شهر بورس گزارش میدهد؛
بهترین بازار برای سرمایه گذاری در 11 سال گذشته + اینفوگرافی
شهر بورس – محمد رحیمی: شاید تا به حال برای شما هم این سوال ایجاد شده باشد که بهترین سرمایه گذاری در ایران کدام بازار است و کدام بازار بیشترین سود ممکن را در بلندمدت به ارمغان میآورد.
پیش از بررسی بهترین روش سرمایه گذاری در کشور، بهتر است با اهمیت و جایگاه سرمایه گذاری بیشتر آشنا شویم.
فرض کنید که در سال ۱۳۶۰، یک میلیون تومان سرمایه در اختیار داشتید. در آن زمان با این پول، میتوانستید «یک خانه ۵۰ متری» در مرکز تهران بخرید. در سال ۷۰ با ۱ میلیون تومان میتوانستید یک «ماشین معمولی» بخرید. در سال ۸۰ یک «یخچال فریزر»، در سال ۹۰ یک «جاروبرقی» و در سال ۱۴۰۰ تنها یک هارد اکسترنال متوسط!
در کشورهایی مانند ایران که قیمت کالاها و خدمات به طور مداوم در حال افزایش است، سرمایه گذاری به عنوان راهکاری برای مقابله با تورم و حفظ ارزش پول و قدرت خرید، اهمیت بسزایی دارد. وقتی صحبت از سرمایه گذاری میشود، هر کس با توجه به ذهنیت خود به گزینههای خاصی اشاره میکند.
بنابراین اولین سوالی که به ذهن افراد می رسد این است که بهترین سرمایه گذاری در ایران چیست و کدام بازار بیشترین سود ممکن را در بلند مدت ایجاد میکند.
برای یافتن پاسخ این سوال، آژانس خبری تحلیلی شهر بورس طی گزارشی به بررسی بازدهی دلار، طلای 18 عیار، سکه، خودرو، بانک، مسکن و سهام شرکت ومعادن (شرکت سرمایه گذاری توسعه معادن و فلزات) به عنوان یکی از شرکت های فعال در بازار سرمایه پرداخته است که مشروح این گزارش را در ادامه میخوانید.
دلار آزاد
قیمت دلار در طول سالیان اخیر رشدهای خیرهکنندهای داشته که شاید در ذهن عموم اینگونه شکلگرفته باشد که خرید و نگهداری دلار بتواند سود خوبی به ارمغان بیاورد.
قیمت ارزهای مختلف در بازار آزاد شهر تهران در دو مقطع شهریور و دیماه سال 90 جهش قیمتی داشت و بررسی روند تحولات قیمتی دلار در 10 ماهه نخست سال نشان از افزایش 47 درصدی قیمت این ارز پرقدرت در بازار آزاد شهر تهران دارد.
بنا بر آمار بانک مرکزی که منحصر به 10 ماه اول سال ۹۰ بوده، قیمت دلار آمریکا در ۵ ماه اول سال 1390 در کانال هزار تا هزار و ۱۰۰ تومانی حرکت کرده و جهش قیمتی اولیه دلار از شهریورماه آغاز شده است. طی شهریور و مهر، قیمت دلار در کانال هزار و ۲۰۰ تومانی بوده و در دو ماه باقیمانده پاییز به کانال هزار و ۳۰۰ تومانی وارد شده است. در دیماه اما، قیمت دلار بهیکباره نزدیک به ۱۷۰ تومان افزایش پیداکرده و کانال هزار و ۵۰۰ تومانی را پشت سرگذاشته است.
بانک مرکزی، متوسط قیمت فروش دلار در دو ماه پایانی سال ۹۰ را اعلام نکرده اما در اواخر بهمنماه سال گذشته قیمت دلار به مرز دو هزار تومان نیز رسید. بر این اساس با توجه به قیمتهای مهر و آبان ماه میتوان میانگین قیمتی دلار در طول سال 90 را 1300 تومان در نظر گرفت.
