تاریخ انتشار : جمعه ۲ خرداد ۱۴۰۴ - ۲۰:۳۵
زمان مطالعه: 8 دقیقه
کد خبر : 203396

آذربایجان شرقی، قطب صنایع غذایی ایران

آذربایجان شرقی، قطب صنایع غذایی ایران
سی‌ودومین نمایشگاه بین‌المللی ایران آگروفود ۲۰۲۵، از ۲۹ اردیبهشت تا ۱ خرداد ۱۴۰۴ در محل دائمی نمایشگاه‌های بین‌المللی تهران برگزار شد. این نمایشگاه یکی از مهم‌ترین رویدادهای تجاری در تقویم صنعت کشاورزی و غذا است و میزبان بیش از ۸۸۰ شرکت داخلی و خارجی بود. شرکت‌کنندگانی از ۱۲ کشور از جمله آلمان، ایتالیا، چین، هند، روسیه و اسپانیا در کنار فعالان ایرانی، آخرین دستاوردهای خود را به نمایش گذاشتند.

به گزارش شهر بورس، یکی از ویژگی‌های این نمایشگاه، حضور گسترده صاحبان صنایع، تولیدکنندگان و صاحبان برندهای استان آذربایجان‌شرقی بود. این استان و به‌طور ویژه شهر تبریز، به عنوان یکی از قطب‌های صنایع غذایی کشور، حضوری پررنگ در نمایشگاه ایران آگروفود داشت. آنچه در ادامه می‌خوانید، گزارش اتاق بازرگانی تبریز از این رویداد و گفت‌وگو با صاحبان صنایع استان است.

آذربایجان شرقی، قطب صنایع غذایی ایران

رضا جعفری، عضو هیئت‌رئیسه اتاق تبریز، در حاشیه سی‌ودومین نمایشگاه بین‌المللی ایران آگروفود، نمایشگاه امسال را از نظر کمی و کیفی بسیار بهتر از سال‌های گذشته ارزیابی کرد و با اشاره به حضور برندهای خارجی، به‌ویژه چینی، گفت:

مهر آیندگان

آذربایجان‌شرقی قطب صنایع غذایی ایران است. این مسئله به‌ویژه در حوزه شکلات‌سازی بسیار ملموس است. همچنین صنایع تبدیلی و بیکری استان نیز امسال حضوری قابل‌توجه در نمایشگاه دارند.

جعفری در مورد تعامل با دیگر استان‌ها، از فعالیت کانون انجمن‌های صنایع غذایی و کمیسیون صنایع غذایی اتاق ایران سخن گفت و بر همکاری‌های مثبت بین‌استانی تأکید کرد.

وی همچنین توضیح کوتاهی در رابطه با گروه صنعتی پامین که شخصاً مدیریت آن را برعهده دارد، ارائه داد و گفت: گروه پامین بزرگ‌ترین صنعت تبدیلی تخم‌مرغ کشور است و در زمینه تأمین مواد اولیه برای صنایع مختلف فعال است.

رئیس انجمن صنایع غذایی استان آذربایجان‌شرقی در ادامه این گفت‌وگو به چالش‌های اقتصادی و تأثیر آن بر صنایع غذایی اشاره کرد و گرانی مواد اولیه (مانند آرد) و مشکلات اقتصادی کلان کشور را از عوامل اصلی افزایش قیمت‌ها دانست و بر نقش دولت در کنترل این مشکلات تأکید کرد.

جعفری کاهش قدرت خرید مردم را عامل کاهش فروش محصولات مختلف، از جمله مواد غذایی می‌داند و با وجود تلاش برای کاهش قیمت تمام‌شده، به محدودیت‌های موجود اشاره می‌کند.

به گفته وی، سود واحدهای تولیدی در سال‌های اخیر به‌شدت کاهش یافته و تولیدکنندگان به‌رغم مشکلات، برای حفظ اشتغال و تأمین نیاز مردم تلاش می‌کنند.

عضو هیئت‌رئیسه اتاق بازرگانی تبریز همچنین به نقش خیرخواهانه تولیدکنندگان در کمک به مردم اشاره کرد و از تعامل (و گاه تقابل) با دولت در جهت انتقال مشکلات و ارائه راهکارهای کارشناسی خبر داد.

