اشتراک گذاری
سرمایه‌گذاری در نوآوری و محیط زیست

شهر بورس گزارش می‌دهد؛
ناترازی برق؛ زخم عمیق بر پیکر صنعت فولاد/ ضرر فولاد مبارکه؛ روزانه ۳۰۰ میلیارد تومان!

ناترازی برق زخم عمیقی بر پیکر صنعت فولاد وارد کرده است؛ طبق گفته مسئولان فولاد مبارکه، این شرکت روزانه ناشی از ناترازی برق، متحمل ۳ هزار میلیارد ریال زیان می‌شود.
سرمایه‌گذاری در نوآوری و محیط زیست

شهر بورس گزارش می‌دهد؛
ناترازی برق؛ زخم عمیق بر پیکر صنعت فولاد/ ضرر فولاد مبارکه؛ روزانه ۳۰۰ میلیارد تومان!

ناترازی برق زخم عمیقی بر پیکر صنعت فولاد وارد کرده است؛ طبق گفته مسئولان فولاد مبارکه، این شرکت روزانه ناشی از ناترازی برق، متحمل ۳ هزار میلیارد ریال زیان می‌شود.

به گزارش شهر بورس، ناترازی برق که از سال ۱۴۰۳ گریبانگیر صنایع کشور شده است در سال ۱۴۰۴ نیز با همان شدت و حتی بیشتر ادامه دارد و به یکی از اصلی‌ترین تهدیدهای پیش‌روی تولید صنعتی تبدیل شده است.

استمرار این وضعیت، به‌ویژه برای صنایع انرژی‌بر مانند فولاد، تبعات اقتصادی قابل‌توجهی در پی داشته و زنجیره‌های تأمین را دچار اختلال کرده است.

در حالی‌که انتظار می‌رفت در ماه‌های ابتدایی سال جدید، فشار بر صنایع کاهش یابد، برخی مدیران صنعتی از شروع زودهنگام محدودیت‌ها و خلف وعده در رفع آن‌ها خبر می‌دهند. کاهش ۹۰ درصدی سهمیه برق صنایع فولادی از اردیبهشت‌ماه، آن‌هم در حالی‌که وعده کاهش این محدودیت‌ها پس از ۱۵ روز داده شده بود، باعث شده روند تولید در شرکت‌هایی مانند فولاد مبارکه به‌شدت آسیب ببیند.

تبلیغ درون‌خطی

شرکت فولاد مبارکه یکی از شرکت‌های پیشرو ایرانی است که در زمینه تولید ورق‌های فولادی فعالیت‌ می‌کند. این شرکت با ماموریت ایفای نقش محوری در توسعه صنعتی، اقتصادی و اجتماعی کشور و ارتقای سطح فناوری صنعت فولاد، به عنوان سازمانی جهان تراز، سهم عمده‌ای از تولید فولاد کشور را جهت استفاده در صنایع خودروسازی و قطعه‌سازی، صنایع فلزی سبک، صنایع فلزی سنگین و لوله‌های انتقال سیالات، صنایع بسته‌بندی، صنایع لوازم خانگی و الکتریکی و صنایع لوله و پروفایل تولید می‌کند.

این در حالی است که فولاد مبارکه اکنون تنها با ۵۵ درصد ظرفیت فعالیت می‌کند و طبق اعلام رسمی، این وضعیت به‌طور میانگین روزانه ۳ هزار میلیارد ریال به شرکت خسارت وارد می‌کند؛ موضوعی که زنگ هشدار را برای کل صنعت فولاد کشور به صدا درآورده است.

در همین راستا، غلامرضا سلیمی، معاون بهره‌برداری شرکت فولاد مبارکه، نیز اخیراً نسبت به تداوم ناترازی برق و خسارات سنگین وارد شده به صنعت فولاد هشدار داده است.

غلامرضا سلیمی، معاون بهره‌برداری فولاد مبارکه، ضمن اشاره به اعمال محدودیت شدید برق بر صنایع فولادی و ضربه به اقتصاد کشور، می‌گوید: انتظار داشتیم دیگر ارگان‌ها، سازمان‌ها و وزارتخانه‌ها نیز به وظایف و تعهدات خود عمل می‌کردند.