از سوی دیگر پس از افتوخیزهای عجیب دلار در یکی دو سال اخیر، از ابتدای آبان ماه سال جاری نرخ دلار در بازار آزاد در محدودههای 33 هزار تومان قرار گرفت.
در همین راستا میتوان گفت دلار در طول 11 سال اخیر 2438 درصد رشد قیمتی داشته است.
طلای 18 عیار
طلا یکی از مهمترین ابزارهای سرمایهگذاری بوده که همواره مورد استقبال سرمایهگذاران قرار گرفته است.
قیمت یک گرم طلای 18 عیار در فروردین سال 90 برابر با 38 هزار و 920 هزار تومان و در دیماه همین سال به 55 هزار و 680 تومان بوده که در اسفندماه به 78 هزار و 795 هزار تومان رسیده است. بر این اساس، میتوان میانگین قیمتی این سال را برای آبان ماه 48 هزار تومان در نظر گرفت. (میانگین قیمت بررسی شود)
قیمت یک گرم طلای 18 عیار در یک ماه منتهی به آبان ماه سال 1401 بهطور میانگین حدوداً یکمیلیون و 350 هزار تومان بوده که با این حساب میتوان گفت در طول 11 سال اخیر قیمت یک گرم طلای 18 عیار 2712 درصد رشد کرده است.
سکه
قیمت سکه همواره بهعنوان یکی از بازارهای موازی با بازار سرمایه مدنظر قرار میگیرد.
سکه تمام بهار طرح جدید در روزهای آغازین سال 90 به قیمت 391 هزار تومان معامله میشد که در پایان سال به 785 تا 795 هزار تومان رسید.
لذا میتوان میانگین قیمتی سکه طرح جدید در سال 90 و حوالی آبان ماه را 600 هزار تومان در نظر گرفت. با توجه به اینکه آبان ماه سال 1401 قیمت سکه طرح جدید در محدودههای 15 میلیون تومان معامله شد میتوان گفت که سکه در طول 11 سال گذشته 2400 درصد رشد قیمتی داشته است.
خودرو
سرمایهگذاری در بازار خودرو، یکی از ناشناختهترین روشهای سرمایهگذاریها در بازار ایران محسوب میشود که هیچگونه اطلاعات کافی و کاملی درباره آن وجود نداشته و عملاً بسیاری از اطلاعات لازم برای تحلیل و بررسی شرایط این بازار بهسختی به دست میآید.
جالب است بدانید که درصد قابلتوجهی از افراد سرمایهگذار حتی کوچکترین نگاهی به بازار خودرو را نداشته و تمایلی به انجام سرمایهگذاری در این بازار ندارند.
جالب است بدانید که اگر در سال 90 شما یک خودروی پراید را به قیمت 8 میلیون و 550 هزار تومان خریداری میکردید و 11 سال از این وسیله نقلیه استفاده کرده بودید در حال حاضر قادر بودید این وسیله نقلیه را بین 100 تا 125 میلیون تومان به فروش برسانید که برابر با سودی بین هزار تا هزار و 400 درصدی بود.
اما برای اینکه معیار دقیقتری برای این مقایسه داشته باشیم به سراغ خودروی پژو پارس رفتیم که در طول این سالها همچنان تولید میشود و قیمت کارخانه امروز با 11 سال گذشته قابلمقایسه است.
پژو پارس در طول این سالها محصولات جدیدی با امکانات بیشتر روانه بازار کرد که کار را برای مقایسه دشوارتر میکند. از نظر فنی با ارتقای موتور و بعضی ویژگیهای پژو پارس سال خودروی جدیدی با نام پژو پارس TU5 ایجاد و روانه بازار شده است که مقایسه این دو خودرو را مدنظر قرار میدهیم.
پژو پارس سال در سال 90 به قیمت کارخانه 17 میلیون و 200 هزار تومان به فروش میرسید که در حال حاضر پژو پارس TU5 به قیمت 176 میلیون تومان به فروش میرسد و 923 درصد افزایش نرخ داشته است.