وی بر لزوم توجه دولت به مشکلات اقتصادی و ایجاد فضای مناسب برای تولید تأکید و مشکلات اخیر ناشی از کمبود انرژی را نیز جزئی از چالش‌های موجود در تولید قلمداد کرد.

جعفری با اشاره به نقش صادراتی صنایع غذایی آذربایجان شرقی، به‌ویژه در حوزه بیکری و شیرینی، از صادرات قابل‌توجه محصولات تولیدی این مجموعه‌ها به کشورهای همسایه مانند عراق، ترکیه، کشورهای حاشیه خلیج فارس و حتی آفریقا سخن گفت.

او در پایان با ابراز امیدواری نسبت به آینده صنعت مواد غذایی، از برخی بخش‌های دولت به دلیل عدم رسیدگی به مشکلات اقتصادی انتقاد کرد و بر ضرورت حمایت دولت از تولیدکنندگان برای حفظ اشتغال و تأمین نیازهای مردم تأکید کرد.

چالش‌های صنعت مرباسازی

مجتبی موسوی، مدیر مجموعه تولیدی مربای موسوی، با اشاره به چالش‌های صنعت مرباسازی در ایران گفت: فعالیت این مجموعه از سال ۱۳۵۸ آغاز شده و علاوه بر مربا، عسل و ترشیجات، از سه سال پیش حلوا شکری نیز تولید می‌کند.

موسوی ارزیابی مثبتی از نمایشگاه امسال از نظر کمی و کیفی داشت و افزایش بازدیدکنندگان نسبت به سال گذشته را مایه امیدواری عنوان کرد.

وی با اشاره به تعامل با دیگر تولیدکنندگان، بر همکاری با سایر برندهای مربا در بازار داخلی کشور تأکید کرد و گفت: ارتباط مجموعه ما با تولیدکنندگان مواد اولیه، از جمله کارخانه‌های نیشکر، عمدتاً از طریق سایت‌های بازرگانی و گاهی به‌صورت مستقیم صورت می‌گیرد.

به گفته او، نمایشگاه امسال نسبت به سال‌های گذشته بازدهی بیشتری در زمینه بازاریابی و فروش عمده داشته است.
افزایش بی‌رویه و بدون برنامه قیمت مواد اولیه

پوربابا، مدیر پشتیبانی و فروش شرکت شیرین وطن، با اشاره به حضور این مجموعه در نمایشگاه، درباره تعداد و حجم صادرات شرکت گفت: شرکت ما ماهانه بین یک تا ۱.۵ میلیون جعبه محصول به کشورهای افغانستان، پاکستان، امارات، قطر، بحرین، رومانی، آذربایجان، و همچنین به روسیه، جیبوتی و برخی کشورهای آفریقایی (با حجم کمتر) صادر می‌کند.

پوربابا درباره تعامل مجموعه شیرین وطن با اتاق بازرگانی تبریز نیز گفت: روابط شرکت با اتاق بازرگانی تبریز مثبت بوده و روابط دوستانه و کاری خوبی با شرکت‌ها و برندهای استانی داریم.

وی مهم‌ترین چالش پیش‌روی صنعت غذا را افزایش بی‌رویه و بدون برنامه قیمت مواد اولیه می‌داند که به‌دلیل کاهش ارزش ریال نسبت به دلار، دوچندان شده است.

وی از افزایش ۲۰ تا ۳۰ درصدی قیمت مواد اولیه در چند سال اخیر خبر داد و از متضرر شدن تولیدکننده و مصرف‌کنندگان از این نوسانات قیمت ارز و مواد اولیه انتقاد کرد.

پوربابا کنترل قیمت مواد اولیه را مهم‌ترین راهکار دولت برای حل این مشکل می‌داند: عدم پیش‌بینی‌پذیری قیمت‌ها، به‌ویژه قیمت آرد و شکر، باعث آشفتگی بازار و دشواری در برنامه‌ریزی تولید و تعیین قیمت فروش شده است. این موضوع از جمله مشکلات سر راه کارخانه‌داران مواد غذایی و تولیدکنندگان کیک و شکلات است.

او در نهایت با اشاره به پیشرفت صنعت کیک و شکلات ایران و رقابت با کشورهایی مانند ترکیه، آینده این صنعت را مثبت ارزیابی کرد اما نوسانات قیمتی و سیاست‌گذاری‌های نامناسب را تهدیدی برای این صنعت دانست.