وی ادامه می‌دهد: پس از گذشت دو هفته از ابلاغیه وزارت کشور مبنی بر محدودیت شدید برق، انتظار داشتیم شدت این محدودیت‌ها کمتر شود؛ اما با بدعهدی و خلف وعده مواجه شدیم که قطعاً این امر به اقتصاد کشور ضربه می‌زند.

غلامرضا سلیمی، در ادامه به تداوم اعمال محدودیت شدید برق به صنایع فولادی پس از گذشت ۱۵ روز اشاره کرد و در ادامه با بیان اینکه فولاد مبارکه به مدت دو هفته متحمل محدودیت‌های شدید برق شده و بر رفع این محدودیت‌ها پس از ۱۵ روز حساب باز کرده بود، می‌گوید: متأسفانه مجدداً ابلاغیه‌ای به فولاد مبارکه و دیگر صنایع فولادی کشور مبنی بر تمدید محدودیت‌های شدید برق ارسال شده و این محدودیت‌ها همچنان ادامه دارد.

صنعت کشور به رسالت خود عمل کرده است

معاون بهره‌برداری شرکت فولاد مبارکه خاطرنشان می‌کند: انتظار داشتیم همان‌گونه که صنعت فولاد کشور به رسالت و تعهد خود در تولید و خودتأمینی عمل کرده، خود را به ظرفیت تولید رسانده، تنوع محصول داشته و به سهم خود کشور را به سمت خودکفایی حرکت داده است، دیگر ارگان‌ها، سازمان‌ها و وزارتخانه‌ها نیز به وظایف و تعهدات خود عمل می‌کردند.

وی اذعان می‌کند: شرایط برای فولاد مبارکه و دیگر صنایع فولادی کشور در سال‌های گذشته به‌گونه‌ای بود که تنها در سه‌ماهه نخست سال و دوماهه اول نیمه دوم سال به‌دلیل عدم اعمال محدودیت‌های برق و گاز، امید به تولید وجود داشت و کاهش میزان تولید در ماه‌های اوج محدودیت انرژی جبران می‌شد.

سلیمی تصریح می‌کند: امسال محدودیت‌های برق صنایع، برخلاف سال‌های گذشته که از تابستان آغاز می‌شد، به‌صورت ناباورانه و از نخستین روز سال اعمال شد؛ اما میزان آن چشمگیر نبود تا اینکه در روز چهارشنبه ۲۴ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۴، دستوری مبنی بر کاهش ۹۰ درصدی سهمیه برق به صنایع فولادی و سیمانی کشور ابلاغ شد.

وی ادامه می‌دهد: پس از ابلاغ این دستور، مقرر شد صنایع فولادی و سیمانی کشور به‌مدت ۱۵ روز با ۱۰ درصد دیماند برق خود فعالیت کنند؛ اما پس از گذشت بیش از ۱۵ روز، با بدقولی وزارت نیرو مواجه شدیم؛ هیچ تغییری در محدودیت‌ها ایجاد نشده و همچنان متحمل محدودیت‌های شدید برق هستیم.

 صنایع خود تأمین باید مورد تشویق دولت قرار گیرند

معاون بهره‌برداری شرکت فولاد مبارکه اضافه می‌کند: کاهش ۹۰ درصدی سهمیه برق صنایع فولادی و سیمانی، به معنای تعطیلی و توقف کامل بخش عمده‌ای از صنعت کشور است؛ این در حالی است که در ابتدا در این ابلاغیه، میزان محدودیت برای فولاد مبارکه بیشتر از ۹۰ درصد در نظر گرفته شده بود و با رایزنی‌های متعدد، مراجع ذی‌ربط را از اتخاذ و اعمال چنین تصمیمی منصرف کردیم.

وی با بیان اینکه متأسفانه محدودیت‌های برق برای صنایعی که خودشان برق تولید می‌کنند، نسبت به صنایعی که اقدام به تولید برق نکرده‌اند، بیشتر است، می‌گوید: صنایع خودتأمین به‌نوعی به‌جای تشویق، تنبیه می‌شوند، درصورتی‌که باید برعکس باشد و این صنایع مورد تشویق دولت قرار گیرند.

 صنعت همواره نخستین قربانی محدودیت‌های انرژی است

سلیمی تأکید می‌کند: صنعت همواره نخستین قربانی محدودیت‌های انرژی است؛ این در حالی است که در همه جای دنیا، صنایع در اولویت اختصاص یارانه انرژی قرار دارند؛ زیرا صنعت است که جامعه را به حرکت درمی‌آورد.