بانک
مرجع رسمی اعلام نرخ سود بانکی در کشور ما بانک مرکزی است که بهصورت رسمی نرخ مربوط به سپردههای بانکی مختلف را در طول ادوار مختلف اعلام میکند.
بر اساس اعلام بانک مرکزی نرخ سود بانکی در سالهای 63 تا 96 به شرح زیر است:
همچنین نرخ سود بانکی طی سالهای 97 تا 99 نیز بدینصورت بوده است:
طبق بررسیهای خبرنگار شهر بورس، طی سالهای 1400 و 1401 نرخ سود بینبانکی در بانکهای مختلف و با توجه به حداقل موجودی اعداد مختلفی بوده است که حداکثر میزان آن برای مبلغ مورد بررسی در این گزارش (زیر 100 میلیون تومان) در سال 1400 و 1401 برابر 18 درصد بوده است.
درصورتیکه برای سالهای 90 تا 99 نیز حداکثر سود اعلامی توسط بانک مرکزی بهصورت یکساله در نظر گرفته شود و فردی در سال 90 مبلغی در بانک سرمایهگذاری کرده بود پس از 11 سال مبلغ سرمایهگذاری شده 520 درصد رشد سرمایه داشته است.
مسکن
چندی پیش معاونت مسکن و ساختمان در گزارشی به بررسی نوسانات قیمتی در خرید و فروش و همچنین اجاره واحدهای مسکونی در شهر تهران طی سالهای ۱۳۷۰ تا اردیبهشت سال جاری پرداخت. در این گزارش متوسط قیمت خرید یک مترمربع واحد مسکونی در تهران برگرفته از سامانه ثبت املاک و مستغلات کشور، متوسط اجارهبها برای یک مترمربع واحد مسکونی در شهر تهران برگرفته از بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و میزان تورم را برگرفته از مرکز آمار تحلیل کرده است.
بر اساس اطلاعات برگرفته از سامانه ثبت معاملات املاک و مستغلات کشور، متوسط قیمت خریدوفروش یک مترمربع واحد مسکونی در شهر تهران در اردیبهشت ۱۴۰۱ معادل ۳۶ میلیون و ۲۴۷ هزار تومان، سال ۱۴۰۰ معادل ۳۱ میلیون و ۲۹۶ هزار تومان، سال ۱۳۹۹ معادل ۲۴ میلیون و ۲۹ هزار تومان، سال ۱۳۹۸ معادل ۱۳ میلیون و ۳۳۰ هزار تومان، سال ۱۳۹۷ معادل ۸ میلیون و ۲۴۱ هزار تومان، سال ۱۳۹۶ معادل ۴ میلیون و ۸۲۲ هزار تومان، سال ۱۳۹۵ معادل ۴ میلیون و ۳۷۲ هزار تومان، سال ۱۳۹۴ معادل ۴ میلیون و ۱۴۱ هزار تومان، سال ۱۳۹۳ معادل ۴ میلیون و ۱۷۶ هزار تومان، سال ۱۳۹۲ معادل ۳ میلیون و ۹۵۴ هزار تومان، سال ۱۳۹۱ معادل ۲ میلیون و ۹۶۴ هزار تومان و سال ۱۳۹۰ معادل ۲ میلیون و ۴۱ هزار تومان بوده است.
بر اساس ارقام اعلامشده در این گزارش قیمت مسکن طی 11 سال گذشته 1675 درصد رشد داشته است.
تورم
بر اساس این گزارش، میزان تورم سالانه بر اساس اطلاعات مرکز آمار اعلامشده است. تورم اردیبهشت امسال معادل ۳۸.۷ درصد، سال ۱۴۰۰ معادل ۴۴ درصد، سال ۱۳۹۹ معادل ۳۶.۵ درصد، سال ۱۳۹۸ معادل ۳۴.۸ درصد، سال ۱۳۹۷ معادل ۲۶.۷ درصد، سال ۱۳۹۶ معادل ۸.۴ درصد، سال ۱۳۹۵ معادل ۶.۸ درصد، سال ۱۳۹۴ معادل ۱۱.۲ درصد، سال ۱۳۹۳ معادل ۱۴.۶ درصد، سال ۱۳۹۲ معادل ۳۲.۹ درصد، سال ۱۳۹۱ معادل ۲۹.۲ درصد، سال ۱۳۹۰ معادل ۲۱.۵ درصد گزارش شده است.
