بروز حقشناس در گفتوگو با شهر بورس، درباره پیامدهای احتمالی فعال شدن مکانیسم ماشه بر بازار طلا و ارز، اظهار داشت: فعال شدن مکانیسم ماشه از چند جهت بر بازار طلا و ارز تاثیر میگذارد و موجب افزایش تقاضا و تقویت آن میشود که متاسفانه این مسئله بهنوعی تاثیر منفی میگذارد و باعث افزایش بیشتر قیمتها در این بازارها خواهد شد.
وی با اشاره به نقش بازارساز در مهار نوسانات کوتاهمدت، عنوان کرد: شاید در ابتدای امر، در صورت فعال شدن این مکانیسم، بازارساز بتواند تا حدی جلوی نوسانات و افزایش قیمتها را بگیرد و با توجه به ابزارهایی که در اختیار دارد، در کوتاهمدت مداخله موثر انجام دهد. در میانمدت و بلندمدت، این شرایط ادامهپذیر نخواهد بود و کنترل بازار برای بازارساز سختتر خواهد شد.
این کارشناس اقتصادی با اشاره به ابعاد بینالمللی تحریمها، توضیح داد: در حال حاضر، ایران تنها تحت تحریمهای وزارت خزانهداری آمریکا قرار دارد که شامل تحریمهای اولیه و ثانویه میشود. اما در صورت فعال شدن مکانیسم ماشه، کشور ذیل تحریمهای سازمان ملل متحد قرار میگیرد و این تحریمها مشروعیت بینالمللی پیدا میکنند.
وی با بیان اینکه ایران طی سالهای گذشته راههایی برای دور زدن تحریمها پیدا کرده، گفت: اگرچه در سالهای گذشته تجربه تحریم را داشتهایم و برخی مسیرها را برای مقابله با آن یاد گرفتهایم، اما در صورت بازگشت تحریمهای سازمان ملل، شرایط دشوارتر خواهد شد. این امر جریان ورود ارز و طلا به کشور را محدودتر میکند.
حقشناس در ادامه با اشاره به روابط اقتصادی ایران و چین، عنوان کرد: حتی چین بهعنوان بزرگترین شریک تجاری ما که عمده نفت ایران را خریداری میکند، در چنین شرایطی در حوزه خرید نفت و بازپرداخت پول با مشکل مواجه خواهد شد. ممکن است چین در واکنش به این وضعیت، میزان خرید نفت خود از ایران را کاهش دهد چراکه جذابیت خرید نفت از ایران برای آن کشور کاهش مییابد.
این کارشناس اقتصادی ادامه داد: در چنین شرایطی، ایران احتمالا ناچار به ارائه تخفیفهای بیشتر به چین خواهد شد که در هر دو حالت، منجر به کاهش درآمدهای ارزی کشور میشود. در نتیجه، جریان ورود ارز به کشور تضعیف میشود و این موضوع پیامدهای جدی برای ثبات بازار خواهد داشت.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اثرات روانی این تصمیم در حوزه سرمایهگذاری، گفت: فعال شدن مکانیسم ماشه در کنار سایر عوامل، موجب تشدید روند خروج سرمایه از کشور خواهد شد. هرچند سالهاست با این پدیده روبهرو هستیم، اما این مسئله میتواند خروج سرمایه را با شتاب بیشتری مواجه کند. افزایش خروج سرمایه به معنای افزایش تقاضا برای ارز در میانمدت و بلندمدت است که متأسفانه باز هم میتواند به افزایش قیمتها در بازار ارز منجر شود.
این کارشناس اقتصادی در پایان خاطرنشان کرد: صرفنظر از ملاحظات امنیتی، بازگشت به ذیل قطعنامههای تحریمی شورای امنیت میتواند لطمات بسیار سنگینی به اقتصاد کشور وارد کند. امیدوارم این موضوع با تدبیر، ختم به خیر شود.