2fd675a5 8282 4b6b a9ae b7d983906b27 20250607 083344

وی با بیان اینکه حدود ۶۰۰ هزار تن از تولید فولاد مبارکه در سال ۱۴۰۲ به‌دلیل محدودیت برق از دست رفت، می‌گوید: این مجموعه در نیمه نخست سال ۱۴۰۳ نیز حدود ۵۵۰ هزار تن تولید خود را به‌دلیل محدودیت برق از دست داد.

 کاهش تولید فولاد مبارکه به کشور خسارت وارد می‌کند

معاون بهره‌برداری شرکت فولاد مبارکه بیان می‌کند: علاوه بر محدودیت برق، بخش قابل‌توجهی از تولید سالانه فولاد مبارکه به‌دلیل محدودیت گاز از دست می‌رود و این‌ها همه خسارت به صنعت کشور است؛ زیرا صنعت است که اقتصاد را رشد می‌دهد، اشتغال ایجاد می‌کند، در تولید ناخالص ملی نقش دارد و موجب آبادانی کشور می‌شود؛ اما متأسفانه همواره در صف اول محدودیت‌های انرژی است.

وی با بیان اینکه امسال نیز میزان زیادی از تولید فولاد به خاطر محدودیت‌های انرژی در کشور از دست می‌رود، اظهار می‌کند: فولاد مبارکه از سال‌ها پیش برای خودتأمینی برق سرمایه‌گذاری‌های متعددی ازجمله احداث نیروگاه‌های سیکل ترکیبی انجام داده است.

فعالیت فولاد مبارکه با ۵۵ درصد ظرفیت تولید

سلیمی تأکید می‌کند: فولاد مبارکه ۱۶۰۰ مگاوات دیماند برق دارد و در شرایط فعلی با کاهش ۹۰ درصدی سهمیه برق این مجموعه، بخشی از نیاز خود به میزان ۶۵۰ مگاوات برق را از طریق نیروگاه‌هایی که خود احداث کرده تأمین می‌کند و تنها ۱۱۰ مگاوات برق از شبکه سراسری دریافت می‌کند.

وی با بیان اینکه فولاد مبارکه هم‌اکنون با ۵۵ درصد ظرفیت در حال فعالیت است، اذعان می‌کند: در چنین شرایطی از ۸ کوره قوس الکتریکی شرکت فولاد مبارکه، تنها ۴ کوره آن فعال است و در شرکت فولاد و نورد سبا نیز از دو کوره قوس الکتریکی، تنها یکی فعال است و این به‌معنای نصف شدن تولید و خسارت روزانه ۳ هزار میلیارد ریال به فولاد مبارکه است.

 احتمال افزایش قیمت ورق‌های فولادی

سلیمی تأکید می‌کند: اگر میزان تولید فولاد مبارکه به‌دلیل محدودیت‌های برق کاهش پیدا کند، بسیاری از صنایع پایین‌دستی این مجموعه نیز با کاهش شدید مواد اولیه مواجه خواهند شد و به دنبال آن نیز بازار ورق‌های فولادی با کمبود مواجه شده و قیمت محصولات فولادی افزایش پیدا می‌کند.

وی یادآور می‌شود: در حال حاضر به‌دلیل محدودیت شدید برق، متأسفانه شرکت فولاد سفیددشت چهارمحال و بختیاری به‌عنوان یکی از شرکت‌های زیرمجموعه گروه فولاد مبارکه تنها از ساعت ۱۲ شب تا ساعت ۸ صبح اجازه فعالیت دارد و امکان تولید تنها دو تا سه ذوب در این زمان فراهم است؛ اما در طول روز به‌صورت کامل متوقف می‌شود.

مطالبه به‌حق فولاد مبارکه برای کاهش محدودیت برق

معاون بهره‌برداری شرکت فولاد مبارکه یادآور می‌شود: شرکت فولاد هرمزگان به‌عنوان یکی دیگر از شرکت‌های زیرمجموعه گروه فولاد مبارکه به‌دلیل آنکه از قبل مقداری برق از بخش خصوصی خریداری کرده بود نیز اکنون توانسته ۶۰ درصد از ظرفیت تولید خود را حفظ کند.

