تاریخ انتشار : جمعه ۱۹ مرداد ۱۴۰۳ - ۱۷:۰۷
زمان مطالعه: 8 دقیقه
کد خبر : 144348

شهر بورس گزارش می‌دهد؛

از ۱۹ مرداد تا امروز چه بر سر بازار سرمایه آمد؟/ بورس بی‌ارزش‌‌ترین بازار ایران شد

از ۱۹ مرداد تا امروز چه بر سر بازار سرمایه آمد؟/ بورس بی‌ارزش‌‌ترین بازار ایران شد
در حالیکه تمام بازارها در چهار سال گذشته رشد سه برابری را تجربه کرده‌اند، بازار بورس با کاهش ارزش دلاری از ارزش 350 میلیارد دلار به 119 میلیارد دلار رسیده است.

به گزارش شهر بورس، بازار سرمایه کشور در یک دهه گذشته نوسانات بسیاری را متحمل شده است که شدیدترین این نوسان‌ها به صورت مثبت در سال 1398 و 1399 بود و در ادامه از مرداد ماه سال 1399 این بازار سقوط آزاد بی سابقه‌ای را تجربه کرد که بعد از گذشت چهار سال هنوز باز سرمایه نتوانسته به شرایط عادی بازگردد.

بررسی شاخص بورس در دهه نود؛ یعنی از سال 1389 تا 1398 نشان از یک حرکت آهسته و پیوسته دارد. شاخص بورس در این سال‌های متوالی نه صعود‌های عجیب داشت و نه سقوط سختی را تجربه کرده بود.

با آغاز سال 97 به نظر می‌رسید که روزهای خوب هم برای بازار سرمایه آغاز شده است و این بازار در پایان سال 97 با رشد 85 درصدی مواجه شد و این رشد در سال 98 نیز به 187 درصد رسید؛ موضوعی که باعث جذابیت این بازار برای غیرحرفه‌ای ها نیز شد و دولت نیز فرصت را برای دعوت مردم به سرمایه‌گذاری در بورس مغتنم شمرد.

سقوط بازار در سال 1399

با آغاز سال 1399 با دعوت دولت از مردم برای سرمایه گذاری در بورس تعداد کدهای معاملاتی از 900 هزار کد به 4 میلیون کد معاملاتی برسد. خرداد و تیرماه سال 1399 بهترین روزهای بازار بورس به حساب می آمدند؛ شاخص بورس برای نخستین بار به بالای دو میلیون رسید و ارزش دلاری بازار سرمایه نیز از 350 میلیارد دلار گذشت.

خبر مرتبط
صنعت کارگزاری با ۵۰ سال قدمت همچنان جوان و پرتوان است/ ۴۲ درصد شاغلین بانوان هستند
صنعت کارگزاری با ۵۰ سال قدمت همچنان جوان و پرتوان است/ ۴۲ درصد شاغلین بانوان هستند

دبیرکل کانون کارگزاران گفت: کارگزاران به عنوان یکی از اصلی‌ترین و شاخص‌ترین صنایع مالی کشور حدود ۵۰ سال است که فعالیت می‌کنند و از ویژگی‌های این صنعت، افزایش حضور بانوان در آن است؛ به‌طوری که هم‌اکنون حدود ۴۲ درصد شاغلین این صنعت را بانوان تشکیل می‌دهند.

سقوط بازار در سال 1399

اما روزهای سبز بورس چندان پایدار نبود و از مرداد ماه سال 1399 سقوط شاخص بورس آغاز شد به طوریکه در پایان سال 1399 شاخص بورس با کاهش 700 هزار واحدی به یک میلیون و 300 هزار واحد رسید و ارزش دلاری آن نیز به 220 میلیارد دلار کاهش یافت.

مرداد سال 1399 آغاز روزهایی سیاه برای بازار سرمایه شد؛ روزهایی که بعد از گذشت چهار سال هنوز سپیدی در آن دیده نمی‌شود و سرمایه‌ی سرمایه گذارانی که با دعوت دولت و به امید حفظ ارزش پولشان به این بازار آمده بودند، روز به روز بیشتر آب می‌رود.

