به گزارش شهر بورس، غلامعلی نعیمآبادی، روحانی شیعه، پژوهشگر، نویسنده و فعال مذهبی و سیاسی ایرانی بود که بیش از پنج دهه در عرصههای دینی، علمی و اجتماعی کشور نقشآفرینی کرد. او نماینده چندین دوره مجلس خبرگان رهبری، امامجمعه بندرعباس و نماینده ولیفقیه در استان هرمزگان بود و از چهرههای شناختهشده حوزه علمیه قم و فعالان مذهبی–سیاسی پیش و پس از انقلاب اسلامی ایران بهشمار میآمد. در ادامه بیوگرافی غلامعلی نعیمآبادی را بخوانید.
بیوگرافی آیتالله غلامعلی نعیمآبادی
غلامعلی نعیمآبادی در ۴ اردیبهشت ۱۳۲۳ (۱۹۴۴ میلادی) در روستای نعمآباد از توابع شهرستان دامغان در استان سمنان، در خانوادهای روحانی و مذهبی به دنیا آمد. پدرش، حجتالاسلام قدرتالله نعیمآبادی، از روحانیان شناختهشده منطقه بود که در امور شرعی و دینی مردم نقش ایفا میکرد.
او دوران کودکی خود را در دامغان سپری کرد. از همان خردسالی به مکتبخانه رفت و مقدمات خواندن و نوشتن و آموزشهای دینی را فرا گرفت. سپس برای ادامه تحصیل به تهران رفت و پس از اتمام دوره دبستان و متوسطه، علاقه خود به علوم دینی را دنبال کرد.
در سال ۱۳۳۶، در سن ۱۳ سالگی، به حوزه علمیه قم وارد شد و سالها در دروس حوزوی و علوم اسلامی به تحصیل پرداخت. از محضر استادان برجستهای چون:
-
آیتاللهالعظمی سیدمحمدرضا گلپایگانی
-
آیتاللهالعظمی مرتضی حائری یزدی
-
آیتاللهالعظمی محقق داماد
-
شهید دکتر محمد مفتح
-
آیتالله لطفالله صافی گلپایگانی
-
آیتالله ناصر مکارم شیرازی
-
آیتالله علی مشکینی
بهره برد و به مراتب علمی بالایی دست یافت. وی همچنین در حوزه فقه، اصول، کلام، تفسیر و فلسفه اسلامی مطالعات گستردهای انجام داد.
فعالیتهای پیش از انقلاب غلامعلی نعیمآبادی
از اوایل دهه ۴۰ شمسی، همزمان با اوجگیری نهضت امام خمینی، نعیمآبادی به صف مخالفان رژیم پهلوی پیوست. او به دلیل سخنرانیها، نوشتارها و فعالیتهای سیاسی و مذهبیاش علیه حکومت پهلوی، چندین بار توسط ساواک دستگیر و زندانی شد.
طبق اسناد، دستکم سه مرتبه بازداشت شد: دو بار هر کدام حدود سه ماه و یکبار دیگر نزدیک به سه سال در زندان بود. فعالیتهای او در هیئتهای مذهبی و منابر موجب شد در لیست روحانیون تحت نظر ساواک قرار بگیرد. در این دوران، از امام خمینی اجازه دریافت وجوه شرعی مانند خمس و زکات داشت که نشاندهنده جایگاه مذهبی و اعتمادی بود که به او وجود داشت.
مسئولیتهای پس از انقلاب غلامعلی نعیمآبادی
- پس از پیروزی انقلاب اسلامی در سال ۱۳۵۷، به فرمان امام خمینی، بهعنوان نخستین امامجمعه دامغان منصوب شد. این مسئولیت را به مدت ۱۱ سال (تا ۱۳۶۹) بر عهده داشت و در این دوران به برپایی نماز جمعه، آموزش علوم دینی، رسیدگی به امور مذهبی مردم و بازسازی مساجد و حوزهها پرداخت.