وی با بیان اینکه در شرایط کنونی، فولاد مبارکه به‌عنوان یکی از متولیان تولید کشور دو مطالبه اساسی دارد، متذکر می‌شود: نخستین مطالبه فولاد مبارکه این است که با رفع محدودیت‌های شدید برق، به شرایط قبل از ۱۵ روز اعلام‌شده بازگردد و لازم است تا پیش از فرارسیدن فصل تابستان این وعده عملیاتی شود.

سرمایه‌گذاری صنایع در خود تأمینی انرژی مورد تشویق قرار نمی‌گیرد

سلیمی ادامه می‌دهد: سال‌هاست که بخش تولید کشور با ناترازی انرژی دست‌وپنجه نرم می‌کند و اکنون به بحران رسیده است؛ بنابراین دومین انتظار و مطالبه فولاد مبارکه به‌عنوان یکی از متولیان تولید کشور این است که موضوع بحران انرژی به شکل بهتری مدیریت شود تا شدت محدودیت‌های انرژی بر صنایع کاهش پیدا کند؛ این در حالی است که هر سال شاهد افزایش این محدودیت‌ها هستیم و شرایطمان به‌مراتب دشوارتر از قبل می‌شود.

وی در پایان بیان می‌کند: اقدام رئیس‌جمهوری کشورمان در تشویق صنایع به خود تأمینی سرمایه‌گذاری در تولید انرژی‌های پاک و تجدیدپذیر قابل‌تحسین است؛ اما در عمل شاهد تشویق جدی از سوی دولت در این زمینه نبوده‌ایم و شرکت‌هایی که در این زمینه سرمایه‌گذاری کرده‌اند موردحمایت دولت قرار نگرفته‌اند.

براساس این گزارش؛ آنچه از روند تحولات اخیر در صنعت فولاد و به‌ویژه عملکرد فولاد مبارکه برمی‌آید، آن است که بحران ناترازی برق دیگر یک تهدید مقطعی نیست، بلکه به چالشی ساختاری برای اقتصاد ایران تبدیل شده است. تداوم محدودیت‌های شدید، آن‌هم برای صنایعی که به سمت خودتأمینی انرژی حرکت کرده‌اند، نشان‌دهنده ضعف سیاست‌گذاری و بی‌توجهی به اهمیت پایداری تولید ملی است.

زیان روزانه ۳ هزار میلیارد ریالی فولاد مبارکه، تنها یک عدد نیست؛ بلکه نمادی از خسارت گسترده‌ای است که بر دوش صنعت و در نهایت، بر دوش مردم خواهد بود. قطعا اگر مسئولان در کوتاه‌مدت، راهکار مؤثر برای رفع ناترازی برق ارائه نکنند، نه‌تنها تولید و اشتغال، بلکه ثبات بازار داخلی و جایگاه صادراتی ایران نیز در معرض تهدید جدی قرار خواهد گرفت.

اخبار مرتبط

09 تیر 1404
دکتر هادی اخلاقی ‌فیض‌آثار شهادت افتخارآفرین فرزند بزرگوار نادر تیزکار،...
09 تیر 1404 | بخش های خبری
09 تیر 1404
تهرانی‌ها برای بازسازی ساختمان‌های آسیب‌دیده در جنگ به این آدرس‌ها مراجعه کنند
تهرانی‌ها برای بازسازی ساختمان‌های آسیب‌دیده در جنگ به این آدرس‌ها مراجعه کنند
سخنگوی قوه قضاییه از شناسایی ۹۳۵ شهید حمله اخیر رژیم...
09 تیر 1404 | بخش های خبری
09 تیر 1404
آغاز دور جدید فروش محصولات ایران‌خودرو از نهم تیرماه
ثبت‌نام آسان محصولات ایران‌خودرو با حساب وکالتی بانک تجارت
بانک تجارت بار دیگر امکان ثبت‌نام محصولات ایران خودرو را...
09 تیر 1404 | بخش های خبری
09 تیر 1404
بازگشت غول هواپیمایی عربستان به ایران پس از ۱۰ سال
بازگشت غول هواپیمایی عربستان به ایران پس از ۱۰ سال
در پی تصمیمات جدید سازمان هواپیمایی، پرواز از فرودگاه‌های غرب،...
09 تیر 1404 | بخش های خبری

نظرات

بدون نظر! اولین نفر باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *