زمزمههای مذاکره ایران و آمریکا؛ آیا درهای مذاکره ایران و آمریکا دوباره باز خواهد شد؟
به گزارش شهر بورس، با آغاز به کار دولت مسعود پزشکیان، زمزمههای احتمال گفتگو با ایالات متحده بار دیگر شدت گرفته است. رئیسجمهور در نشست خبری اخیر خود بر پایبندی ایران به چارچوبهای توافقات پیشین با آمریکا و اروپا تاکید کرد و اظهار داشت: اگر آمریکا حقوق ما را رعایت کند، همانطور که با همسایگانمان مذاکره میکنیم، با آنها نیز گفتگو خواهیم کرد.
پزشکیان در خصوص امکان گفتگو با همتای آمریکایی خود گفت: روسای جمهوری آمریکا ابتدا باید برادری خود را ثابت کنند و بعد به دنبال ارثیه باشند. اینکه توافقی انجام دهیم و آنها آن را پاره کنند، پذیرفتنی نیست. بگذارند ما زندگی کنیم، بعد از آن ما با آنها گفتگو خواهیم کرد. ما با آنها دشمنی نداریم، بلکه آنها تمامی درها را به روی ما بستهاند، تحریم اعمال کردهاند و اطراف کشورمان پایگاه نظامی ایجاد کردهاند. با این حال، ما مشکلی با آمریکا نداریم و آنها هستند که با ما مشکل دارند.
تاکید بر امکان مذاکره؛ اما با در نظر گرفتن بدعهدیهای گذشته
پس از گذشت بیش از چهار ماه، رئیسجمهور در گفتوگویی اختصاصی با شبکه NBC News آمریکا از آمادگی ایران برای مذاکره با دولت دوم ترامپ سخن گفت. البته وی تصریح کرد که ایالات متحده در گذشته به تعهدات خود پایبند نبوده و همواره به دنبال سرنگونی دولت ایران بوده است. او افزود: مشکل ما اصل گفتگو نیست، بلکه پایبندی به تعهدات حاصل از این مذاکرات است. اگر آمریکا قصد دارد گفتگو کند، باید ابتدا در عمل نشان دهد که به تعهدات خود پایبند خواهد بود.
همچنین سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، در گفتوگویی اختصاصی با یک شبکه انگلیسی، در پاسخ به این سوال که آیا آماده هستید به سخنان ترامپ گوش کنید؟ اظهار داشت: بله، البته.
با آغاز بارش برف و باران از چهارشنبه، مناطق مختلف کشور در روزهای آینده شاهد تغییرات جوی قابل توجهی خواهند بود.
وی همچنین در واکنش به این پرسش که اگر ترامپ موضع درستی اتخاذ کند و با احترام پیش بیاید، آیا حاضر به مذاکره هستید؟ پاسخ داد: در آن حالت ما تصمیم خواهیم گرفت. نمیگوییم هر آنچه را که ترامپ بگوید، رد میکنیم، بلکه بررسی خواهیم کرد و بر اساس منافع ملی خود تصمیمگیری خواهیم کرد.
این اظهارات مقامات دولتی واکنشهایی را در داخل کشور به دنبال داشت. تریبونهای نماز جمعه به این موضوع پرداخته و با مواضع انتقادی خود، برخی جریانهای تندرو را به تجمع در میدان پاستور ترغیب کردند.
بررسی موانع و پیششرطهای احتمالی گفتگو با آمریکا
در گفتگویی با سید جلال ساداتیان، سفیر سابق ایران در انگلستان، به چالشهای پیش روی مذاکرات ایران و آمریکا پرداخته شده است. وی تاکید کرد که مسئله گفتگو با آمریکا همواره محل بحث و تاکید بسیاری از شخصیتهای سیاسی از جمله مرحوم رفسنجانی، مرحوم خراسانی و عطاالله مهاجرانی بوده است. با این حال، بنا به دلایلی، این گفتگوها مستقیم صورت نگرفته و در مقاطعی تنها بهصورت غیرمستقیم و از طریق مذاکرات ۵+۱ و برجام انجام شده است.
ساداتیان همچنین اشاره کرد که در مذاکرات پیشین، آمریکا دو موضوع مهم را علاوه بر مسئله هستهای مطرح کرده بود: حضور منطقهای ایران و توان موشکی، که ایران حاضر به مذاکره در این زمینهها نبود. او افزود: حتی در مقطعی مطرح شد که در صورت ورود به این مباحث، سپاه پاسداران باید از فهرست گروههای تروریستی آمریکا خارج شود، اما این پیشنهاد نیز از سوی آمریکا رد شد.
وی همچنین بر این نکته تاکید داشت که شرایط داخلی و بینالمللی تغییر کرده است. از جمله تحولات منطقهای، شرایط اقتصادی و اجتماعی ایران، و همچنین افراطگرایی برخی جریانهای داخلی در دوره سهساله دولت رئیسی، زمینهساز تغییراتی در سیاست خارجی ایران شده است.
مواضع مقام معظم رهبری و سیگنالهای دوگانه از سوی آمریکا
به گفته ساداتیان، رهبر انقلاب نیز در سخنان اخیر خود ضمن هشدار درباره فریبکاری دشمن، اشاره کردند که باید هوشیار بود و در صورت انجام مذاکرات، دقت لازم را به خرج داد. این اظهارات میتواند به عنوان یک پالس مثبت به مذاکرات تلقی شود.
در طرف مقابل، دولت ترامپ نیز از سیاستهای دوگانهای پیروی میکند. از یک سو، با انتصاب مارکو روبیو، یک چهره ضدایرانی، به عنوان وزیر خارجه، پیام تهدید ارسال میکند (چماق)، و از سوی دیگر، با اعلام آمادگی برای گفتگو، سعی در ایجاد فشار بر ایران دارد (هویج). از سوی دیگر، تهدید ضمنی اسرائیل مبنی بر حمله به تاسیسات ایران، در صورت عدم توافق، نیز بخشی از این استراتژی فشار محسوب میشود.
منبع: خبرآنلاین
برچسب ها :
ناموجود- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0