- در آذر ۱۳۶۹، با حکم رهبر انقلاب اسلامی، بهعنوان نماینده ولیفقیه در استان هرمزگان و امامجمعه بندرعباس منصوب شد. او به مدت نزدیک به ۳۰ سال در این سمت باقی ماند و نقش مهمی در توسعه فرهنگی و دینی استان ایفا کرد. او در تیر ۱۳۹۸ از این مسئولیت کنارهگیری کرد.
- نعیمآبادی در سال ۱۳۸۱، پس از درگذشت میرزا محمد انواری، بهعنوان نماینده مردم هرمزگان در مجلس خبرگان رهبری انتخاب شد و تا پایان دوره چهارم (۱۳۹۴) در این مجلس حضور داشت. پس از آن، در انتخابات دوره پنجم از راهیابی به مجلس بازماند، اما در دوره ششم (۱۴۰۳) بهعنوان نماینده مردم تهران به مجلس خبرگان راه یافت.
فعالیتهای علمی و فرهنگی آیتالله نعیمآبادی
غلامعلی نعیمآبادی از جمله روحانیانی بود که فعالیتهای علمی، پژوهشی و فرهنگی گستردهای داشت. او بنیانگذار دانشگاه آزاد اسلامی دامغان، حوزه علمیه خواهران بندرعباس، مسجد جامع بندرعباس، مصلای بزرگ بندرعباس و دهها مدرسه و مسجد در نقاط مختلف استان هرمزگان بود.
او نویسنده دهها کتاب و مقاله در حوزههای مختلف علوم اسلامی بود. برخی از آثار برجسته او عبارتند از:
-
داروینیسم از دیدگاه علم و دین
-
نماز: زیباترین الگوی پرستش (ترجمهشده به عربی و چاپ در مصر)
-
تحریف در آئینهای دینی
-
غدیر در آینه تاریخ
-
درمان با نماز
-
قرآن به روایت نهجالبلاغه
-
صلیب خونین
-
شکر در آینه وحی
-
زکات در آینه وحی
-
عاشورا در عاشورا
-
امر به معروف و نهی از منکر
-
جوان و عقلانیت
-
اعجاز قرآن
و آثار دیگری که برخی از آنها هنوز در دست چاپ یا تدوین بودند.
دیدگاهها و مواضع غلامعلی نعیمآبادی
نعیمآبادی در مسائل سیاسی و اجتماعی مواضع صریحی داشت. او از توافق هستهای (برجام) حمایت کرد، اما بعدا از نتایج آن انتقاد نمود. نسبت به برخی اقدامات محمود احمدینژاد پس از نافرمانی از رهبر انقلاب واکنش منفی نشان داد.
او بهویژه به دلیل مواضع شدید علیه جامعه بهایی شناخته میشد و بهاییان را میکروبهای جامعه و یک شبکه جاسوسی میدانست. این مواضع، بهویژه پس از قتل عطاءالله رضوانی (۱۳۹۲) که از بهاییان بندرعباس بود، مورد انتقاد برخی قرار گرفت، هرچند پیگیری قضایی از سوی او صورت نگرفت.
نعیمآبادی از افزایش زاد و ولد و مقابله با پیری جمعیت حمایت میکرد و در خطبههای نماز جمعه به مردم توصیههایی درباره زندگی ساده، پرهیز از اسراف و حمایت از تولید داخلی میکرد. همچنین اعتراضات کارگری را نامتناسب با فضای نماز جمعه میدانست و در بحرانهای اقتصادی، مردم را به همدلی دعوت میکرد.
در دوره مسئولیتش در هرمزگان، شایعاتی درباره دخالت او در معاملات گمرکی مطرح شد، اما شواهدی که این اتهامات را اثبات کند، منتشر نشد.
درگذشت غلامعلی نعیمآبادی
آیتالله غلامعلی نعیمآبادی در ۲۸ تیر ۱۴۰۴ در تهران درگذشت. از او بهعنوان یکی از چهرههای موثر در وحدت مذهبی و توسعه فرهنگی استان هرمزگان یاد شد.