تاریخ انتشار : یکشنبه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۲۲:۳۷
زمان مطالعه: 4 دقیقه
کد خبر : 196673

صعود بی‌وقفه قیمت حبوبات؛ کمبود و گرانی کالاهای اساسی زیر سایه انکار مسئولان

صعود بی‌وقفه قیمت حبوبات؛ کمبود و گرانی کالاهای اساسی زیر سایه انکار مسئولان
در حالی که مسئولان از وفور کالاهای اساسی سخن می‌گویند، واقعیت بازار روایت دیگری دارد؛ حبوبات، گوشت و روغن با موجی از گرانی و کمبود مواجه شده‌اند و سفره‌های مردم کوچک‌تر از همیشه شده است.
به گزارش شهر بورس، در روزهایی که بازار مواد غذایی یکی پس از دیگری با افزایش قیمت و کمبود کالا روبروست، حالا حبوبات نیز به جمع محصولات مشکل‌دار پیوسته‌اند. طی هفته‌های اخیر، قیمت حبوبات به ویژه لوبیا چیتی به شکل غیرمنتظره‌ای افزایش یافته و در مواردی، حتی خبرهایی از احتکار این محصولات به گوش می‌رسد. گفته‌های فعالان بازار نشان می‌دهد که نظارتی بر قیمت‌گذاری‌ها وجود ندارد و این بازار به حال خود رها شده است.

در همین حال، ممنوعیت دو ماهه صادرات حبوبات که از اسفند سال گذشته به منظور تنظیم بازار داخلی اعلام شده بود، نتوانسته جلوی افزایش قیمت را بگیرد. نگرانی اصلی اینجاست که با باز شدن دوباره مسیر صادرات، روند صعودی قیمت‌ها شتاب بیشتری بگیرد.

مهر آیندگان

بحران حبوبات اما تنها یک بخش از معادله معیشتی خانوارهای ایرانی است. پیش از این، جهش قیمت گوشت قرمز، این کالای پروتئینی را از سفره بسیاری از خانواده‌ها حذف کرده بود و حبوبات به عنوان جایگزینی مقرون به صرفه مطرح شده بود. در کنار اینها، کمبود و گرانی روغن نباتی نیز فشار مضاعفی بر سفره‌های مردم وارد کرده، گرانی گوشت، حبوبات و روغن، همگی نشانه‌هایی از بحرانی عمیق‌تر در زنجیره تامین و تنظیم بازار کالاهای اساسی هستند؛ بحرانی که در نبود سیاست‌های کارآمد و نظارت مؤثر، هر روز دامنه بیشتری پیدا می‌کند

همچنین در چنین شرایطی که هر روز خبرهایی از کمبود روغن، صف‌های طولانی خرید گوشت و جهش قیمت حبوبات در رسانه‌ها منتشر می‌شود، برخی مسئولان صنفی معتقدند همه چیز تحت کنترل است و کمبودی وجود ندارد.

خبر مرتبط
معرفی موتور K4M رنو | قدرت و کارایی در یک بسته اقتصادی
معرفی موتور K4M رنو | قدرت و کارایی در یک بسته اقتصادی

موتور K4M رنو، با حجم 1.6 لیتر و توان 105 اسب بخار، یکی از موتورهای محبوب و کارآمد در خودروهای اقتصادی رنو است. این موتور با طراحی بهینه و مصرف سوخت مناسب، انتخابی ایده‌آل برای خودروهای خانوادگی و شهری به شمار می‌آید.

ادعای فراوانی کالاهای اساسی در بازار

حمیدرضا رستگارپور، رئیس اتاق اصناف تهران، در گفت‌وگو با تجارت‌نیوز با اشاره بر اینکه کمبود واقعی در بازار وجود ندارد گفت: نوسان مقطعی صرفا به ضعف در برنامه‌ریزی بازمی‌گردد و کمبودی به صورت کلی وجود ندارد، فقط نیاز به مدیریت و هماهنگی بیشتر بین دستگاه‌های متولی احساس می‌شود.

وی افزود: ممکن است در برخی فصل‌های سال یا مناسبت‌های خاص، مصرف افزایش یابد و فرآیند واردات طولانی شود اما در مجموع کالای اساسی به اندازه کافی در کشور وجود دارد. البته ممکن است در برخی از فصل‌های سال تقاضا بالا برود ولی در مجموع خطری بازار را تهدید نمی‌کند.

او در پاسخ به سوالی که محتکران در حال حاضر بازار را به سمت دیگری می‌رانند، تشریح کرد: برخی سودجویان با ایجاد کمبود کاذب ممکن است بازار را ملتهب کنند یا برخی دیگر اقدام به نشر اکاذیب می‌کنند، اما بازار نیاز به نظارت دقیق‌تر دارد تا چنین سوءاستفاده‌هایی کنترل شود که ستاد تنظیم بازار نیز اقدامات لازم را انجام می‌دهد.

همچنین ابوالحسن خلیلی، رئیس کمیسیون صنایع غذایی اتاق ایران، در گفت‌وگو با تجارت‌نیوز بدون ابراز نگرانی خاصی با کمبود اقلام اساسی در بازار، بی‌اهمیت رفتار کرد و توضیحی ارائه نداد.

این اظهار نظرها در حالی مطرح می‌شود که در ماه‌های اخیر، بازار گوشت، روغن و حبوبات بارها شاهد نوسان قیمت، محدودیت عرضه و حتی افزایش چشمگیر نرخ‌ها بود و همچنان نیز ادامه دارد.

شکاف عمیق میان سفره مردم و ادعای مسئولان

باتوجه به داده و آمارهای رسمی سهم واردات در بسیاری از کالاها ناچیز است، حبوبات حدود ۳۰ درصد وارد می‌شود و گوشت هم نهایتا ۱۰ درصد نیاز کشور را از طریق واردات تأمین می‌کند. بنابراین نباید تأثیر قابل توجهی بر بازار بگذارد.

رشد ۲۰ تا ۴۰ درصدی قیمت برخی اقلام اساسی تنها طی چند هفته گذشته از جمله نشانه‌هایی است که نشان می‌دهد هماهنگی ادعا شده چندان موفق نبوده است. صف‌های طولانی در برخی فروشگاه‌های زنجیره‌ای و افزایش شکایت‌های مردمی به سامانه‌های نظارتی، واقعیتی است که با روایت‌های ضد و نقیض تفاوت دارد.

اکبر فتحی در ششمین نشست کارگروه تنظیم بازار کالاهای کشاورزی که در ماه جاری برگزار شد با اشاره بر اینکه روغن خوراکی در انبارها وجود دارد ولی در بازار نه، توضیح داد: واردکنندگان بنا به دلایلی همچون تعیین قیمت‌ها، افزایش حقوق گمرکی و افزایش مالیات بر ارزش افزوده، این کالا را به بازار عرضه نمی‌کنند.

همچنین ابوالقاسم کوره‌چینی، دبیر اجرایی اتاق اصناف اهواز، ماه جاری به ایرنا توضیح داد: از یک ماه گذشته کمبود روغن خوراکی در بازار هشدار داده شد، اما درنهایت مجتمع بنکداران اهواز اعلام کرد که روغن کافی برای توزیع در بازار نیست.

این اظهارات مهر بطلان را به صحبت‌های رئیس اتاق اصناف تهران و رئیس کمیسیون صنایع غذایی اتاق ایران می‌زند؛ چراکه مشخص می‌کند بازار با محدودیت‌هایی در تأمین و عرضه کالاهای اساسی مواجه است.

منبع: تجارت نیوز

نویسنده:

برچسب ها :

ناموجود

ارسال نظر شما

مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.