تاریخ انتشار : دوشنبه ۱۹ شهریور ۱۴۰۳ - ۱۲:۴۷
زمان مطالعه: 7 دقیقه
کد خبر : 148924

شهر بورس گزارش می‌دهد؛

«عشقی» باخت و رفت/ بورس بازنده تمام عیار سه سال گذشته

«عشقی» باخت و رفت/ بورس بازنده تمام عیار سه سال گذشته
بازار بورس در دوران مدیریت سه سال مجید عشقی با رشد 50 درصدی شاخص کل مواجه بوده و این در حالی است که بازارهای موازی در کمترین حالت بازدهی 119 درصدی داشته‌اند.

به گزارش شهر بورس، با استعفای مجید عشقی از ریاست سازمان بورس این روزها بحث درباره عملکرد سه ساله او در راس این سازمان بسیار است. عشقی سازمان بورس را یک سال پس از سقوط تاریخی بورس تحویل گرفت اما تصمیم گیری‌های عجیب و تعلل در تصمیم گیری برای بازار در شرایط بحرانی و حساس از جمله موضوعاتی بود که انتقادات زیادی را در سه سال گذشته متوجهِ رئیس مستعفی سازمان بورس کرده بود.

مجید عشقی 21 مهرماه سال 1400 بر صندلی ریاست سازمان بورس نشست و 17 شهریور 1403 پس از حواشی وام میلیاردی، وی از این سمت استعفا کرد. اما در دوره سه ساله ریاست عشقی بر سازمان بورس، وضعیت بازار سرمایه و بازارهای موازی چگونه بوده است؟

وضعیت بازارهای موازی در سه سال گذشته

قیمت هر گرم طلا در مهرماه سال 1400 یک میلیون و 150 هزار تومان بود در حالیکه هرگرم طلای 18 عیار در حال حاضر سه میلیون و 610 هزار تومان است که نشان از بازدهی 213 درصدی در سه سال کذشته دارد.

قیمت سکه بهار آزادی هم در مهرماه سال 1400 یازده میلیون و 750 هزار تومان بود که این عدد در حال حاضر به 38 میلیون و 150 هزار تومان یعنی بازدهی 269 درصدی رسیده است.

خبر مرتبط
استعفای «عشقی» پذیرفته شد/ انتخاب رئیس جدید سازمان بورس در نشست روز سه‌شنبه شورا
استعفای «عشقی» پذیرفته شد/ انتخاب رئیس جدید سازمان بورس در نشست روز سه‌شنبه شورا

شورای عالی بورس با استعفای مجید عشقی از ریاست سازمان بورس و اوراق بهادار موافقت کرد.

در مهرماه سال 1400 دلار آمریکا به قیمت 27 هزار و 500 تومان معامله می‌شد در حالیکه دلار امروز به 60 هزار تومان رسیده و در طی سه سال گذشته بازدهی 121 درصدی داشته است.


بیشتر بخوانید: استعفای «عشقی» پذیرفته شد/ انتخاب رئیس جدید سازمان بورس در نشست روز سه‌شنبه شورا


بازار مسکن هم در سه سال گذشته از قافله افزایش قیمت‌ها عقب نمانده است و در حالیکه قیمت هر متر مربع آپارتمان به طور متوسط در تهران در مهرماه سال 1400 نزدیک به 32 میلیون تومان معامله می‌شد این عدد امروز به 85 میلیون تومان رسیده است که حکایت از بازدهی 168 درصدی دارد.

آنچه در دوران «عشقی» بر بورس گذشت

بررسی بازدهی بازارهای موازی بورس نشان می‌دهد این بازارها در سه سال گذشته رشد خوبی داشته‌اند و حتی با وجود سیاست‌های دولت برای ثابت نگه داشتن نرخ ارز، باز هم دلار رشد 118 درصدی را داشته است اما بازدهی بازار سرمایه در دوره مدیریت مجید عشقی چگونه بوده است؟

بازدهی بازار سرمایه در سه سال گذشته

در 21 مهرماه سال 1400 یعنی روزی که مجید عشقی به عنوان رئیس سازمان بورس انتخاب شد شاخص کل یک میلیون و 397 هزار واحد بود و امروز واحد به دو میلیون و 88 هزار واحد رسیده است. شاخص هموزن نیز در مهرماه 1400 بیش از 392 هزار واحد بود که در حال حاضر این عدد به 661 هزار واحد رسیده است.

در حالیکه این عددها نشان از بازدهی 69 درصدی شاخص هموزن و 50 درصدی شاخص کل دارد، با توجه به سبد سهامداران و ضررهای 50 تا 60 درصدی به نظر می‌رسد که این رشد شاخص کل و هموزن تاثیری در جبران ضرر سهامداران نداشته است.

از سوی دیگر حتی اگر این بازدهی 50 یا 69 درصدی را واقعی هم در نظر بگیریم باز هم بازدهی بازار سرمایه به گرد پای دیگر بازارهای موازی نمی‌رسد. با بررسی مدیریت سه ساله مجید عشقی می‌توان گفت که دوره مدیریت وی، روزهای خوبی را برای بازار و سهامداران رقم نزد و باید منتظر ماند و دید که مدیر بعدی با این بازار چه خواهد کرد.

ماجرای 17 اردیبهشت؛ ریزش بزرگ بازار سرمایه

اما یکی از مهم‌ترین اتفاقاتی که در دوران مدیریت عشقی رخ داد، ماجرای ریزش بزرگ بازار سرمایه در 17 اردیبهشت بود. در این روز، بازار سرمایه با یکی از شدیدترین ریزش‌های خود مواجه شد و شاخص کل به طور قابل‌توجهی سقوط کرد. شواهد حاکی از آن بود که برخی افراد به اطلاعات رانتی دسترسی داشتند و پیش از ریزش بازار اقدام به فروش سهام کردند، اما در نهایت هیچ اقدامی جدی برای برخورد با متخلفان این ماجرا انجام نشد.

این عدم شفافیت و عدم برخورد با سوءاستفاده‌گران از اطلاعات رانتی، انتقادات زیادی را برانگیخت و باعث شد بسیاری از سهامداران نسبت به آینده بازار و مدیریت آن ناامید شوند. عشقی در آن زمان نتوانست از بحران پیش‌آمده به خوبی عبور کند و به‌عنوان یکی از نقاط تاریک در کارنامه مدیریتی او ثبت شد.

آیا مدیر جدید می‌تواند بازار را نجات دهد؟
حالا که مجید عشقی از سمت خود استعفا کرده است، نگاه‌ها به سمت رئیس جدید سازمان بورس دوخته شده است. سوال اصلی این است که آیا مدیر جدید می‌تواند به بازار سرمایه جان تازه‌ای ببخشد و اعتماد از دست‌رفته سهامداران را بازگرداند؟ یا همچنان شاهد تداوم وضعیت ناامیدکننده در این بازار خواهیم بود؟

پاسخ به این سوال، تنها با گذشت زمان مشخص خواهد شد، اما آنچه واضح است این است که بازار سرمایه ایران نیازمند تغییرات اساسی در ساختار مدیریتی و نحوه نظارت بر آن است تا بتواند جایگاه خود را در میان بازارهای موازی بازیابد.

گزارش از امیر ملک زاده

برچسب ها :

ارسال نظر شما

مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

نیلی

ششمین نمایشگاه و همایش تخصصی حمایت از ساخت داخل در صنعت نفت، گاز، پتروشیمی و پالایش

بانک توسعه تعاون