سهام
بازار سهام همواره به عنوان یکی از گزینه های جذاب برای سرمایه گذاری شناخته می شود و افراد بسیار زیادی علاقه مند به فعالیت در این بازار هستند. اولین سوالی که معمولا برای افراد پیش می آید این است که سود سرمایه گذاری در بورس چقدر است و بلافاصله بازدهی آن را با سایر بازارهای موازی مقایسه می کنند
بازار سرمایه ویژگی های منحصر به فردی دارد که آن را از سایر بازارها متمایز می کند و به طور کلی، افراد با سرمایه گذاری کردن در بازار سهام می توانند از 2 طریق سود کسب کنند:
1- سود کردن با افزایش قیمت برگه سهام شرکت
2-کسب سود نقدی از طریق مجامع شرکت های بورسی
بنابراین، سود سرمایه گذاری در بورس فقط به افزایش قیمت سهام شرکت خلاصه نمی شود و سهامداران بلندمدتی، هرساله می توانند با شرکت کردن در مجامع سالیانه از سود تقسیمی نیز استفاده کنند.
ومعادن(شرکت سرمایه گذاری توسعه معادن و فلزات)
در این گزارش ما نماد ومعادن را به عنوان یکی از شرکت بنیادی بازار سرمایه مورد بررسی قرار داده و با بازارهای موازی مقایسه کردهایم.
شرکت سرمایه گذاری توسعه معادن و فلزات یکی از بزرگترین شرکتهای سرمایه گذاری در ایران است که بیش از ربع قرن در عرصه توسعه بخش معدن کشور حضور جدی داشته است. سرمایه گذاری در بخش های استخراج کانی های فلزی و فلزات اساسی، معادل ۹۰ درصد ترکیب داراییهای شرکت را در سال گذشته تشکیل داده است.
همچنین ۸۰ درصد دارایی های شرکت سرمایه گذاری توسعه معادن و فلزات ، مرکب از سهام شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بوده و بیشترین سرمایه گذاری شرکت ، در زنجیره سنگ آهن و فولاد متمرکز است. این شرکت از سهامداران عمده مجموعه های بزرگ معدنی و فولادی ایران بوده و یک هلدینگ توسعه محور با هدف ارتقاء معدن و صنایع معدنی در کشور به شمار می رود.
آراد پورکار کارشناس بازار سرمایه با بررسی وضعیت بنیادی این شرکت می گوید: طی بررسی هایی که داشتیم، در نظر گرفتیم که فردی در اواخر مهر ماه سال 90 اقدام به خرید سهام شرکت ومعادن کرده و سودهای تقسیمی سالانه را نیز با خرید سهام شرکت دوباره سرمایه گذاری کند و در تمامی افزایش سرمایه های صورت گرفته طی این سالها نیز شرکت کرده باشد و مبلغ مورد نیاز برای پرداخت حق تقدم ها را از سود واریزی مجامع پرداخت کند.
وی ادامه می دهد: طی محاسبات پیچیدهای که صورت گرفت، مشخص شد که فردی که طی 11 سال گذشته در سهام شرکت توسعه معادن و فلزات سرمایه گذاری کرده باشد تا آبان ماه سال جاری چهار هزار و 640 درصد سود کسب میکند که با اختلاف بالایی نسبت به بازارهای موازی قرار دارد.
*لازم به ذکر است در بازار سرمایه نمادهای زیادی وجود دارند که بازدهی بسیار خوبی طی سالیان اخیر به ثبت رساندهاند و بررسی نماد «ومعادن» صرفاً به خاطر وضعیت بنیادی مطلوب آن انجام گرفته و سیگنال خرید و فروش نیست.
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0