیر در مجلس شورای اسلامی، بر ضرورت توسعه و تامین زیرساخت‌ها در مناطق کم‌برخوردار کشور تأکید کرد و گفت: آزادراه برای یک منطقه محروم، به معنای نفس کشیدن، امید، زندگی و ماندگاری جوانان در روستاها و مناطق خود است.

وی با انتقاد از نرخ بالای بیکاری در شهرستان مراغه افزود: نرخ بیکاری در آذربایجان شرقی ۸ درصد است اما در مراغه به ۱۸ درصد رسیده و وضعیت اصلاً خوب نیست.

موسوی همچنین یادآور شد: تبصره ۱۸ برای حمایت از تولید و اشتغال در نظر گرفته شده، اما متأسفانه تامین اعتبار لازم از سوی سازمان برنامه و بودجه انجام نشده است.

لزوم بازگشت حقوق دولتی معادن

بابک‌ محبوب علیلو؛ دادستان تبریز به برگشت سهم عوارض دریافتی از معادن به استان تاکید کرد و گفت: متاسفانه سهم حقوق دولتی معادن و همچنین بحث وجوهی شرکت‌های بیمه به استان برگشت داده نمی‌شود.

اعتراض فعالان اقتصادی حوزه فولاد نسبت به نحوه محاسبه قیمت پایه

نوید نواده اباذر؛ رئیس انجمن فولاد آذربایجان، خواستار حل همه مشکلات استان در داخل استان و با مدیریت کامل استاندار شد و تاکید کرد: استاندار باید تام‌الاختیار باشد تا بتواند مسائل استان را به‌طور مؤثر پیگیری کند.

وی با گلایه از عملکرد برخی افراد، گفت: چرا با وجود داشتن ذخایر عظیم گازی و نفتی در ایران، باید شاهد قطعی برق و تعطیلی صنایع باشیم؟ و چرا هیچ‌کس مسئولان را بابت عملکرد و وعده‌هایشان به مردم پاسخگو نمی‌داند؟

نواده اباذر، خواستار رسیدگی فوری به مشکل دستورالعمل جامع تخصیص مواد اولیه فلزات آهنی و غیرآهنی از سوی معاون رئیس‌جمهور و رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور شد.

نویسنده:

ارسال نظر شما

مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.