در حال حاضر و بعد از گذشت چهار سال از آغاز سقوط بازار سرمایه، شاخص بورس در دو میلیون درجا زده و ارزش دلاری آن نیز به 119 میلیارد دلار کاهش یافته است یعنی یک چهارم ارزش دلاری آن در سال 1399! جالب اینجاست که زمانی که ارزش بازار سرمایه 350 میلیارد دلار بود قیمت دلار در ایران 22 هزار تومان بود و در حال حاضر که ارزش این بازار به 220 میلیارد دلار رسیده قیمت دلار در بازار 62 هزار تومان است!

اما در این سالهایی که بازار سرمایه روزهای بدی را پشت سر گذاشته و سرمایه، سهامداران عملا آب شده است بازارهای موازی نظیر طلا، دلار، سکه و مسکن چه وضعیتی داشته‌اند؟

وضعیت بازارهای موازی در چهار سال گذشته

در روزهای پایانی سال 1399 قیمت هر گرم طلای 18 عیار یک میلیون و 22 هزار تومان، قیمت دلار 24 هزار و 700 تومان و قیمت سکه امامی ده میلیون و 200 هزار تومان بوده است.

این در حالی است که در حال حاضر قیمت هر گرم طلای 18 عیار به سه میلیون و 571 هزار تومان، قیمت دلار 61 هزار و 600 تومان و قیمت سکه امامی به 38 میلیون و 510 هزار تومان رسیده است.

با یک حساب سرانگشتی اگر هر کدام از سهامداران بورس در سال 1399 به جای سرمایه گذاری در بازار سرمایه در هرکدام از بازارهای موازی نظیر طلا، ارز و سکه سرمایه گذاری می‌کردند، سرمایه آنها بیش از سه برابر شده بود در حالیکه در بورس ایران سرمایه‌هایشان به یک چهارم سال 1399 رسیده است و هیچ مسئولی هم تا به امروز برای وضعیت آشفته بورس راهکاری ارائه نداده است.

جالب اینجاست که در پاییز سال 1399 متوسط قیمت هرمتر مربع مسکن در تهران 26 میلیون تومان بود و در حال حاضر این قیمت به 81 میلیون تومان رسیده است یعنی اگر کسی در سال 1399 یک میلیارد و 300 میلیون تومان سرمایه در بورس داشت می‌توانست یک آپارتمان 50 متری در تهران خریداری کند در حالیکه همین آپارتمان در حال حاضر به چهار میلیارد تومان رسیده است و احتمالا ارزش سرمایه آن شخص هم در بورس به یک چهارم خود رسیده است!

وضعیت بازارهای موازی در چهار سال گذشته

آب شدن سرمایه‌ای که در بورس ایران در طی چهار سال گذشته رخ داده شاید نه تنها در ایران بلکه در دنیا بی‌نظیر باشد؛ جایی که اقتصاد با تورم افسارگسیخته دست و پنجه نرم می‌کند و بازارهای سرمایه‌ای نظیر طلا، مسکن و سکه بی محابا رشد می‌کنند اما وضعیت بازار بورس که اتفاقا باید بهترین و امن‌ترین جا برای سرمایه گذاری باشد تبدیل به ویرانه‌ای شده که بازسازی آن بسیار سخت به نظر می‌رسد.

چشم امید بورس به تغییرات دولت و مذاکرات

با انتخاب مسعود پزشکیان به عنوان رئیس جمهور بازار سرمایه دو روزی سبز شده و پالس مثبت به این انتخاب نشان داد اما روزهای سیاه بازار، بدتر از آن بود که این پالس ادامه دار باشد. با وضعیت کنونی و تصمیمات خلق الساعه مسئولان در حوزه اقتصاد و مسائل مربوط به بازار سرمایه، امیدها برای بهبود اوضاع تقریبا ناامید شده است و این روزها تنها امید بازار به کابینه دولت چهاردهم و مذاکرات است که شاید بتواند گشایشی برای اقتصاد و بازار سرمایه باشد.

موضوعی که باید صبر کرد و دید آیا به وقوع خواهد پیوست یا اینکه مانند چهار سال گذشته بازار بورس از هیچ پیشبینی تبعیت نکرده و در گرداب ساخته شده توسط مسئولان گرفتار خواهد بود.

نویسنده:

برچسب ها :

ارسال نظر شما

مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

نیلی

کیش اینوکس

بانک توسعه تعاون

کارگزاری بانک صادرات