سالن ۳۸؛ محل تجمع صنایع و دستگاه‌های فرآوری محصولات غذایی

در سالن ۳۸ به دیدار مهدی زینالی، نماینده انحصاری شرکت هاوس ماکینا رفتیم؛ شرکتی که در زمینه واردات دستگاه‌های خاص در صنایع لبنی و فرآوری شیر فعالیت می‌کند. زینالی با اشاره به کارخانه اصلی شرکت که در شهر آیدین ترکیه واقع شده، گفت: چند سالی است که در ایران نیز به واردات دستگاه‌های مزبور مشغول هستیم.

او فعالیت مجموعه خود را در زمینه اسپراتورهای شیر، لبنیات، نشاسته، گلوکز، آب‌میوه و انواع روغن‌های خوراکی و صنعتی معرفی کرد و افزود: مجموعه شرکت در یکی از شهرک‌های صنعتی تبریز مستقر است و علاوه بر فروش، خدمات پس از فروش، تأمین قطعات و تعمیرات (با سابقه ده‌ساله) را ارائه می‌کنیم.

زینالی مشتریان اصلی مجموعه خود را کارخانه‌های شیر خشک، لبنیات، تولیدکنندگان پنیر، پیتزا، دوغ، ماست، کره و روغن معرفی کرد و گفت: شرکت‌های شناخته‌شده‌ای مانند صنایع شیر ایران (پگاه)، دامداران، پاک، میهن، رامک و… مشتریان شرکت ما هستند.

او نمایشگاه امسال را مثبت ارزیابی کرد و از استقبال خوب شرکت‌کنندگان و جذب مشتریان جدید ابراز رضایت کرد.
زینالی پیشنهاداتی برای بهبود نمایشگاه، مانند اصلاح زمان برگزاری به منظور استفاده بهینه از ساعات نمایشگاه ارائه داد و معتقد است: بهتر بود ساعت برگزاری نمایشگاه بیشتر می‌شد و حداقل تا ساعت ۱۸ ادامه می‌یافت، نه اینکه از ۸ صبح تا ۱۵ باشد!

او همچنین به چالش‌هایی مانند تأخیر در واردات و ترخیص قطعات از گمرک اشاره کرد و پیشنهاد داد: برای رفع این مشکلات، باید سیستم‌های انعطاف‌پذیرتری در گمرک برای ترخیص سریع‌تر قطعات مورد نیاز (خصوصاً در موارد ضروری) ایجاد شود.

وی همچنین از همکاری خوب با اتاق بازرگانی تبریز و دریافت کمک از آن‌ها ابراز خرسندی کرد و در نهایت از همکاران و مشتریان خود تشکر کرده و ابراز امیدواری کرد این نمایشگاه در پیشبرد اهداف شرکت در زمینه فروش دستگاه‌های مورد نیاز صنایع لبنی و فرآوری آب‌میوه نقش مثبتی ایفا کند.

بررسی وضعیت تولیدکنندگان برای بهبود صادرات

مهدی فراقی، مدیر شرکت تانیان، تولیدکننده شیرینی و شکلات در استان آذربایجان شرقی، در مورد فعالیت شرکت خود گفت: برند تانیان از سال ۱۳۸۰ فعالیت خود را آغاز کرده و نخستین کارخانه تولید شیرینی و شکلات در منطقه آذربایجان است.

محصولات ما شامل انواع شیرینی، شکلات، محصولات پخته‌شده، ژله و آب‌نبات چوبی است.

فراقی نمایشگاه امسال را نسبت به سال‌های قبل ضعیف‌تر ارزیابی کرد و دلیل این موضوع را محدودیت‌ها، تحریم‌ها و افزایش قیمت دلار دانست که باعث کاهش حضور تجار خارجی و تأثیر منفی بر صادرات شده است.

وی افزایش قیمت دلار را عامل اصلی کاهش فروش و صادرات دانست و خاطرنشان کرد: کشورهای همسایه با تولیدات مشابه و قیمت‌های پایین‌تر، رقابت سختی ایجاد کرده‌اند. به همین دلیل، پیشنهاد من به مسئولان این است که وضعیت تولیدکنندگان را برای یافتن راه‌حلی جهت بهبود صادرات بررسی کنند.

منبع: اتاق بازرگانی تبریز

نویسنده:

ارسال نظر شما

مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.